in , ,

Συνέντευξη με τον Κώστα Ξενόπουλο: Ο αναίτιος ξυλοδαρμός από τα ΜΑΤ και η μετέπειτα δίωξη επειδή δεν σιώπησε

Τον Οκτώβρη του 2017 ο Κώστας Ξενόπουλος υπήρξε ένα ακόμη θύμα της ασύδοτης δράσης της αστυνομίας και της κατασταλτικής της πολιτικής. Αποτέλεσμα αυτής να τραυματιστεί κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας μετά από αναίτια επίθεση στο κεφάλι. Διακομίστηκε στο νοσοκομείο και πραγματικά από τύχη απέφυγε τα χειρότερα. Η μήνυσή του προς την αστυνομία ήταν μια ακόμη μήνυση που τέθηκε στο αρχείο ενώ η ΕΛΑΣ δεν δίστασε να ασκήσει ποινική δίωξη στον ίδιο με μια σειρά ψευδών κατηγοριών. Η εκδίκαση της υπόθεσης αυτής ορίστηκε για τις 9 Φλεβάρη.

Τον Οκτώβρη του 2017 κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας έξω από το Βελλίδειο παρουσία του τότε πρωθυπουργού δεχτήκατε επίθεση από τα ΜΑΤ. Ποιοι ήταν οι λόγοι της κινητοποίησης και πως θυμάστε την επίθεση εναντίον του μπλοκ του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης;

Με αφορμή εκδήλωση που διοργάνωνε ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βόρειου Ελλάδος στο Βελλίδειο επρόκειτο να παρευρεθούν ο τότε Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να δώσουν κατά τη γνώμη μας τα διαπιστευτήρια στους βιομηχάνους της Β.Ελλαδας.

Αποφασίστηκε λοιπόν να γίνει μια διαμαρτυρία από τον Συντονισμό Συλλογικοτήτων για το ζήτημα της υφαρπαγής της πρώτης κατοικίας, αλλά και για όλα των αντιλαϊκά μέτρα που προωθούσε τότε το κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό, η οποία θα ξεκινούσε με πορεία από την Καμάρα και θα κατέληγε στον χώρο της εκδήλωσης.

Η διαδήλωση ήταν απολύτως ειρηνική και σχετικά σύντομη. Φτάνοντας στην πλατεία της ΧΑΝΘ όπου μας απέκλεισε η αστυνομία, αποφασίσαμε να φωνάξουμε για λίγη ώρα κάποια συνθήματα και στη συνέχεια να αποχωρήσουμε προς την Καμάρα όπου και θα λάμβανε τέλος η διαμαρτυρία.

Τη στιγμή που ετοιμαζόμασταν να ξεκινήσουμε προς την οδό Αγγελάκη (το τονίζω καθώς η κατεύθυνση είναι αντίθετη με το χώρο που μας απαγόρευε η αστυνομία να προσεγγίσουμε) και χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια ένταση, κάποιοι από τη διμοιρία που επιχειρούσε στο σημείο επιτέθηκαν εντελώς αναίτια προς το μέρος μας.

Η επίθεση ήταν τόσο αναίτια που ο αξιωματικός που βρισκόταν στο σημείο, προσπάθησε βρίζοντας τους αστυνομικούς που επιτέθηκαν να τους μαζέψει προς τα πίσω.

Μετά τον τραυματισμό σας καταθέσατε μήνυση εναντίον της αστυνομίας η οποία τέθηκε στο αρχείο. Πως λάβατε αυτή την ενημέρωση και ποια εξήγηση σας δόθηκε γι’ αυτό;

Η ιστορία είναι ακόμα χειρότερη και πιο προκλητική. Η μήνυση που κατέθεσα δεν μπήκε στο αρχείο σαν υπόθεση, αλλά σαν υπόθεση που δεν βρέθηκε ο δράστης.

Δηλαδή ο εισαγγελέας αναγνωρίζει ότι υπήρξε αδίκημα αλλά η αστυνομία δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει υποτίθεται τον αστυνομικό που μου επιτέθηκε.

Να σημειώσω ότι στη μήνυση που καταθέσαμε επισυνάψαμε πολλές φωτογραφίες και βίντεο που φαίνεται ξεκάθαρα και σίγουρα αναγνωρίζεται από τους συνάδελφους του και τους ανωτέρους του, όπως επίσης ότι για την αναίτια επίθεση που δεχτήκαμε μετά από παραγγελία του τότε υπουργού διατάχτηκε και ΕΔΕ που εξέτασε την υπόθεση.

Επίσης κληθήκαμε και εγώ και οι μάρτυρες που ήταν στο σημείο για αναγνώριση του και εκεί φάνηκε ξεκάθαρα η κάλυψη του δράστη από την αστυνομία. Και αυτό γιατί στην διαδικασία της αναγνώρισης από φωτογραφίες μας έδειξαν ασπρόμαυρες φωτογραφίες πολλών αστυνομικών από τη σχολή αξιωματικών και στη δια ζώσης που ήταν 24 αστυνομικοί οι 20 περίπου ήταν με γενειάδα…

Η αστυνομία, όπως μάθαμε, προχώρησε σε μήνυση εναντίον σας για το ίδιο περιστατικό, μήνυση που εκδικάζεται σε λίγες μέρες. Πως σχολιάζετε αυτή την αντίδραση;

Η αστυνομία τρεις περίπου μήνες μετά τη μήνυση που κατέθεσα, με ενημέρωσε πως μου ασκεί δίωξη για το περιστατικό, με ένα κατηγορητήριο που ξεκάθαρα δείχνει ότι η δίωξη ασκείται για πολιτικούς και εκδικητικούς λόγους.

Κατά τη γνώμη μου οι λόγοι που προχώρησε σε αυτήν την κίνηση είναι βασικά δυο. Καταρχάς να βγει προς την κοινωνία ότι οι δυνάμεις καταστολής δρουν ανενόχλητα και ατιμώρητα εντός αλλά και εκτός νομικού πλαισίου και ότι όχι μόνο αν πέσεις θύμα της κρατικής βίας δε θα βρεις το δίκιο σου αλλά αντίθετα θα βρεις το μπελά σου, γιατί αυτοί μπορούν και κάνουν ότι θέλουν ακόμα και να λειτουργούν με όρους μαφίας.

Να σημειώσω ότι η διαδικασία επίσης κοστίζει αρκετά και σε χρήματα, γεγονός που είναι ακόμα ένας αποτρεπτικός παράγοντας στο να κινηθεί κάποιος νομικά εναντίον του κράτους.

Βεβαία θέλω να τονίσω και να ευχαριστήσω σε αυτό το σημείο τους συντρόφους και τις συντρόφισσες μου, και ειδικά τον δικηγόρο που ανέλαβε την υπόθεση Γιώργο Λογοθέτη, γιατί ούτε στιγμή δε με άφησαν να επωμιστώ μόνος μου τα οικονομικά βάρη της υπόθεσης και να νιώσω μόνος.

Ο δεύτερος λόγος της κίνησης τους είναι πιστεύω ένα μήνυμα προς τον πολιτικό χώρο που ανήκω (τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη μέλη του ΝΑΡ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και όχι μόνο, έχουν δεχθεί δεκάδες διώξεις) που στόχο έχει την τρομοκράτηση μας και την παύση της δράσης μας, προσπάθεια που προφανώς πέφτει και θα πέφτει στο κενό.

Το τελευταίο διάστημα και με αφορμή την πανδημία βλέπουμε να αναστέλλονται συνταγματικά δικαιώματα όπως της συνάθροισης ενώ η καταστολή εναντίον κυρίως των νέων ανθρώπων γίνεται όλο και πιο έντονη. Ποια τα περιθώρια αντίστασης στο ολοένα και συρρικνούμενο χώρο δικαιωμάτων;

Καταρχάς να πω ότι προκαλεί αηδία και δυστυχώς καμία έκπληξη ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται ακόμα και την πανδημία και τον πόνο, τους θανάτους και την αγωνία της κοινωνίας για να περάσει τα αντικοινωνικά μέτρα της ατζέντας της.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν βλέπουμε να λαμβάνονται, από υγειονομική σκοπιά, άχρηστα μέτρα που μόνο στόχο έχουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, όπως οι πρόσφατες απαγορεύσεις για τις συγκεντρώσεις, οι οποίες όμως σε όλες τις περιπτώσεις έσπασαν στην πράξη από τους χιλιάδες ανθρώπους που βγήκαν στο δρόμο.

Όσον αφορά λοιπόν τα περιθώρια αντίστασης πιστεύω ότι αυτοί θα κάνουν τη δουλεία τους κι εμείς τη δικιά μας. Και επειδή είμαστε η πλειοψηφία και έχουμε το δίκιο με το μέρος μας πιστεύω ότι στο τέλος θα νικήσει ο οργανωμένος λαός. Μια βαθιά ανάσα ήταν και τα πρόσφατα εκπαιδευτικά συλλαλητήρια. Έχουμε δρόμο μπροστά μας βέβαια αλλά μην ξεχνάμε ότι το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν την αυγή…

Ποιες θα είναι οι κινήσεις σας από εδώ και πέρα και ποιο το μήνυμα που θα στέλνατε στους ανθρώπους που αγωνίζονται το διάστημα αυτό;

Σε νομικό επίπεδο θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να υπάρξει δικαιοσύνη και να σταματήσει η ασύδοτη και επικίνδυνη αστυνομική βία να μένει ατιμώρητη.

Υπάρχουν σκέψεις να πάμε την υπόθεση και στον Συνήγορο του Πολίτη καθώς το κατηγορητήριο που μου ασκείται είναι σαθρό και εμφανέστατα εκδικητικό.

Σε πολιτικό επίπεδο δηλώνω ότι μαζί με τους συντρόφους και τις συντρόφισσες μου θα συνεχίσω τον αγώνα και την προσπάθεια ο κόσμος να γίνει πιο δίκαιος και ανθρώπινος, όσες διώξεις και εμπόδια κι αν προσπαθήσουν να μας βάλουν.

Το μήνυμα σε όσους και όσες αυτό το διάστημα αγωνίζονται και ειδικά σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες είναι να συνεχίσουμε όλοι μαζί με αλληλεγγύη και πίστη στον αγώνα και το δίκιο των αιτημάτων μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η ανατομία ενός ανθρώπου

Γιατί εκτός από την κατανάλωση, έχουμε και άλλους λόγους να κυκλοφορούμε: Εξορμήσεις Φοιτητικών Συλλόγων στην πόλη