in , , , , ,

Συλλαλητήριο για την προστασία της υγείας και της ζωής από σωματεία της πόλης

Συλλαλητήριο για μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων και του λαού διοργανώνεται την Τρίτη 20 Ιούλη στις 20.00 στο Άγαλμα Βενιζέλου από εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, ενώ την ίδια μέρα κινητοποίηση θα πραγματοποιθεί στο Υπουργείο Υγείας στην ΑΘήνα.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο καθώς «η επέλαση της μετάλλαξης “Δ”, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς ρυθμούς εμβολιασμών και την τραγική υποστελέχωση του ΕΣΥ δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα τη στιγμή που τα κρούσματα ήδη αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό. Η κυβέρνηση της ΝΔ σε συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) υποβαθμίζει παραπάνω το δικαίωμά μας στην υγεία και την προστασία της ζωής μας στο βωμό του κέρδους των επιχειρηματιών. Αντί να προχωρήσει σε αυτά που διεκδικούν οι υγειονομικοί και τα εργατικά σωματεία για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την προστασία της ζωής μας εντείνει την επίθεση όπως και με το πρόσφατο αντεργατικό έκτρωμα και άλλα αντιλαϊκά μέτρα που έχει στα σκαριά όπως αυτό για τις επικουρικές συντάξεις. Με όχημα τη μείωση των κρατικών δαπανών για την Υγεία, τη συγχώνευση και το κλείσιμο δημόσιων δομών Υγείας, την ιδιωτικοποίηση και ανταποδοτικότητα της ασφάλισης, την επέκταση των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, προχωράνε ακόμα ένα βήμα στην εμπορευματοποίηση της Υγείας».

Τα σωματεία προσθέτουν: «Μιλάνε για θωρακισμένο ΕΣΥ, την ώρα που δεν έχουν πάρει ούτε ένα μέτρο ενίσχυσης των δημόσιων μονάδων Υγείας. Δεν έχουν προχωρήσει σε ουσιαστικές προσλήψεις οδηγώντας στις συνέπειες που όλοι ζήσαμε: Σύστημα υγείας μιας νόσου, εκατοντάδες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, εξουθενωμένο προσωπικό. Είναι τόσα τα κέρδη των ιδιωτικών ομίλων στην υγεία οι οποίοι θησαύρισαν το προηγούμενο διάστημα από τη μετατροπή του ΕΣΥ σε σύστημα μιας νόσου, που χρειάζονται “καθαρό” υγειονομικό χάρτη από δημόσιες μονάδες Υγείας για να μπορούν να επενδύσουν σε βάρος της ζωής και της υγείας του λαού. Οι χαμηλοί ρυθμοί του εμβολιασμού βαραίνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση. Παρότι προσπαθούν να ρίξουν την ευθύνη στην “στάση ορισμένων”, ουσιαστικά αποκρύπτουν την ουσία που είναι οι ανταγωνισμοί μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών και χωρών, που κρατούν χαμηλά την παροχή διαθέσιμων εμβολίων, καθώς και η υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που αποτελεί τον αποφασιστικό κρίκο για τον ασφαλή εμβολιασμό του πληθυσμού, για προσωποποιημένη ενημέρωση και αποτελεσματική υγειονομική επιτήρηση. Είναι, άλλωστε ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστούν αναστολές και δισταγμοί οι οποίοι πηγάζουν από τα αμέτρητα ερωτήματα που προκαλούν η κυβερνητική πολιτική και οι παλινωδίες της».

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συμπληρώνουν, «επιχειρεί ξανά -με όχημα αυτή τη φορά τον “υποχρεωτικό εμβολιασμό”- να μετακυλίσει στο λαό την κύρια ευθύνη για την εξέλιξη της πανδημίας και τις καθυστερήσεις στα ποσοστά του εμβολιασμού, αλλά και να δημιουργήσουν όρους “κοινωνικού αυτοματισμού”, προκειμένου να κρύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες. Ανακοινώνουν σε αυτήν τη λογική, μέτρα υποχρεωτικότητας στους υγειονομικούς και στους εργαζόμενους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, όπου έτσι κι αλλιώς το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι πολύ υψηλό. Την ίδια ώρα, που οι όροι, που απαιτούν τη θωράκιση του δημοσίου συστήματος Υγείας και ιδιαίτερα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όχι μόνο δεν διασφαλίζονται στο πλαίσιο της σημερινής πολιτικής, αλλά αντίθετα υπονομεύονται συστηματικά».

Η ανακοίνωση τονίζει πως πρέπει «τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι να μπουν μπροστά για να μεγαλώσει ο αγώνας για την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, την επαναλειτουργία νοσοκομείων όπως το Λοιμωδών. Την άμεση και καθολική επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας και την αξιοποίησή του με ευθύνη του κράτους στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και της υπόλοιπης νοσηρότητας. Να αξιοποιηθούν οι πάνω από 100 κλίνες ΜΕΘ και 1.000 απλές κλίνες στις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης. Να μην επιτρέψουμε για άλλη μια φορά το ΕΣΥ να γίνει σύστημα μιας νόσου, αφήνοντας χωρίς περίθαλψη όλους τους χρόνιους πάσχοντες, αφήνοντας στα αζήτητα την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση χρόνιων παθήσεων, καρκινοπαθειών. Χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας για καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού με όλα τα ασφαλή εμβόλια, με εξαντλητική ενημέρωση και απαντήσεις στα υπαρκτά ερωτήματα, με σοβαρή εμβολιαστική εκστρατεία (με δυνατότητες ουσιαστικής και προσωποποιημένης ενημέρωσης του λαού για την ανάγκη μαζικού εμβολιασμού), φαρμακοεπαγρύπνηση με σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων για έγκαιρη παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες και επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού. Ένα πρόγραμμα εμβολιασμού που θα στηρίζεται στην αναγκαία ενίσχυση της ΠΦΥ, που πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην εμβολιαστική εκστρατεία. Να δυναμώσει ο αγώνας για άμεσα μέτρα μείωσης της διασποράς στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, στα ΜΜΜ και τους χώρους της εκπαίδευσης. Με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να εξασφαλιστούν όλα τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, με αυστηρό έλεγχο τήρησης των αναγκαίων μέτρων από τους εργοδότες και διενέργεια τακτικών επαναλαμβανόμενων τεστ στους χώρους δουλειάς. Με λήψη μέτρων για αποφυγή διασποράς σε ΜΜΜ με επίταξη λεωφορείων για αποσυμφόρηση του συνωστισμού. Ενίσχυση των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας με μόνιμο προσωπικό. Μέτρα από τώρα για λειτουργία με ασφάλεια των χώρων της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, με μείωση αριθμού μαθητών ανά τάξη, πρόσληψη εκπαιδευτικών και καθαριστών. Μαζικά επαναλαμβανόμενα test σε εκπαιδευτικούς και μαθητές».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το ταξίδι για τη ζωή: Για ποιον λόγο

Διεθνής Αμνηστία: Συλλήψεις, απαγορεύσεις, βασανιστήρια με πρόσχημα τον Covid-19 στην Ελλάδα