in

Συλλαλητήριο διοργανώνουν οι απολυμένοι της κλωστοϋφαντουργίας «Βαρβαρέσος» το Σάββατο στη Νάουσα

πηγή: www.alli-apopsi.gr

Συλλαλητήριο στην Κεντρική Πλατεία της Νάουσας διοργανώνει το εργασιακό σωματείο εργαζομένων στην κλωστοϋφαντουργία Βαρβαρέσος το Σάββατο 18 Μάϊου στις 8 μ.μ. μετά την ανακοίνωση της εργοδοσίας για παύση της παραγωγής και την απόλυση 130 εργαζομένων. «Με το πιθανό κλείσιμο του Βαρβαρέσου, πετιούνται στο δρόμο της ανεργίας 130 συνάδελφοι και πολλοί περισσότερες οικογένειες βρίσκονται με έναν άνεργο στο σπίτι» τονίζει το σωματείο καλώντας τον λαό της Νάουσας να εκφράσει τη στήριξη του στον δίκαιο αγώνα του για να μην χάσουν οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους. Ζητούν ακόμη να αποσαφηνιστούν τα σχέδια της εταιρείας, να θεωρηθεί συντάξιμος ο χρόνος ανεργίας των απολυμένων και να παρθούν μέτρα προστασίας σε όσους είναι κοντά στη σύνταξη.

Υπενθυμίζεται ότι το κλείσιμο του εργοστασίου ανακοίνωσε την Μ. Δευτέρα η εργοδοσία της Κλωστοϋφαντουργίας «Βαρβαρέσος» στη Νάουσα δηλώνοντας στους 130 εργαζόμενους της ότι θα απολυθούν. Η ανακοίνωση της απόλυσης ήρθε μετά από ένα χρονικό διάστημα πέντε ετών όπου η εργοδοσία προχωρούσε σε αντεργατικές πρακτικές με την μη καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων που ανέρχονται πλέον στα 7 εκατομμύρια ευρώ (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Μιλώντας στο alterthess ο Π. Κουτσουπιάς, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων είχε αναφέρει ότι εδώ και πέντε χρόνια η εργοδοσία ενημέρωνε τους εργαζόμενους ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με επενδυτές για τη διάσωση της επιχείρησης και μάλιστα πριν λίγο διάστημα είχαν πέσει, σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση της εταιρείας και οι σχετικές υπογραφές. «Την Μ. Δευτέρα μας ανακοίνωσε ότι ο επενδυτής απέσυρε το ενδιαφέρον του. Μιλάμε για μια επιχείρηση που εδώ και μια εφταετία έπαιρνε δάνεια-με την τελευταία δόση να εκταμιεύεται στις 30 Ιουνίου του 2020  με παρέμβαση του τότε Υπουργού Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη- χωρίς να δεσμεύεται να ξεπληρώσει τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους».

Ο ίδιος κατήγγειλε αντεργατικές πρακτικές από την πλευρά της εργοδοσίας απέναντι σε κάθε διεκδίκηση του σωματείου καθώς όπως τόνισε «η εταιρεία μας έτρεχε στα δικαστήρια (ακόμη και με αυτόφωρες συλλήψεις) προσπαθώντας να βγάλει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες που προκηρύσσαμε με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων μας».

«Είμαστε εδώ και χρόνια όπως γνωρίζετε απλήρωτοι τη στιγμή που η εργοδοσία της Βαρβαρέσος δεν της καίγεται καρφί αψηφώντας δεκάδες δικαστικές αποφάσεις, ενώ έχει πάρει χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων στο παρελθόν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Καμιά εμπιστοσύνη δεν μπορούμε να έχουμε σε κόμματα τα οποία κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, στηρίζουν τη στρατηγική της ΕΕ» σημειώνει ακόμη το σωματείο στο κάλεσμά του δηλώνοντας ότι «έχουν τεράστιες ευθύνες όλοι αυτοί που ασπάζονται τα κέρδη των λίγων και τα “χρυσά κουτάλια” της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σήμερα η πόλη μας μαραζώνει και μετράει 4.500 χιλιάδες χαμένες θέσεις κλωστοϋφαντουργών μιας και οι βιομήχανοι εξαφάνισαν ολόκληρο κλάδο από τη πόλη μας».

«Αυτός ο αγώνας αφορά όλη τη πόλη και όλο το νομό, όλο το λαό. Όλοι οι Ναουσαίοι θυμόμαστε πως ήταν η ζωή με τους εργάτες να σφύζουν τη πόλη και πως είναι τώρα!» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το σωματείο δηλώνοντας ότι το Σάββατο πρέπει να πλημμυρίσει η Κεντρική Πλατεία για να νιώσουν οι συνάδελφοι μας ότι δεν είναι μόνοι στον αγώνα που δίνουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης: Οι συνδικαλιστικές διώξεις δεν θα μας σταματήσουν

«Ο χρυσός είναι αίμα, Eldorado φύγε!» Κοινή δράση ενάντια στην εξόρυξη χρυσού σε Ελλάδα και Τουρκία