in , ,

Συγκέντρωση υπεράσπισης του πανεπιστημιακού ασύλου και του στεκιού στο Βιολογικό την Τρίτη 4 Ιανουαρίου

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Στέκι στο Βιολογικό αλλά και υπεράσπισης του πανεπιστημιακού ασύλου διοργανώνουν αυτόνομα κι ελευθεριακά σχήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης την Τρίτη 4 Ιανουαρίου, στις 11.00, στον χώρο μπροστά από τη Σχολή Θετικών Επιστημών.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν ήρθε ακόμα, όμως οι μπάτσοι είναι εδώ

Το έτος 2021 αποδείχθηκε ικανό να αναδείξει μέσα σε 365 μέρες ολόκληρο το φάσμα της βαρβαρότητας του κράτους, και την αδιάκοπη επέλαση του κεφαλαίου στις ζωές των καταπιεσμένων. Μέσα σε ένα χρόνο, επιβλήθηκαν δύο αντικοινωνικά νομοσχέδια (ν. 4777, ν. Χατζιδάκη) στα πλαίσια της νεοφιλελεύθερης κρατικής πολιτικής. Μπάτσοι και ασφάλεια έδειξαν το αληθινό τους πρόσωπο απαγαγωντας και βασανίζοντας αγωνιστές (μετά τα γεγονότα της ν. Σμύρνης) και εκτελώντας εν ψυχρώ τον 18χρονο Νίκο Σαμπάνη. Υψώθηκαν επιπλέον ταξικοί φραγμοί στον τομέα της υγείας στα πλαίσια της κρατικής διαχείρισης της πανδημίας, καθιστώντας την έτσι δολοφονική. Την ίδια στιγμή που ερχόμαστε αντιμέτωπες με την χειρότερη έξαρση της νόσου covid19 στη χώρα, το κράτος εξαπολύει ακόμα μια επίθεση στον κόσμο που αρνείται να υποκύψει, εκκενώνοντας μια ακόμα κατάληψη και στήνοντας ένα επικοινωνιακό σόου γύρω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Παραμονή Πρωτοχρονιάς με τους πανεπιστημιακούς χώρους ερημωμένους από τις φοιτήτριες και τον αγωνιζόμενο κόσμο. Κράτος και πρυτανεία εκμεταλλεύονται αυτή την κοινωνική συνθήκη και προχωράνε στην εκκένωση της παλαιότερης κατάληψης εντός πάνεπιστημιακου χώρου, “στέκι στο βιολογικό”, η οποία μετρούσε 34 έτη λειτουργίας. Το κάμπους του ΑΠΘ είναι αστυνομοκρατουμενο με δεκάδες ασφαλιτες εντός του, και διμοιρίες Ματ Δίας ΟΠΚΕ στα πέριξ του, από τις 6 τα ξημερώματα. Στο εσωτερικό του κτηρίου του Βιολογικού, η εργολαβία υπό την επίβλεψη των μπάτσων, με χαρακτηριστικό μίσος και μανία γκρεμίζουν τους εσωτερικούς και εξωτερικούς τοίχους του. Ακόμα και τις επόμενες μέρες οι δυνάμεις καταστολής συνεχίζουν τη στρατοπέδευσή τους πέριξ και εντός του ΑΠΘ, καταπατώντας το άσυλο των αγώνων και των ελευθεριών και απαγορεύοντας την είσοδο του κόσμου στο campus.

Και περιφρουρούν την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση

Η απόφαση για αυτή την εκκένωση πάντως δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Η εξαγγελία για την κατεδάφιση ήρθε 1 μήνα πριν, όταν γνωστοποιήθηκε ένα σχέδιο ανάπλασης του ισόγειου του κτηρίου του Βιολογικού, με σκοπό να αξιοποιηθεί ως βιβλιοθήκη για ολόκληρη τη σθε η οποία θα “ωφελήσει” πάνω από 5000 φοιτητές. Όποιος γνωρίζει την σχολή του βιολογικού θα καταλάβει ότι το αφήγημα της βιβλιοθήκης αποτελεί ξεκάθαρα μια πρόφαση καθώς το στέκι ειναί ένας αρκετα αμελητέος χώρος σε σχέση με το ισόγειο της σχολής που προσφέρεται για την εν λόγω βιβλιοθήκη. Σκοπός του κράτους, λοιπόν, είναι η κατεδάφιση ενός αυτο-οργανωμενου χώρου που στέγαζε αγώνες, και η αντικατάσταση του με έναν αποστειρωμενο χώρο στον οποίο θα επιτρέπονται μονο δραστηριότητες συμβατές με το ακαδημαϊκό πρότυπο. Την ίδια στιγμή που οι πραγματικές φοιτητικές παροχές μειώνονται δραστικά (κατάσταση λέσχης, συνθήκες διαβίωσης εστιών) η πρυτανεία παρουσιάζει την καταστροφή ενός πολιτικού χώρου ως κάτι ωφέλιμο για τις ζωές των φοιτητ(ρι)ών. Όλα τα παραπάνω είναι άμεσα επακόλουθα του Νόμου 4777 και της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Το κράτος επιχειρεί να μεταρρυθμίσει τα πανεπιστήμιακα ιδρύματα ώστε να συγχρονιστούν άμεσα με τις ανάγκες του κεφαλαίου και την αγορά εργασίας. Οι μόνες δραστηριότητες οι οποίες θα επιτρέπονται αποσκοπούν αποκλειστικά στην ολοκλήρωση της φοίτησης και στην παραγωγή έρευνας υπό τις επιταγές του κεφαλαίου. Αυτό φυσικά δεν είναι δυνατόν όσο τα πανεπιστήμια αποτελούν εφαλτήρια αγώνα και δομές αντίστασης.

Στην εντατικοποιημένη αυτή πραγματικότητα είναι φανερό ότι αγωνιζόμενα υποκείμενα και οι δομές τους, όχι μόνο δεν χωράνε αλλά αποτελούν τεράστιο εμπόδιο στα σχέδιά αυτά. Για τον λόγο αυτό αναλαμβάνουν δράση οι συμμορίτες της ΕΛΑΣ, με εκκενώσεις φοιτητικών καταλήψεων και αυτοδιαχειριζόμενων στεκιών, αλλά και απλά με την εισβολή τους σε σχολές για να δημιουργηθεί κάθεστως τρομοκρατίας και εκφοβισμού. Οι καταλήψεις και τα στέκια όμως, δεν περιορίζονται σε τοίχους. Μέσα τους γεννιούνται συνειδήσεις και στεγάζονται τα όνειρα μας. Αυτά που δεν χωράνε στην πραγματικότητα τους και κοντραρουν στα ίσια τις επιθέσεις τους. Καμιά εκκένωση δεν θα μείνει αναπάντητη.

ΟΥΤΕ 34 ΟΥΤΕ 100
ΚΑΤΆΛΗΨΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ

ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
ΝΑ ΑΝΟΊΞΟΥΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΈΣ.

ΟΎΤΕ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΟΥΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ
ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

Αυτόνομη Παρέμβαση Ηλ/Μηχ, Αυτόνομο Σχήμα Φυσικού, Φ.Ε.Ρ.Μ.Α. σχήμα στο Μαθηματικό, Αυτόνομο Σχήμα Οικονομικού, Ελευθεριακό Σχήμα Παιδαγωγικού, Αναρχική Συνέλευση Φοιτητ(ρι)ών Quieta Movere».

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καταγγελία: Υγεία όπως λέμε μπίζνες – Πλήρωσε για PCR και του στείλαν αποτελέσματα από Rapid…

Δέκα απολύσεις λίγο πριν την Πρωτοχρονιά σε εργοστάσιο στην Ημαθία – Παρέμβαση του Συνδικάτου Γάλακτος και Τροφίμων