in ,

Συγχωνεύσεις σχολείων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης – Κινητοποιήσεις από καθηγητές, γονείς και μαθητές

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης προχωρά, για μία ακόμη φορά χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους -μαθητές, γονείς και καθηγητές-, σε μία κίνηση που έχει δημιουργήσει αναβρασμό στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας του κέντρου της πόλης. Πιο συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης με εισήγησή της προς τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας Θεσσαλονίκης, προτείνει τη συγχώνευση του 4ου και 17ου Λυκείου με έδρα το 4ο ΓΕΛ, του 13ου και 4ου Γυμνασίου με έδρα το 13ο Γυμνάσιο καθώς και του 30ου και 12ου Γυμνασίου με έδρα το 12ο Γυμνάσιο.

Σε περίπτωση έγκρισης της συγκεκριμένης εισήγησης, οι «εκατοντάδες μαθητές και των τεσσάρων σχολείων, χωρίς κανένα παιδαγωγικό όφελος, θα μετακινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις από τον τόπο κατοικίας τους για όλα τα χρόνια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσής τους. Τους επιβάλλεται βίαιη έξωση από το οικείο σχολικό περιβάλλον και τη γειτονιά τους και αναγκαστική μετακίνηση σε αποστάσεις μεγαλύτερες του ενός (1) χιλιομέτρου, μέσα σε ένα επικίνδυνο αστικό περιβάλλον με μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο. Επιπλέον επιβάλλει ανατροπή στον οικογενειακό προγραμματισμό εκατοντάδων οικογενειών».

Αναβρασμός, συνελεύσεις και κινητοποιήσεις από την εκπαιδευτική κοινότητα

Τα αντανακλαστικά τόσο των καθηγητών, όσο και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των -υπό συγχώνευση- σχολείων, ήταν άμεσα, ενώ ήδη υπάρχουν σε εξέλιξη σχετικές διεργασίες και στους Συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και Δημοτικών Σχολείων του κέντρου της πόλης.

Η Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης σημειώνει ότι κυβέρνηση, υπουργείο Παιδείας και ΔΔΕ αντί να λύσουν τα υπαρκτά προβλήματα (σχολική στέγη, διορισμούς εκπαιδευτικών, χρηματοδότηση των σχολείων) προχωρούν σε παραπέρα υποβάθμιση των σχολείων και της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με αρνητικές συνέπειες στη μόρφωση των παιδιών. Καλεί σε κοινό αγώνα όλες τις εμπλεκόμενες ΕΛΜΕ, εκπαιδευτικούς, μαθητές και συλλόγους γονέων, ώστε να ακυρώσουν στην πράξη κάθε απόπειρα συγχώνευσης, ενώ διεκδικεί από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης να μην εγκρίνουν την προτεινόμενη συγχώνευση.

Στη σχετική της ανακοίνωση αναφέρει πως: «ειδικά σε ορισμένα σχολεία, όπως το 30ο ή το 12ο Γυμνάσιο που λειτουργούν σε υποβαθμισμένες περιοχές με ευάλωτο πληθυσμό, αντί να ενισχυθούν με υποδομές και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ενισχυτική διδασκαλία, τμήματα ένταξης) αφέθηκαν στην τύχη τους να παλεύουν με τμήματα 30 μαθητών αποδυναμωμένα από διδακτικό προσωπικό το οποίο υποχρεώνεται μετακινείται σε 3 και 4 σχολεία». Επιπλέον οι μαθητές θα πρέπει να μετακινούνται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων, διανύοντας δρόμους διπλής κατεύθυνσης και με ιδιαίτερα πυκνή κυκλοφορία».

Σε ότι αφορά την προτεινόμενη συγχώνευση του 17ου Λυκείου και του 13ου Γυμνασίου που συστεγάζονται, με το 4ο Λύκειο και το 4ο Γυμνάσιο που επίσης συστεγάζονται, σημειώνει ότι «οι μαθητές και των δύο σχολείων, χωρίς κανένα παιδαγωγικό όφελος, θα μετακινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις από τον τόπο κατοικίας τους για όλα τα χρόνια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσής τους».

Την ίδια στιγμή οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του 13ου Γυμνασίου και 17ου Λυκείου Θεσσαλονίκης αντιδρούν στη μεθόδευση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και μετά από κοινή συνέλευση που πραγματοποίησαν, έχοντας έρθει σε επαφή και με γονείς και Συλλόγους από άλλα σχολεία του κέντρου, καλούν τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, τωρινή και επόμενη, να γνωμοδοτήσει αρνητικά στην εισήγηση για τη συγχώνευση των σχολείων, τη ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης να αποσύρει την εισήγησή της, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και το υπουργείο Παιδείας να σταματήσουν κάθε σκέψη για συγχωνεύσεις, ενώ εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν:

«Θεωρούμε ότι αν ο σχεδιασμός του υπουργείου και της ΔΔΕ είχε στόχο να βελτιώσει τις συνθήκες εκπαίδευσης των παιδιών μας, θα φρόντιζαν να μας είχαν ενημερώσει. Όμως η εξέλιξη αυτή μεθοδεύεται στα κρυφά χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση όχι μόνο των γονέων των μαθητών των σχολείων, αλλά και των εκπαιδευτικών.

Οι γονείς είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτός ο σχεδιασμός στοχεύει στη μείωση του “κόστους” με τη διαμόρφωση τεχνητού πλεονάσματος εκπαιδευτικών, με τη δημιουργία μεγάλων τμημάτων στα ανώτατα όρια που οδηγεί σε υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, με την κατάργηση οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών, με τη μείωση διορισμών ή πρόσληψης αναπληρωτών.

Αυτή η ίδια πολιτική λογαριάζει ως κόστος το δικαίωμα των παιδιών μας σε σύγχρονη ποιοτική αναβαθμισμένη μόρφωση μέσα σε σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, γι’ αυτό άλλωστε έχει αφήσει τα σχολεία μας να ρημάζουν από άποψη υλικοτεχνικής υποδομής, χωρίς φύλακες, με χρηματοδότηση ψίχουλα για τις λειτουργικές ανάγκες τους».

Τόσο οι Σύλλογοι Γονέων, με την υποστήριξη της Ομοσπονδίας τους, όσο και οι σύλλογοι διδασκόντων και η ΕΛΜΕ, προετοιμάζουν κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου στις 09.00 στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης (Σαπφούς 44), ενώ σχετική επερώτηση για το θέμα έχει κατατεθεί και στη Βουλή από το ΚΚΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Κοίτα τους»: Η συλλογική συνείδηση στα σχοινιά, του Μάριου Ποντίκα

Όχι στον αγωγό αερίου μεταξύ Ευρώπης και Ισραήλ: Διαμαρτυρία στην Αθήνα