in

Όχι στον αγωγό αερίου μεταξύ Ευρώπης και Ισραήλ: Διαμαρτυρία στην Αθήνα

Παρέμβαση έξω από τη Βουλή πραγματοποίησαν ακτιβιστές/στριες απαιτώντας να μπει ένα τέλος στην υποστήριξη που παρέχει η ΕΕ (και η Ελλάδα) στα ορυκτά καύσιμα και τον αγωγό EastMed, αναδεικνύοντας, μεταξύ άλλων, τη συνενοχή της ΕΕ και της χώρας μας στη συνεχιζόμενη βία ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό. Όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους «εν μέσω των αποτρόπαιων επιθέσεων στη Γάζα, ο αγωγός EastMed φιγουράρει και πάλι μεταξύ των έργων “προτεραιότητας” της ΕΕ για να λάβει χρηματοδοτήσεις».

Η παρέμβαση έγινε την Πέμπτη, μέρα έναρξης του COP 28 (Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα) στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χωρίς ουσιαστικά προσδοκίες για οποιαδήποτε πρόοδο στη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία του κλίματος. Σε αυτήν συμμετείχαν οι ομάδες: Κλιματαριά
Gastivists Greece, Scientist Rebellion Greece, Somoud Greece, Electra Energy, Fridays for Future Αθήνας.

Οι ακτιβιστές/στριες δηλώνουν ότι «η πολιτική υποστήριξη προς το Ισραήλ δίνεται απλόχερα με κάθε τρόπο, ωστόσο αγαπημένη μέθοδος είναι μέσω έργων ορυκτών καυσίμων. Το κράτος του Ισραήλ είναι ένας σημαντικός παίκτης στη σκακιέρα του ορυκτού αερίου. Τα σημαντικά υποθαλάσσια αποθέματα αερίου είναι ένας ακόμα λόγος για να ενισχυθεί οικονομικά και πολιτικά το καθεστώς απαρτχάιντ που εφαρμόζει. Η ΕΕ δεν κάνει εξαιρέσεις και αγοράζει Ισραηλινό αέριο για να καλύψει την ευρωπαϊκή ζήτηση».

Υπενθυμίζουν ακόμη ότι:

-Το 2022 η ΕΕ υπέγραψε ένα Μνημόνιο Συνεργασίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Το ισραηλινό αέριο φτάνει μέσω των αιγυπτιακών σταθμών LNG στην Ευρώπη. Το 2022, το Ισραήλ εξήγαγε 10 δισ. κυβικά αερίου, με το μεγαλύτερο μέρος του να φτάνει στην αγορά αερίου της ΕΕ.

-Στις 28 Νοέμβρη 2023 δημοσιεύτηκε η λίστα με τα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest, ΕΚΕ ή PCI) της ΕΕ. Η λίστα “PCI” περιλαμβάνει ενεργειακά έργα στα οποία η ΕΕ δίνει προτεραιότητα, επιτρέποντας την παράκαμψη ρυθμιστικών εμποδίων και παρέχοντας δημόσιο ευρωπαϊκό χρήμα. Δύο ενεργειακά έργα που συνδέονται άμεσα με την κυβέρνηση του Ισραήλ περιλαμβάνονται στη λίστα και φέτος:

– Ο αγωγός EastMed: ένας τεράστιος αγωγός αερίου που θα ξεκινά από το Ισρήλ, θα διασχίζει την Κύπρο και την Ελλάδα, για να τροφοδοτεί την ευρωπαϊκή αγορά αερίου. Η ΕΕ είχε ήδη εγκρίνει 34 εκ. ευρώ δημόσιου χρήματος για τον αγωγό EastMed το 2020. Στην Ελλάδα, το σχέδιο προβλέπει ότι θα περάσει από την Κρήτη και στη συνέχεια, μέσω της Πελοποννήσου θα φτάσει στη Δυτική Ελλάδα.

– Ο ευρασιατικός διασυνδετήριος αγωγός (EuroAsia Interconnector): ένας αγωγός ηλεκτρισμού που θα συνδέει το ηλεκτρικό δίκτυο του Ισραήλ με εκείνο της ΕΕ. Το ισραηλινό ηλεκτρικό δίκτυο είναι συνδεδεμένο από το σχεδιασμό του με τους παράνομους επικοισμούς στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

-Οποιαδήποτε δραστηριότητα στην περιοχή συνδέεται με δεκαετίες παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων (στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και όσων ζουν στο Ισραήλ). Αγοράζοντας το ισραηλινό αέριο και υποστηρίζοντας περισσότερα έργα ενεργειακών υποδομών που συνδέουν το Ισραήλ με τις χώρες της ΕΕ, η ΕΕ νομιμοποιεί και παρέχει οικονομική υποστήριξη στο ισραηλινό καθεστώς απαρτχάιντ.

-Είναι απαράδεκτο έργα όπως ο αγωγός EastMed ή ο Ευρασιατικός Διασυνδετήριος Αγωγός να αποτελούν προτεραιότητα για την ΕΕ εν μέσω των συνεχιζόμενων επιθέσεων του ισραηλινού καθεστώτος εναντίον Παλαιστίνιων αμάχων. Η υποστήριξη της ΕΕ στα δυο αυτά έργα αποδεικνύει τη συνενοχή της στα συνεχιζόμενα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει το Ισραήλ εις βάρος των αμάχων στη Γάζα.

Όπως ακριβώς η ΕΕ ξεκίνησε έρευνα για να  διασφαλίσει ότι καμιά ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεν θα στηρίξει τη Χαμάς, απαιτούμε αντίστοιχα και καμιά χρηματοδότηση της ΕΕ να μη χρησιμοποιηθεί για τη δολοφονία αμάχων στη Γάζα».

Απαιτούν έτσι από  το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να απορρίψει τη λίστα PCI και να απαιτήσει να σταματήσει ο σχεδιαζόμενος αγωγός EastMed και ο διασυνδετήριος αγωγός EuroAsia.

Η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ δεν πρέπει να οικοδομηθεί πάνω σε ένα καθεστώς απαρτχάιντ.

Καμία νέα εξόρυξη στην ΕΕ, ούτε στην Ήπειρο ούτε και πουθενά, πόσο μάλλον από εταιρείες που συνδέονται με το Ισραήλ, όπως η Energean.

Το πλαίσιο:

* Tα έργα PCI αναφέρονται σε μια λίστα με «σημαντικά» έργα για υποδομές στον τομέα της ενέργειας που κρίνονται απαραίτητα για να «μπορέσει η Ε.Ε. να πετύχει τους στόχους της ενεργειακής της πολιτικής για προσιτή, διασφαλισμένη και βιώσιμη ενέργεια». Όταν ένα έργο μπει στη λίστα PCI, την οποία συντάσσει και αναθεωρεί κάθε δυο χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λαμβάνει τη μέγιστη δυνατή πολιτική υποστήριξη που μπορεί να έχει κάποιο έργο σε επίπεδο Ε.Ε. και έχει πρόσβαση σε σημαντική δημόσια χρηματοδότηση.

* Το COP 28 ξεκινάει σήμερα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με προεδρεύων τον Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ, o οποίος διευθύνει την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου Adnoc. Παρ’ ότι η κλιματική κατάρρευση είναι πλέον πιο εμφανής από ποτέ, με ακραία καιρικά φαινόμενα και ιστορικά ρεκόρ θερμοκρασιών, δυστυχώς δεν αναμένεται να ληφθούν τα αναγκαία και ουσιαστικά μέτρα και το λόμπι των ορυκτών καυσίμων φαίνεται ότι θα επιχειρήσει και πάλι να “πρασινίσει” τις καταστροφικές πολιτικές του.

* Για πολλά χρόνια ακτιβιστές για την κλιματική δικαιοσύνη από την Παλαιστίνη, το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα  και την Ιταλία απαιτούμε η ΕΕ να αποσύρει τον αγωγό EastMed από τη λίστα με τα έργα προτεραιότητας. Η εξόρυξη αερίου εντείνει τις εντάσεις και την στρατιωτικοποίηση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

* Τα μικρά αποθέματα αερίου στο θαλάσσιο οικόπεδο της Γάζας δεν είναι υπό εκμετάλλευση. Μια από τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι Ισραηλινοί για να καταπατήσουν τα δικαιώματα τον Παλαιστινίων στη δική τους γη και για αυτοδιάθεση είναι μέσω του ελέγχου των πόρων στα παλαιστινιακά εδάφη, εν προκειμένω το θαλάσσιο οικόπεδο αερίου στη Γάζα. Παρά το γεγονός ότι ανήκει στους Παλαιστίνιους, το ισραηλινό καθεστώς δεν τους επιτρέπει να εκμεταλλευτούν τα δικά τους αποθέματα αερίου για να περιορίσει με αυτό τον τρόπο την οικονομική και πολιτική ισχύ τους.

* Αυτές τις μέρες πραγματοποιείται στην Αθήνα το 22o Παγκόσμιο Συνέδριο LNG, ενώ χθες δημοσιεύτηκε η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση στην Ήπειρο. Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η Ελλάδα, με αντιπρόσωπο τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, παρευρίσκεται στο COP28 στο Ντουμπάι για να περηφανευτεί στον υπόλοιπο κόσμο πόσο καλά τα πάμε στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Παρά τα φαινόμενα που συγκλόνισαν τη χώρα το περασμένο καλοκαίρι (φωτιές σε Ρόδο και Έβρο, πλημμύρες στη Θεσσαλία, κ.λπ.) η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην πολιτική επιλογή να κρατήσει τη χώρα δέσμια των ορυκτών καυσίμων και των συμφερόντων των μεγάλων πολυεθνικών των ορυκτών καυσίμων. Να σημειωθεί επίσης ότι η εταιρεία Energean που θα διενεργήσει τη γεώτρηση στην Ήπειρο, βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση του Ισραήλ, αφού εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα αερίου του, ενώ συνεργάζεται και με την ισραηλινή εταιρία ανάπτυξης στρατιωτικής τεχνολογίας Elbit που τροφοδοτεί τον ισραηλινό στρατό με εξοπλισμό και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συγχωνεύσεις σχολείων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης – Κινητοποιήσεις από καθηγητές, γονείς και μαθητές

Δέκατο τρίτο ανακοινωθέν του EZLN: Δύο αγώνες ποδοσφαίρου, μία και η αυτή εξέγερση