in ,

Στάση εργασίας και απεργία τη Δευτέρα στα δημόσια ΜΜΕ

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, διεκδικώντας αυξήσεις μισθών και νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η ΕΣΗΕΑ, η ΕΣΠΗΤ, η ΕΣΗΕΜΘ, η ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε, η ΕΣΗΕΠΗΝ και τα Σωματεία της ΕΡΤ ΠΑ.ΣΥ.ΜΗ.ΤΕ., Π.ΣΥ.Π.ΕΡΤ, Σ.Ε.Κ.Ο.Χ.ΕΡΤ και το Πανελλήνιο Σωματείο Σκηνοθετών & Διευθυντών Παραγωγής ΜΜΕ προχωρούν σε στάση εργασίας από τις 13:00 έως τις 16:00 στα δημόσια ΜΜΕ (ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Δημοτικούς Τηλεοπτικούς Σταθμούς, Γραφεία Τύπου Φορέων του Δημοσίου, ΓΓΕΕ), με βασικό αίτημα την υπογραφή αξιοπρεπούς συλλογικής σύμβασης εργασίας. Επίσης, τη Δευτέρα 18/7/2022 τα Σωματεία έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία σε όλα τα δημόσια ΜΜΕ.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση της η ΕΣΗΕΑ «δεν μπορούμε να απεμπολήσουμε το δικαίωμά μας να διαπραγματευόμαστε και να πετυχαίνουμε αυξήσεις στους μισθούς μας. Η μισθολογική ΚΥΑ συγκράτησε για τους δημοσιογράφους την οικονομική κατρακύλα που βίωσαν οι συνάδελφοί μας, διοικητικοί και τεχνικοί την τελευταία δεκαετία. Η άρνηση ακόμη και για στοιχειώδη βελτίωση της ΚΥΑ καθώς και η παρατεταμένη και με ισχνά αποτελέσματα διαπραγμάτευσή των Σωματείων της ΕΡΤ με τη διοίκηση της ΕΡΤ, πλήττουν καίρια ό,τι έχει απομείνει από την έννοια της συλλογικής διαπραγμάτευσης. Επιχειρούν να βάλουν ταφόπλακα στο πάγιο αίτημα όλων μας για άρση, επιτέλους, των μνημονιακών νομοθετικών περιορισμών και την υπογραφή ενιαίας ΣΣΕ με θεσμικούς και οικονομικούς όρους. Παρά τη λήξη της στενής επιτροπείας και της ισχυρής σύστασης της ΕΕ για ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων με ΣΣΕ, ως στοιχειώδες ανάχωμα στη νέα κρίση. Στην Ελλάδα μόλις το 20% της αγοράς εργασίας ρυθμίζεται με ΣΣΕ ενώ ο ευρωπαϊκός στόχος είναι για ΣΣΕ στο 80% της αγοράς εργασίας, και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος αγγίζει το 60%.

Οι μη μισθολογικές παροχές είναι καλοδεχούμενο συμπλήρωμα σε πραγματικές αυξήσεις. Αν όμως η πληρωμή σε είδος αντιπροτείνεται ως η μόνη και κυρίαρχη απάντηση σε δίκαια και λογικά μισθολογικά αιτήματα τότε δεν ανταποκρίνεται στον ρόλο ενός κλάδου που υπηρετεί έναν από τους πυλώνες της Δημοκρατίας, την Ενημέρωση. Ακόμη και το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, συσχετίζει πλέον την ποιότητα στην ενημέρωση με την εργασιακή και οικονομική ασφάλεια των δημοσιογράφων. Η κυβέρνηση θα είχε την δυνατότητα να εντάξει την ικανοποίηση των αιτημάτων μας στο πλαίσιο των ευρύτερων πρωτοβουλιών που έχει εξαγγείλει ότι προτίθεται να αναλάβει για να ανταποκριθεί στις αυστηρές συστάσεις για τους περιορισμούς που διαπιστώνονται στη χώρα σχετικά με την ελευθερία του τύπου.

Όλοι μαζί ενωμένοι, οι εργαζόμενοι στα δημόσια ΜΜΕ, απεργούμε και διεκδικούμε αξιοπρεπή αντιμετώπιση.

Δεν κλείνουμε την πόρτα στη διαπραγμάτευση και εμμένουμε σε πραγματικές αυξήσεις. Η αμοιβή σε είδος θυμίζει άλλες εποχές και μπορεί μόνο να συμπληρώσει και όχι να αντικαταστήσει το μισθό».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η Εισαγγελία Εφετών ζητεί τα πρακτικά για να μελετήσει το ενδεχόμενο έφεσης στην αποφυλάκιση Λιγνάδη

Πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ενάντια στον νόμο Κεραμέως