Δεκαεπτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα. Στις 11 Ιουλίου του 1995 οι σερβικές δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη, που είχε κηρυχτεί από τον ΟΗΕ «ασφαλής ζώνη», εκτέλεσαν περισσότερους από 8.000 άμαχους άνδρες και έφηβους μουσουλμάνους και έριξαν τα πτώματα σε ομαδικούς τάφους.
Για τη σφαγή δικάζονται στη Χάγη ο τότε πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς και ο στρατιωτικός διοικητής Ράτκο Μλάντιτς. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με απόφαση που έλαβε το 2007, χαρακτήρισε τη σφαγή «πράξη γενοκτονίας». Τον χαρακτηρισμό αυτό δεν αποδέχονται οι πολιτικοί ηγέτες των Σέρβων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αλλά και στη Σερβία. Πρόσφατα μάλιστα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς με δηλώσεις του στον Τύπο αμφισβήτησε ότι η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα ήταν γενοκτονία, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις και προβληματισμό στη Δύση.
Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί σε ομαδικούς τάφους και αναγνωριστεί πάνω από 5.000 θύματα. Τα 520 θύματα, που βρέθηκαν τον τελευταίο χρόνο, θα ενταφιαστούν σήμερα στο μνημειακό κέντρο στο Ποτοτσάρι κοντά στη Σρμπρένιτσα, εκεί δηλαδή όπου έχουν ενταφιαστεί και τα υπόλοιπα θύματα της σφαγής.
Στις κεντρικές εκδηλώσεις μνήμης θα παραβρεθούν δεκάδες χιλιάδες συγγενείς των θυμάτων, απλοί πολίτες, η πολιτική ηγεσία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και εκπρόσωποι ξένων κρατών.