in , , ,

Σωματείο εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου: «Αντιδραστικός κατήφορος το έγγραφο που μας απαγορεύει να λέμε την αλήθεια»

Με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζόμενων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου καταδικάζει την πρωτοφανή προσπάθεια φίμωσης των υπαλλήλων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Υπενθυμίζουμε πως την προηγούμενη εβδομάδα κοινοποιήθηκε έγγραφο από το Γραφείο Νομικού Συμβούλου στο Υπουργείο Μετανάστευσης και ασύλου το οποίο ενημέρωνε τους/ τις υπάλληλους ότι η ένορκη κατάθεσή τους «…υπέρ των αντιδίκων και εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου, σε δίκες με διάδικο το ελληνικό δημόσιο, συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα και ποινικό αδίκημα, καθώς και ότι η ένορκη κατάθεση υπαλλήλων των Υπηρεσιών του Υπουργείου είναι δυνατή μόνο προς επίρρωση των ισχυρισμών του Ελληνικού Δημοσίου».

Το σωματείο αναφέρει πως «το συγκεκριμένο έγγραφο που προωθήθηκε από Προϊσταμένους σε διάφορα τμήματα του Υπουργείου, χωρίς να συνοδεύεται από διευκρινίσεις, χωρίς εξαιρέσεις ή παραπομπές σε νομικές διατάξεις, πρόκειται για ένα αυταρχικό και αντισυνταγματικό κείμενο, καθώς, εκ του Συντάγματος, οι πολίτες έχουν υποχρέωση μαρτυρίας και αληθείας ενώπιον της δικαιοσύνης και το απόρρητο των πληροφοριών για το οποίο δεσμεύονται οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι γενικό και αόριστο».

Η ανακοίνωση συνεχίζει:

«Η συγκεκριμένη κίνηση προκάλεσε σάλο και κινητοποίησε τα αντανακλαστικά πλήθους φορέων, οργανώσεων, κομμάτων και συνδικαλιστών οργάνων, που με τις ανακοινώσεις τους καταφέρθηκαν εναντίον του συγκεκριμένου εγγράφου, αναδεικνύοντας τον έκδηλο αντιδημοκρατικό του χαρακτήρα. Το δελτίο τύπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους τοποθετήθηκε επί του ζητήματος και διευκρινίζει ότι «Εξυπακούεται ότι οι λειτουργοί του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κατά τον χειρισμό των δικαστικών υποθέσεων που τους έχουν ανατεθεί, δρουν εντός του πλαισίου που το Σύνταγμα, ο Οργανισμός του ΝΣΚ, αλλά και οι παραπάνω Κώδικες προσδιορίζουν και σε καμία περίπτωση δεν θέτουν- ούτε θα μπορούσαν άλλωστε να θέσουν – πρόσθετους περιορισμούς στους υπαλλήλους που αφορούν στο επιτρεπτό ή στο περιεχόμενο της μαρτυρίας τους».

Παρότι το συγκεκριμένο έγγραφο θορύβησε σημαντικό κομμάτι του κοινωνικού συνόλου, η χρονική συγκυρία κατά την οποία επιλέχθηκε να μας κοινοποιηθεί καθόλου τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Υπενθυμίζουμε ότι πλησιάζει η εκδίκαση των αγωγών ενάντια στο Υπουργείο σχετικά με την εκδικητική απόλυση των συναδέλφων/ισσών που συνέβη τον Μάιο του 2020, οι οποίοι/ες επέστρεψαν στην Υπηρεσία κατόπιν αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων, ενώ παράλληλα εκκρεμούν και άλλες υποθέσεις πρώην και νυν συμβασιούχων του Υπουργείου και της Υπηρεσίας Ασύλου. Το Σωματείο Εργαζόμενων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου γνωρίζει ότι ο σκοπός του συγκεκριμένου εγγράφου δεν είναι άλλος παρά η δημιουργία κλίματος εκφοβισμού μεταξύ των εργαζομένων και ειδικά όσων συνδικαλίζονται, καθιστώντας πασιφανές ότι στοχεύει στο να αποτρέψει την προσέλευση μαρτύρων στις εργατικές και άλλες διάφορες που εκκρεμούν εναντίον του Υπουργείου.

Το μόνο που καταφέρνουν τέτοιου είδους κινήσεις είναι να μας υπενθυμίζουν την ανάγκη καλλιέργειας σχέσεων αλληλεγγύης στους χώρους εργασίας μας ως αντίβαρο στις προκλήσεις και επιθέσεις που δεχόμαστε. Διαρκής υπόσχεση του Σωματείου μας είναι ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τους /ις εργαζόμενους/ες και τα συμφέροντα τους απέναντί σε οποιαδήποτε αυθαιρεσία του Υπουργείου και υπενθυμίζουμε στον Υπουργό ότι θα μας βρει απέναντί του ενάντια στον αντιδραστικό κατήφορο.

• Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του από 01.06.2021 εγγράφου και των σχετικών διευκρινιστικών αυτού!
• Απαιτούμε εξηγήσεις για τον λόγο που συνεχίζει το Υπουργείο να αποστέλλει το από 01.06.2020 έγγραφο στους/ις υπαλλήλους του παρά την σωρεία καταγγελιών».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Συγκέντρωση την Τετάρτη 9 Ιουνίου για την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Ιερείς τιμωρήθηκαν γιατί κοινώνησαν πιστούς με κουτάλια μιας χρήσης λόγω κορωνοϊού…