in , , , ,

Σωματεία, πολιτικές οργανώσεις και χιλιάδες πολίτες «υποδέχονται» με πορείες τον Πρωθυπουργό

Συγκέντρωση αντιεμβολιαστών την ίδια ώρα με ομιλητή τον Κασιδιάρη

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μαζικές αναμένεται να είναι οι κινητοποιήσεις που διοργανώνουν σωματεία, φοιτητικές πρωτοβουλίες και πολιτικές οργανώσεις της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου το Σάββατο 11 Σεπετεμβρίου, ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Στην πλατεία της ΧΑΝΘ το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ

Μετά από πολυήμερες εξορμήσεις και παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς, το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ αλλά και φοιτητικοί σύλλογοι κορυφώνουν την δράση τους με μία, όπως προβλέπεται, μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία της ΧΑΝΘ στις 18.00.

Σε συνέντευξη τύπου, Ο Γ. Πέρρος μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, τόνισε την ανάγκη ο εργαζόμενος λαός, η νεολαία, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις «να απαντήσουμε διεκδικητικά στη σύγχρονη σκλαβιά, να αρνηθούμε τη ζωή που μας προετοιμάζουν, τη ζωή με τα ελάχιστα, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα». Επισήμανε πως «φανερώνονται μπροστά μας δύο επιλογές. Η μία είναι ο δρόμος της υποχώρησης, του συμβιβασμού» και ο άλλος «είναι ο δρόμος του αγώνα, της σύγκρουσης, του μπλοκαρίσματος των νόμων, της ακύρωσής τους στα χαρτιά».

Σημείωσε ότι ο νόμος-έκτρωμα του Χατζηδάκη, που ψήφισε τον Ιούνη η ΝΔ, αποτελεί αντιδραστική τομή τόσο στην ανατροπή θεμελιακών κατακτήσεων στην οργάνωση του χρόνου εργασίας, στην κατάργηση του 8ωρου όσο και στην ανατροπή συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που κατακτήθηκαν με πολύχρονους και σκληρούς ταξικούς αγώνες.

Υπογράμμισε ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πρέπει να οργανώσουν την πάλη τους, να αυξηθεί ο βαθμός οργάνωσης των εργαζομένων, «να αναπτυχθεί ένα μαζικό, ενωτικό κίνημα, ένα πλατύ μέτωπο Συνδικάτων που θα διεκδικεί την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και θα αγωνίζεται για την επιβολή του σταθερού ημερήσιου χρόνου δουλειάς με σύγχρονα δικαιώματα και αυξήσεις στους μισθούς μέσα από Συλλογικές Συμβάσεις. Για την επαναφορά σημαντικών κατακτήσεων σε κλάδους, όπως η Κυριακή-αργία. Για ένα τέτοιο μαζικό, ενωτικό ταξικό συντονισμό απευθύνουμε κάλεσμα».

Στην Καμάρα φοιτητές, σωματεία, οργανώσεις της αριστεράς και του αναρχικού χώρου

Με προσυγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία του κέντρου της πόλης, μέλη εργατικών σωματείων, επιτροπών υπερπάσπισης του περιβάλλοντος, ΕΛΜΕ, φοιτητικών συλλόγων, οργανώσεων με αναφορά στον αναρχικό χώρο και την εξωκοινοβουλευτική αριστερά θα συγκεντρωθούν στις 18.00 στην Καμάρα.

Καλέσματα έχουν απευθύνει Σωματεία και Εργατικές Συλλογικότητες, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης, η Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην καύση απορριμμάτων. η Σ.Ε.ΒΙΟ.ΜΕ. ελευθεριακά/αυτόνομα Σχήματα ΑΠΘ, η Ταξική Πορεία, η Ταξική Κίνηση για την εργατική χειραφέτηση, το ΝΑΡ, το ΚΚΕ(μ-λ), η Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών), το Πέλοτο, στο δρόμο για την Αναρχία και τον Κομμουνισμό, η Αναρχική Ομάδα «Δυσήνιος Ίππος», η Αναρχική Ομοσπονδία, η Αναρχική Πολιτική Οργάνωση – Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων, η Αντιεξουσιαστική Κίνηση, η Συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά, ο Πολιτικός Χώρος «Ηλέκτρα Αποστόλου» και άλλες πρωτοβουλίες και συλλογικότητες.

Σε κείμενο που υπογράφουν εκατοντάδες συνδικαλιστές αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και συνταξιούχοι που υπογράφουμε καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις συλλογικότητες του λαϊκού κινήματος να δώσουμε τη δική μας απάντηση στην προσπάθεια νομιμοποίησης και μονιμοποίησης της κοινωνικής βαρβαρότητας. Να διαδηλώσουμε για την ανατροπή της κυβέρνησης και συνολικά της πολιτικής Ε.Ε.-κεφαλαίου. Να παλέψουμε για την απαλλαγή από τα δεσμά του “πακέτου ανάκαμψης” και του σχέδιου Πισσαρίδη που το εμπνέει, από τους μνημονιακούς νόμους και ρυθμίσεις, για την απελευθέρωση από τα δεσμά ευρώ και Ε.Ε. Ρίχνουμε τίτλους τέλους στις λογικές ανακωχής κι αναμονής! Στα εγκαίνια της Δ.Ε.Θ. δίνουμε την πρώτη μαζική δυναμική απάντηση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, τροχιοδεικτική της μαχητικής λαϊκής αντιπολίτευσης που σύντομα θα αντιμετωπίσει».

Σε ανακοίνωσή του το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης τονίζει:

«Με πρόσχημα «την προστασία του αγαθού της υγείας» η κυβέρνηση, στις πλάτες των ανθρώπων που αρνούνται να εμβολιαστούν, ανοίγει ένα τρομακτικό κεφάλαιο που μας αφορά όλους. Κεφάλαιο ελέγχων, εξαναγκασμών, διαχωρισμών, αποκλεισμών στο όνομα της δημόσιας υγείας και θεσμοθετεί ποινές (αναστολές εργασίας, απολύσεις, εμπόδια στην εργασία και στην κοινωνική ζωή, οικονομική επιβάρυνση για τεστ σε εργαζόμενους και φοιτητές) χωρίς να κάνει το παραμικρό όταν πρόκειται να πάρει μέτρα που κοστίζουν στο κράτος και την εργοδοσία. Μέτρα στους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ, μέτρα για την ασφαλή λειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Άλλωστε η πρόθεσή της για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και την κατασταλτική και απαξιωτική πολιτική της απέναντι στους υγειονομικούς φαίνεται και από την επιλογή του ακροδεξιού, αντισημίτη, ρατσιστή Θάνου Πλεύρη, στη θέση Υπουργού Υγείας στον τελευταίο ανασχηματισμό».

Ταξική Αντεπίθεση, Πέλοτο, και Δυσήνιος Ίππος σημείωνουν στο κάλεσμά τους:

«Μαζί με τους πυρόπληκτους που με την αυτενέργεια τους κατάφεραν να σώσουν όσα το κράτος ήθελε να παραδώσει στις φλόγες, μαζί με τους υγειονομικούς που παλεύουν για τη Δημόσια Υγεία χωρίς να κλείνουν το στόμα, μαζί με τους ανέργους και τις εργαζόμενες που ζουν με ψίχουλα και στα όρια της επιβίωσης, μαζί με τις μετανάστριες που βρίσκονται έγκλειστες και αποκλεισμένες, μαζί με τους φοιτητές και τους μαθητές που βλέπουν να ορθώνονται όλο και πιο ψηλοί ταξικοί φραγμοί στην μόρφωση, μαζί με τους πολιτικούς κρατούμενους.

Ως κομμάτι του κινήματος, των καταπιεσμένων, της εργατικής τάξης και της κοινωνικής πλειοψηφίας, ως σάρκα από την σάρκα των αδικημένων αυτού του κόσμου, με αρχή την φετινή διαδήλωση της ΔΕΘ, απευθύνουμε κάλεσμα για αλληλεγγύη, για οργάνωση και για αντεπίθεση.

Απέναντι στην οικονομική, περιβαλλοντική, υγειονομική και, σε τελική ανάλυση, συνολική και βαθειά κρίση του καπιταλισμού:

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ – ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ».

Αγίας Σοφίας με Εγνατία η ΟΚΔΕ και η Αντεπίθεση των Εργαζομένων

Για το πρωί του Σαββάτου στις 10.30 στην συμβολή των οδών Εγνατία με Αγίας Σοφίας είναι προγραμματισμένη η κινητοποίηση της επιτροπής αγώνα διανομέων, η οποία θα βρεθεί στο δρόμο και το απόγευμα στις 18.00 στο ίδιο σημείο διεκδικώντας Αυστηρό νομικό πλαίσιο για την παύση εργασίας σε ακραίες καιρικές συνθήκες, ένταξη στα Βαρέα & Ανθυγιεινά, επίδομα Επικινδυνότητας- Επίδομα Ταμειακού Λάθους καθώς και αυστηρούς έλεγχους & ποινές στους εργοδότες που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία.

Για τις 18.00 στο ίδιο σημεία θα συγκεντρωθούν και μέλη της ΟΚΔΕ αλλά και της Αντεπίθεσης των Εργαζομένων. Σε ανακοίνωσή της η ΟΚΔΕ σημειώνει:

«Κάθε μέρα που παραμένει αυτή η κυβέρνηση στην εξουσία οι κίνδυνοι θα μεγαλώνουν, το βιοτικό επίπεδο θα καταβαραθρώνεται.

H φθορά της έχει αρχίσει να μεγαλώνει, όσα άθλια κόλπα κι αν επιχειρήσουν να επιστρατεύσουν (όπως ο ανασχηματισμός). Μπορούμε και πρέπει να τους διώξουμε. Όχι εναποθέτοντας τις ελπίδες μας σε αυταπάτες τύπου ΣΥΡΙΖΑ, που δημιούργησαν ανυπολόγιστη ζημιά στο εργατικό κίνημα και άνοιξαν το δρόμο για τη σημερινή κατάσταση. Αλλά ακολουθώντας το δρόμο του αγώνα, συνεχίζοντας από εκεί που σταματήσαμε, από τις μεγάλες κινητοποιήσεις του χειμώνα ενάντια στην καταστολή. Ενωτικά και αποφασιστικά, με αυτοοργάνωση στους χώρους δουλειάς και σπουδών, στις γειτονιές μας, να βάλουμε ένα τέρμα στην επίθεση, να κερδίσουμε πίσω την αξιοπρέπειά μας.

Εύκολες και γρήγορες λύσεις δυστυχώς δεν υπάρχουν: Δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο τη συμμορία του Μητσοτάκη, αλλά και τους μεγάλους κινδύνους που προκύπτουν από τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών, και στους οποίους ελληνική αστική τάξη και σύσσωμο το πολιτικό προσωπικό της έχει πάρει θέση στο πλάι των πιο επικίνδυνων, των ΗΠΑ και της ΕΕ. Αλλά και -κυρίως- την κρίση και την παρακμή του καπιταλιστικού συστήματος, την κατάρρευση του ελληνικού καπιταλισμού που προκειμένου να συνεχίσει να παρασιτεί σε βάρος της εργασίας μας απειλεί να ισοπεδώσει τις κατακτήσεις αιώνων. Γι’ αυτό η πάλη μας δεν αρκεί να στοχεύει μόνο στην ανακοπή της επίθεσης, αλλά να φτάσει στη ρίζα του προβλήματος: την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και την εγκαθίδρυση μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας, της μόνης ρεαλιστικής λύσης για να απαλλαγεί η ανθρωπότητα από τους κινδύνους της ανεργίας, της φτώχειας, του πολέμου και της καταστροφής του περιβάλλοντος».

Στην Αγίας Σοφίας στο ύψος της Εγνατίας θα πραγματοποιήσει προσυγκέντρωση στις 17.30 και το ΣΕΚ το οποίο με πορεία θα κατευθυνθεί στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ.

Στο Συντριβάνι η προσυγκέντρωση οργανώσεων της Αριστεράς που επιδιώκουν «ενωτική» πορεία

Για τις 17.00 είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση στην πλατεία Συντριβανίου στην οποία καλούν μεταξύ άλλων η Λαϊκή Ενότητα, η Συνάντηση για μια αντικαπιταλιστική και διεθνιστική Αριστερά, η Αναμέτρηση (ομάδα κομμουνιστών-κομμουνιστριών), η Αριστερή Πρωτοβουλία διαλόγου και δράσης, η  Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία, η Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη, το ΜέΡΑ25, ενώ συμμετέχουν επίσης συνδικαλιστικά σχήματα και κοινωνικά κινήματα. Η πορεία θα περάσει από τις προσυγκεντρώσεις της Καμάρας και της Αγίας Σοφίας ενώ θα συμμετέχει στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ.

Σε κοινή ανακοίνωση από τις οργανώσεις Αναμέτρηση και Συνάντηση σημειώνεται:

«Είναι πια καθαρό σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ως μόνη προτεραιότητα την δημιουργία ευκαιριών νέου υπερπλουτισμού για τους φίλα προσκείμενους επιχειρηματίες, στην αντίπερα των κοινωνικών αναγκών. Ο δρόμος για να γίνει το παραπάνω περνάει μέσα από την αποδιοργάνωση της δημόσιες μέριμνας, την συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και την επιχειρηματικοποίηση μια σειράς κρατικών λειτουργιών. Οι συνέπειες είναι καταφανείς σε όλους τους κοινωνικούς δείκτες και σε τελική ανάλυση στην καθημερινότητα των εργαζόμενων και της νεολαίας. Πρόκειται για μια κυβέρνηση που επενδύει στην συνεχή συγκάλυψη των ευθυνών της, με την ενεργητική υποστήριξη των ΜΜΕ. Πρόκειται για μια κυβέρνηση επικίνδυνη για τη ζωή και το μέλλον των από κάτω, της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας.

Πρέπει να τους ρίξουμε για να ζήσουμε με δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Όμως δεν αρκεί να το αναγγείλουμε, χρειάζεται συγκροτημένη παρέμβαση στους κοινωνικούς χώρους καθώς και συνδέσεις μεταξύ των αγωνιζόμενων σε ένα κοινό κοινωνικό – κινηματικό μέτωπο αντίστασης, χρειάζονται προγραμματικές επεξεργασίες που θα ξεκινούν από τα άμεσα μέτρα ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και θα φτάσουν στην πρόταση ενός δημιουργικού αντικαπιταλισμού. Χρειάζεται πολιτική πρόταση ανυπακοής από κάτω και αριστερά για να στρέψει το βλέμμα η κοινωνία και να ανοίξει ξανά ο ορίζοντας της εναλλακτικής.

Η διαδήλωση της ΔΕΘ του 2021 δεν μπορεί να κάνει όλα τα παραπάνω αλλά μπορεί να συμβάλει στη επαναβεβαίωση δεσμών αντίστασης και αλληλεγγύης. Τους μήνες που πέρασαν στην δική μας όχθη του κοινωνικού ανταγωνισμού η αλληλεγγύη του απλού κόσμου μέσα από συλλογικότητες, σωματεία, οργανώσεις, μαζικούς φορείς και δομές αλληλεγγύης προς τους πυρόπληκτους ήταν συγκινητική και κατάφερε να καλύψει τις άμεσες ανάγκες. Ντόπιοι και μετανάστες χέρι-χέρι με εθελοντές προστάτευσαν ολόκληρα χωριά αποκαλύπτοντας την κρατική ανεπάρκεια και την κυβερνητική αδιαφορία. Με αυτά τα υλικά μπορούμε να οργανώσουμε τους κοινούς αγώνες σε μια σειρά κοινωνικών χώρων από σήμερα κιόλας. Με το βλέμμα στην ενωτική συμπόρευση των αγωνιζόμενων κοινωνικών χώρων, συλλογικοτήτων και οργανώσεων προχωράμε στην ανασύνταξη του κοινωνικού κινήματος, στο δρόμο, με πράξεις».

Στο Άγαλμα του Βενιζέλου η ΑΔΕΔΥ

Για τις 18.00 είναι προγραμματισμένη και η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στο Άγαλμα του Βενιζέλου, η οποία σε ανακοίνωσή της, σημειώνει:

«Η φετινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη ΔΕΘ γίνεται μετά την ψήφιση, από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, του Νόμου για τα εργασιακά (ν. 4808/21) με τον οποίο καταργείται το 8ωρο και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, φαλκιδεύεται το δικαίωμα στην απεργία, καταργείται το ΣΕΠΕ και απελευθερώνονται οι απολύσεις. Οι αντιλαϊκές και αυταρχικές πολιτικές της Κυβέρνησης συνεχίζονται σε όλους τους τομείς με την ψήφιση νόμων μέσα στο καλοκαίρι, χωρίς κανέναν
δημοκρατικό διάλογο όπως ο Ν. 4823/21 για την Παιδεία, με τον οποίο ήταν αντίθετο το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου.

Επιπλέον, η Κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι, κατέθεσε νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, με ολέθρια αποτελέσματα για τους ασφαλισμένους, όπως συνέβη και στο παρελθόν. Μπροστά σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση που διαμορφώνεται, οι εργαζόμενοι οφείλουν να αντιδράσουν και να μην επιτρέψουν την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της Κυβέρνησης. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας της 11ης του Σεπτέμβρη, έρχεται ως συνέχεια των κινητοποιήσεων που έγιναν όλη την προηγούμενη χρονιά στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα ασφαλιστικά Ταμεία».

Με προσυγκέντρωση στο Άγαλμα του Λαμπράκη στις 17.30 θα κατευθυνθεί στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιεμβολιαστές δίπλα δίπλα με ακροδεξιούς

Την ίδια ώρα, μεγάλος είναι ο αριθμός των πολιτών που, όπως όλα δείχνουν, θα παραβρεθούν από πολλές πόλεις της Ελλάδας στη συγκέντρωση που καταγγέλει είτε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, είτε εν γένει τα εμβόλια, ενώ σε σχετικά κείμενα που υπάρχουν σε αντίστοιχες συγκεντρώσεις των τελευταίων μηνών αμφισβητείται ακόμα και η ύπαρξη της πανδημίας. Η κύρια συγκέντρωση, στην οποία, αναμένεται να κυριαρχήσουν ομάδες ακροδεξιών θα πραγματοποιηθεί στον Λευκό Πύργο ενώ, λίγες εκατοντάδες μέτρα μακρυά και συγκεκριμένα στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου αναμένεται να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση με ομιλητή τον Ηλία Κασιδιάρη.

Τέλος, αρκετές χιλιάδες αστυνομικών, αύρες, μεταφερόμενες διμοιρίες από όλη την Β. Ελλάδα και την Αθήνα, drones, αλλά και το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται ήδη στην πόλη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Με τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη είπαν «όχι» στην απόσπαση των αρχαιοτήτων

Συγκέντρωση ενημέρωσης για το ταξίδι των ζαπατίστας στην Ευρώπη έξω από το Ολύμπιον