in , ,

Σήμερα η δίκη των 6 συλληφθέντων της πορείας του Πολυτεχνείου του 2020

UPD: Η διεξαγωγή της δίκης των έξι συλληφθέντων της πορείας της 17ης Νοεμβρίου του 2020 πήρε αναβολή για τις 30 Ιουνίου 2023.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους έξι συλληφθέντες της πορείας της 17ης Νοεμβρίου του 2020 πραγματοποιείται έξω από τα δικαστήρια ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης.

Όπως υπενθυμίζει η  «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης διαδηλωτών – διαδηλωτριών της Πορείας του Πολυτεχνείου 2020» η πορεία του Πολυτεχνείου του 2020, διεξήχθη σε συνθήκες πρωτοφανών απαγορεύσεων και καταστολής σε όλη τη χώρα. Αποτέλεσε κορύφωση της κρατικής-κυβερνητικής καταστολής, που με πρόσχημα την πανδημία και τη δήθεν υγειονομική προφύλαξη, προσπάθησε ανεπιτυχώς να βάλει στο «γύψο» τις εργατικές και λαϊκές κινητοποιήσεις. Την ίδια στιγμή που προσπάθησαν να περιορίσουν το δικαίωμα στις συγκεντρώσεις-διαδηλώσεις, περνούσαν στη Βουλή μια σειρά αντεργατικά μέτρα. Μάλιστα όπως προσθέτει: «Σε μια προσπάθεια γενικευμένης ποινικοποίησης της λαϊκής πάλης, επέβαλαν περισσότερα από 90 πρόστιμα των 300€ σε διαδηλωτές, αλλά και 1 πρόστιμο των 3.000€ για “οργανωτή” διαδήλωσης, και προχώρησαν σε 6 συλλήψεις με ανυπόστατες κατηγορίες για “διέγερση σε ανυπακοή ή απείθεια κατά των νόμων”, “διασπορά μολυσματικής νόσου”, “βία κατά υπαλλήλου”».

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας:

«Στην επέτειο του Πολυτεχνείου του 2020, εφαρμόστηκαν ταυτόχρονα ο νόμος για τον περιορισμό των διαδηλώσεων που είχε ψηφιστεί το περασμένο καλοκαίρι, αλλά και τα αντιδημοκρατικά διατάγματα κυβέρνησης και αστυνομίας που απαγόρευαν σε όλη την επικράτεια τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για το Πολυτεχνείο. Η Θεσσαλονίκη μετατράπηκε σε κατεχόμενη πόλη, με τις δυνάμεις καταστολής να αποκλείουν την πρόσβαση στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ από κάθε σημείο. Η μεθόδευση αυτή ακυρώθηκε στην πράξη από τη γενναία στάση εκατοντάδων διαδηλωτών και διαδηλωτριών, που αψηφώντας τις απαγορεύσεις, έκαναν το καθήκον τους απέναντι στην ιστορική επέτειο της 17ης Νοέμβρη και όλα όσα αυτή αντιπροσωπεύει. Διεκδίκησαν στην πράξη το δικαίωμα να διαδηλώσουν για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Η απάντηση της αστυνομίας, κατ’ εντολή της κυβέρνησης, ήτανε λυσσαλέα. Ακυρώνοντας κάθε πρόσχημα περί «υγειονομικής προστασίας», περικύκλωσαν την πορεία, επέβαλλαν συνθήκες συνωστισμού, και πραγματοποίησαν συλλήψεις διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί. Σε μια προσπάθεια γενικευμένης ποινικοποίησης της λαϊκής πάλης, επέβαλαν περισσότερα από 90 πρόστιμα των 300€ σε διαδηλωτές, αλλά και 1 πρόστιμο των 3.000€ για «οργανωτή» διαδήλωσης, και προχώρησαν σε 6 συλλήψεις με ανυπόστατες κατηγορίες για «διέγερση σε ανυπακοή ή απείθεια κατά των νόμων», «διασπορά μολυσματικής νόσου», «βία κατά υπαλλήλου» κτλ. Για πρώτη φορά μάλιστα από την ψήφιση του σχετικού νόμου για τις διαδηλώσεις, συνελήφθη διαδηλωτής και οδηγείται σε δίκη (μαζί με τους άλλους πέντε συναγωνιστές), κατηγορούμενος ως οργανωτής της διαδήλωσης του Πολυτεχνείου!

Η πορεία του Πολυτεχνείου του 2020 αποτέλεσε μια σημαντική καμπή στην πάλη για το σπάσιμο της κρατικής καταστολής και του κυβερνητικού αυταρχισμού, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων του λαού μας. Η βάρβαρη αυτή πολιτική της καταστολής και των απαγορεύσεων, βρίσκεται σήμερα σε πλήρη εφαρμογή ενάντια σε κάθε λαϊκό αγώνα: ενάντια στους φοιτητές με την πανεπιστημιακή αστυνομία και τη στρατοπέδευση των ΜΑΤ στο ΑΠΘ, ενάντια στο εργατικό κίνημα με τη βάρβαρη καταστολή στο εργοστάσιο Μαλαματίνα και τις δικαστικές κρίσεις των απεργιών ως παράνομων, ενάντια στις διαδηλώσεις που χτυπιούνται καθημερινά, αλλά και με τις συνεχείς διώξεις αγωνιστών του λαϊκού κινήματος, όπως αυτές του κινήματος κατά των πλειστηριασμών, που έρχονται βέβαια να συμπληρώσουν την πολιτική αρπαγής της λαϊκής κατοικίας με πλειστηριασμούς και εξώσεις (όπως πρόσφατα με την υπόθεση της συνταξιούχου Ι. Κολοβού στην Αθήνα), στοιχείο της συνολικότερης αντιλαϊκής λαίλαπας μαζί με την ακρίβεια, την κατάργηση κοινωνικών δικαιωμάτων σε υγεία, παιδεία κι ασφάλιση, την καταστροφή του περιβάλλοντος κ.ά. Η πολιτική αυτή (με βασικό της όπλο και τον ν. Χατζηδάκη) βάζει στο στόχαστρο συνολικά τις λαϊκές ελευθερίες και τα μέσα πάλης του εργατικού και λαϊκού κινήματος: τη διαδήλωση και την απεργία.

Για αυτό το λόγο η δική των 6 συλληφθέντων της πορείας του Πολυτεχνείου πρέπει να μετατραπεί σε καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, σε βήμα υπεράσπισης των λαϊκών ελευθεριών. Αυτές οι διώξεις δεν πρέπει να περάσουν και δεν θα περάσουν! Η δίκη πρέπει να μετατραπεί σε υπόθεση κάθε εργαζόμενου και νεολαίου, κάθε μαζικού φορέα, κάθε αγωνιστή, κάθε συλλογικότητας, κάθε δημοκράτη».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια με αφορμή την απολογία του αστυνομικού που πυροβόλησε τον 16χρονο

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τις συνθήκες εργασίας και τις απολύσεις στον ΔΟΜ και τις συνεργαζόμενες ΜΚΟ