in ,

Σημαντική νίκη στον αγώνα της Λευκάδας να διασωθεί η παραλία του Κάστρου

Της Σταυρούλας Πουλημένη

Μια πολύ σημαντική νίκη κέρδισε την Τετάρτη το κίνημα των κατοίκων στη Λευκάδα που αντιμάχεται την ιδιωτικοποίηση της περιοχής του Κάστρου, μια από τις ομορφότερες, ελεύθερες παραλίας του νησιού. Μετά μια μαραθώνια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που κράτησε έντεκα ώρες, αποφάσισε να καλέσει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο να ανακαλέσει τις δύο αποφάσεις (με αριθ 10 του 2020 και του 2021) που είχε υποβάλει προς το υπουργείο Ναυτιλίας για παραχώρηση του τουριστικού περιπτέρου και 8,5 στρεμμάτων αμμώδους παραλίας. Επιπλέον ζητά από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο που είχε κηρύξει τον διαγωνισμό και έχει και την αρμοδιότητα των αποφάσεων αυτών «να αξιολογήσει αν μετά την ανάκληση εξακολουθεί να έχει νομική ισχύ το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας ή συντρέχει νόμιμος λόγος να κηρυχθεί η διαγωνιστική διαδικασία άγονη». «Σε περίπτωση που κριθεί ότι εξακολουθεί να έχει νομική ισχύ το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας να κινήσει κατ’ εφαρμογή των κείμενων διατάξεων τη διαδικασία προκειμένου να κηρυχθεί η ανάδοχος εταιρεία έκπτωτη» αναφέρεται στο ψήφισμα που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Να υπενθυμίσουμε ότι η απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου για ενοικίαση δύο κτισμάτων, του τουριστικού περιπτέρου και των καμπινών καθώς και 8,5 στρεμμάτων παραλίας που κατέληξε το 2020 στην εταιρεία Notion έχει ξεσηκώσει σφοδρές αντιδράσεις στο νησί που ήδη με τρία συλλαλητήρια αλλά και με συχνές εκδηλώσεις και παρεμβάσεις έχει δηλώσει τη σθεναρή αντίθεση του στην ιδιωτικοποίηση της περιοχής του Κάστρου. (Δείτε περισσότερα για την υπόθεση εδώ)

Στη χθεσινή συνεδρίαση ψηφίστηκαν δύο ψηφίσματα. Το πρώτο αφορά κοινή πρόταση της δημοτικής αρχής του Χ. Καλού και της συμπολιτευόμενης παράταξης του Θοδωρή Σολδάτου, η οποία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με 18 ψήφους. Εννιά σύμβουλοι υπερψήφισαν το ψήφισμα που υπέβαλαν παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Κοινό σημείο και των δύο προτάσεων είναι να ανακληθούν οι δύο αποφάσεις παραχώρησης. Δύο δημοτικοί σύμβουλοι απείχαν της ψηφοφορίας ενώ ένας ψήφισε κατά και των δύο προτάσεων.

Να σημειωθεί ότι παρά την αρχική εισήγηση του δημάρχου για παραχώρηση μέρους της έκτασης στην εταιρεία, στη συνέχεια και κάτω από την πίεση του Λευκαδιτών-τισσών που έδωσαν το παρών στη συνεδρίαση ο ίδιος κατέληξε τελικά υπέρ της πρότασης να ανακληθεί συνολικά η απόφαση παραχώρησης.

Τώρα το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείου οφείλει να λάβει αποφάσεις που είναι σύμφυτες με το αυτές του δημοτικού συμβουλίου. Να υπενθυμίσουμε ότι η πλειοψηφία των μελών του διορίζεται από τον δήμαρχο.

Ουσιαστικά μετά από έναν πολύμηνο αγώνα το κίνημα της Λευκάδας κατάφερε να λάβει μια πρώτη και σημαντική νίκη εναντίον των μεθοδεύσεων της εταιρείας Notion που επιδιώκει να μετατρέψει τη θέση «Κάστρο», μια από τις κεντρικότερες και ομορφότερες παραλίες της Λευκάδας, σε τουριστικό συγκρότημα με πεντάστερο ξενοδοχείο, τουριστικό περίπτερο, εστιατόριο, καφέ μπαρ, καμπίνες και ομπρελοξαπλώστρες ενώ παράλληλα έχει καταθέσει δύο αγωγές SLAPP* κατά δύο γυναικών, κατοίκων του νησιού, επειδή τόλμησαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της παραλίας.

Το ψήφισμα των παρατάξεων «Όλοι για τη Λευκάδα» και «Λαϊκή Συσπείρωση» που μειοψήφισε έχει ως εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας εκφράζει την παρακάτω Θέση – Άποψη σχετικά με τον υπό εξέλιξη διαγωνισμό μίσθωσης του Τουριστικού Περιπτέρου από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λευκάδας.Οι με αριθμό 10/21-2-2020 και 22/9-3-2021 Πράξεις παραχώρησης, με τις οποίες εγκρίθηκε η προσωρινή παραχώρηση ιδιαίτερου δικαιώματος χρήσης χώρου έκτασης επί της χερσαίας ζώνης λιμένα Λευκάδας στην «Νotion ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε.», πρέπει να ανακληθούν οριστικά και στο σύνολό τους από το Δ.Λ.Τ., λόγω μη τήρησης των όρων της διακήρυξης.Μετά την ανάκληση των δυο Πράξεων παραχώρησης, να μην προχωρήσει το Δ.Λ.Τ. στην κήρυξη του επομένου ενδιαφερομένου ως πλειοδότη, κάτι το οποίο είναι απολύτως νόμιμο, διότι σύμφωνα με τον όρο 9.9 της διακήρυξης το Δ.Λ.Τ. διατηρεί τη δυνατότητα να θεωρήσει ότι καμία από τις επόμενες προσφορές δεν είναι επωφελής. Έτσι κηρύσσεται άγονος ο διαγωνισμός και άρα κλείνει η διαγωνιστική διαδικασία.Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει την πολιτική του βούληση, ώστε ο Δήμος Λευκάδας να διεκδικήσει κρατική χρηματοδότηση για την ανάπλαση και αξιοποίηση της περιοχής του Τουριστικού Περιπτέρου, με σκοπό την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας σε αναψυχή, αθλητισμό, πολιτισμό, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών (παραχώρηση, κ.λπ.) προστατεύοντας και αναδεικνύοντας την αρχαιολογική φυσιογνωμία της περιοχής. Υπερασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα της και φροντίζει για τον καθαρισμό και ευπρεπισμό του χώρου με δικά του μέσα.Το Δημοτικό Συμβούλιο θα εκφράσει, με κάθε τρόπο, και εμπράκτως την στήριξή του στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και του Δημοτικού Συμβουλίου σε ενδεχόμενη νομική εμπλοκή – δίωξή τους από την πλειοδοτούσα εταιρεία».

Πέρα από την παρουσία πλήθος κόσμου, της «Πρωτοβουλίας για τη διάσωση της περιοχής Κάστρο» αλλά και άλλων συλλόγων στο κρίσιμο αυτό δημοτικό συμβούλιο, κατά της παραχώρησης διαδήλωσαν την ίδια μέρα μαθητές του Μουσικού σχολείου Λευκάδας.  «Δεν λέμε αντίο στο Κάστρο που αγαπήσαμε! Θα κάνουμε τα πάντα για να το κρατήσουμε!» φώναξαν οι μαθητές και οι μαθήτριες σε μια μουσική πορεία εκδηλώνοντας την αντίθεσή τους στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του κάστρου, ενός τόπου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αρχαιολογικού χώρου του Μεσαιωνικού Κάστρου της Αγίας Μαύρας και αρχαιολογικής ζώνη αδόμητη α’ προστασίας, προστατευόμενης περιβαλλοντικά μέσω του δικτύου Natura, αλλά και της διεθνούς σύμβασης Ramsar που συνδέεται άρρηκτα με τη ζωή των κατοίκων του νησιού.

πηγή βίντεο: Άρωμα Λευκάδας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρωτοβουλία πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ: Αντίσταση στην εφαρμογή του νέου νόμου για τα ΑΕΙ και όχι νομιμοποίησή του

Εκδήλωση – Συζήτηση: To αέριο δεν είναι η απάντηση στην κλιματική κρίση