Σε τεντωμένο σκοινί το ειρηνευτικό σχέδιο

 

Σήμερα τα ξημερώματα ξεκίνησε η διαδικασία εφαρμογής του σχεδίου Ανάν για κατάπαυση του πυρός στη Συρία. Μία πολύ εύθραυστη εκεχειρία, στην επιτυχία της οποίας δεν πιστεύουν πολλοί.

«Θα τεθεί ένα τέρμα στη βία στη Συρία και θα υπάρξει άμεση ανθρωπιστική βοήθεια. Στη συνέχεια θα βρεθεί μια πολιτική λύση με όλα τα κόμματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Με αυτό τον αισιόδοξο τρόπο παρουσίαζε πρόσφατα το ειρηνευτικό του σχέδιο για τη Συρία ο Κόφι Ανάν, πρώην γ.γ. των ΗΕ. Το σχέδιο του έχει τεθεί θεωρητικά και επισήμως σε εφαρμογή από το πρωί στις 6 π.μ. Εάν πραγματικά τηρείται δεν μπορεί κανείς να πει με ασφάλεια,  καθώς τα ΜΜΕ ελέγχονται πλήρως από το καθεστώς Άσαντ. Εντούτοις και η πλευρά των ανταρτών μέχρι σήμερα το μεσημέρι σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) επιβεβαίωνε πως δεν σημειώθηκαν επιθέσεις με βαριά όπλα, ωστόσο οι συλλήψεις συνεχίζονται.

Αντικαθεστωτικοί που βρίσκονται στο εξωτερικό, όπως ο Λουάι Σάφι από το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, κάνουν λόγο για προσπάθεια του καθεστώτος να παραπλανήσει τη διεθνή κοινή γνώμη:

«Ο υπουργός Εξωτερικών Μουαλίμ θέλει να ρίξει στάχτη στα μάτια. Αντί να στείλει τις μονάδες πίσω στα στρατόπεδα τις στέλνει να σταθμεύσουν κάπου αλλού».

Σκεπτικισμός επικρατεί στη διεθνή κοινότητα

Και η διεθνής κοινότητα δεν φαίνεται πάντως πεπεισμένη για την επιτυχία του ειρηνευτικού σχεδίου, παρά την αισιοδοξία του εμπνευστή της Κόφι Ανάν. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα εξέφρασαν και οι δυο τις αμφιβολίες τους εάν ο πρόεδρος Άσαντ θα τηρήσει τη συμφωνία. Λίγο μετά το τηλεφώνημα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε ότι ίσως παραστεί ανάγκη να ληφθούν πιο σκληρά μέτρα απέναντι στο καθεστώς.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου Έλμαρ Μπροκ ζήτησε από την Τουρκία να επιδείξει μεγαλύτερο ζήλο για την επίλυση των διαφορών με τη Συρία. Μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF, τόνισε πως η χώρα θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο για την επικράτηση της ειρήνης στην περιοχή. Οι επόμενες ημέρες και ώρες θα είναι σημαντικές για το εάν τελικά θα μπορέσει να ισχύσει η κατάπαυση του πυρός στη Συρία.

Πηγή:dw

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΑΣΟΚ: Ενέκρινε τα ψηφοδέλτια το Εθνικό Συμβούλιο

Διαγράφηκε η αντιπρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας από την Λέγκα του Βορρά