Σε εξέλιξη βρίσκεται η διεθνής στρατιωτική επίθεση κατά της Λιβύης

Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες των συμμαχικών δυνάμεων (ΗΠΑ, Γαλλία, Μ. Βρετανία) με τη συμμετοχή και ελληνικών στρατευμάτων κατά του παραλιακού μετώπου της Λιβύης, με κύριο στόχο την αεράμυνα της χώρας. Υπολογίζεται ότι από χθες έχουν πέσει 110 περίπου πύραυλοι Τόμαχωκ, ενώ κυβερνητικές και ιατρικές πηγές κάνουν λόγο στα διεθνή πρακτορεία για 64 νεκρούς αμάχους ως αυτή την ώρα. Το πράσινο φως για την αεροπορική επίθεση κατά της Λιβύης δόθηκε χθες το απόγευμα, κατόπιν απόφασης της Συνόδου του Παρισιού. Με τη λήξη της, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσαν την έναρξη αεροπορικής επιδρομής κατά της Λιβύης, αφού ο Καντάφι παραβίασε τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Είχε προηγηθεί η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη “δημιουργία ζώνης εναέριου αποκλεισμού για την προστασία των πολιτών”, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, σε περίπτωση που οι επιθέσεις κατά των αντικαθεστωτικών συνεχίζονταν.

Πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και της Βρετανίας έβαλαν εναντίον 20 περίπου στόχων αεράμυνας σε Τρίπολη και Μιζουράτα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν, σύμφωνα με αδιασταύρωτες ως τώρα πληροφορίες, 64 άμαχοι και να τραυματιστούν τουλάχιστον 150. Οι λιβυκές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι επλήγησαν επίσης οι πόλεις Βεγγάζη, Σύρτη και Ζουάρα. Αμερικανός αξιωματούχος σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας επιβεβαίωσε ότι η αεράμυνα της Λιβύης “έχει χτυπηθεί σφοδρά” από την αεροπορική επίθεση, χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το πώς θα συνεχιστεί η επιχείρηση. Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι οι βομβαρδισμοί σταμάτησαν το πρωί.

Σε διάγγελμα που μεταδόθηκε από την λιβυκή κρατική τηλεόραση λίγες ώρες μετά την έναρξη των εχθροπραξιών, ο Μουαμάρ Καντάφι απείλησε ότι θα επιτεθεί σε πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους εκτός της χώρας, εκφράζοντας και την πεποίθησή του ότι η εμπλοκή της Δύσης με τη χώρα του, η οποία θα είναι μακροχρόνια, θα αποβεί νικηφόρα για τον ίδιο. Επίσης χαρακτήρισε τη Μεσόγειο και τη Βόρειο Αφρική “πεδίο μάχης” και την επίθεση εις βάρος της χώρας του “αποικιοκρατική” και “σταυροφορική”, τονίζοντας ότι “είναι απαραίτητο να ανοίξουν οι αποθήκες όπλων για να προασπίσουν οι πολίτες την τιμή, την ενότητα και την ανεξαρτησία της Λιβύης”.

Η Λιβύη, ακόμη, ζήτησε χθες κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να θεωρήσει άκυρη την απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επιβάλει ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων από δυτικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα υπογράμμισε το “δικαίωμά” της να χρησιμοποιήσει εκ νέου αεροπορικές δυνάμεις κατά των αντικαθεστωτικών.

Η Ελλάδα συμμετέχει στην επίθεση μέσω του ΝΑΤΟ, στο οποίο έχει διαθέσει 4, σε πρώτη φάση, μαχητικά αεροσκάφη, μια φρεγάτα η οποία θα αποπλέει από τη Σούδα και ενδεχομένως θα εναλλάσσεται ανάλογα με το χρόνο παραμονής της στις επιχειρήσεις, ένα ιπτάμενο ραντάρ και 2 ελικόπτερα Σούπερ Πούμα. Ωστόσο δεν έχουν διαταχθεί ως τώρα να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις καθώς δεν υπάρχει ακόμη επίσημη νατοϊκή εμπλοκή στις επιχειρήσεις στη Λιβύη. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν την αντίθεσή τους στη συμμετοχή της χώρας μας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την “περιορισμένη συμμετοχή” των ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι “θα υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του”.  Στην επιχείρηση “Αυγή της Οδύσσειας” συμμετέχουν ακόμη ο Καναδάς, η Ιταλία, η Ισπανία, η Δανία, η Νορβηγία αλλά και αραβικές χώρες όπως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία δεν θα λάβει μέρος, κρατώντας αποστάσεις από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι “η βία στη Λιβύη πρέπει να τερματιστεί”. Ρωσία και Βενεζουέλα καταδίκασαν την επίθεση, με τον Ούγκο Τσάβες να δηλώνει πως το εγχείρημα αποσκοπεί στην απόκτηση του λιβυκού πετρελαίου. Υπέρ τάχθηκε η Ιαπωνία, “σταθερότητα” ζήτησε η Κίνα, ενώ η Αφρικανική Ένωση ζήτησε τον τερματισμό των εχθροπραξιών, καλώντας την διεθνή κοινότητα “να επιδείξει αυτοσυγκράτηση για την αποφυγή μιας ανθρωπιστικής κρίσης”. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τον Καντάφι να παραιτηθεί από την εξουσία και ζήτησε τον άμεσο τερματισμό της βίας.

 

(πηγές: enet.gr, kathimerini.gr, tvxs.gr, πηγή εικόνας: Πρακτορείο Reuters)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ξεκινάει η εισβολή στην Λιβύη

Έφυγε ο Μωυσής Μπουρλάς (1918-2011)