Σε εκποίηση το 6% της Ρόδου

Την προσπάθεια της κυβέρνησης να “αξιοποιήσει” τουριστικά, μέσω μάλιστα των ρυθμίσεων του fast track, εκτάσεις στη Ρόδο που αγγίζουν το 6% του νησιού, καταγγέλουν 5 οργανώσεις του νησιού. Υπενθυμίζεται ότι τα σχέδια της κυβέρνησης εντάσσονται στη συνολική προσπάθεια εκποίησεις μεγάλων εκτάσεων που ανήκουν στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, ανάμεσα στα οποία εκτάσεις με μεγάλη τουριστική αξία, προσατευόμενες περιοχές, αλλά και το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΣΕ ΑΦΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΡΑΣΟΝΗΣΙ

 

Δημοσιεύματα του αθηναϊκού και τοπικού τύπου αναφέρονται τις τελευταίες ημέρες στις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε εκποιήσεις μεγάλων εκτάσεων του ελληνικού δημοσίου σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η διυπουργική επιτροπή μάλιστα αποφάσισε τη συγκρότηση Γεν. Γραμματείας Αξιοποίησης Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας στο Υπουργείο Οικονομικών, για τη διαχείριση των προς αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου. Οι διακηρύξεις για «πράσινη» και «ήπια ανάπτυξη» μένουν κενές μεγαλοστομίες. Για τη Ρόδο αναφέρεται ότι θα «αξιοποιηθούν» με ενδεικτική χρήση τον τουρισμό το Γκολφ Αφάντου (1500 στρεμ.) και το Πρασονήσι (80000 στρεμ.). Πρόκειται για μιά τεράστια έκταση που αγγίζει το 6% (!) του νησιού της Ρόδου. Το γεγονός αυτό καθ εαυτό αποτελεί πρόκληση πρώτου μεγέθους.

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου, η Ομάδα Αγρο-Περιβαλλοντικής Έρευνας και Δράσης «Αιθρία», ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κατταβιάς, ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Σορωνής και το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου εκφράζουν με κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή τους σε μία τέτοια εξέλιξη.

-Χωρίς την ύπαρξη χωροταξικού σχεδίου, οδηγούνται χωρίς όρους σε τσιμεντοποίηση και οι τελευταίες αδόμητες εκτάσεις που αποτελούν ένα σημαντικό φυσικό κεφάλαιο του νησιού.

-Αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο η κατάσταση τόσο σε ορισμένους φυσικούς πόρους με πρώτο το νερό, όσο και στο ζήτημα της ενέργειας και των στερεών αποβλήτων όπου η κατάσταση είναι ήδη εκρηκτική.

-Ειδικότερα για την ευρύτερη περιοχή του Πρασονησιού πρέπει να επισημάνουμε ότι είναι χαρακτηρισμένη περιοχή Natura και καταφύγιο άγριας ζωής. Το γεγονός αυτό αποτελεί πρόσθετη πρόκληση.

-Στην όλη διαδικασία που διαφαίνεται ότι θα ακολουθηθεί προκαλεί εντύπωση η περιφρόνηση προς τους τοπικούς φορείς και την αυτοδιοίκηση.

Απευθυνόμαστε προς τους νεοεκλεγμένους Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και Δήμαρχο Ρόδου και κάνουμε έκκληση να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αποτροπή του νέου εγκλήματος που πάει να επιχειρηθεί. Να προχωρήσουν άμεσα όπως έχουν δεσμευτεί κατά την προεκλογική περίοδο στον χωροταξικό σχεδιασμό του νησιού και στις διαχειριστικές μελέτες των προστατευόμενων περιοχών.

Από την πλευρά μας σκοπεύουμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας για τις τελείως αρνητικές επιπτώσεις των νέων σχεδιαζόμενων ιδιωτικοποιήσεων και θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για να τις εμποδίσουμε.

 

Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου, Ομάδα Αγροπεριβαλλ.Έρευνας & Δράσης«Αιθρία», Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλ. Κατταβιάς, Σύλλογος Περιβάλλοντος Σορωνής, Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αναφορά Της Ελληνικής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ομάδα Θεσσαλονίκης) για τις συνθήκες κράτησης μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα στο κέντρο κράτησης Φυλακίου Κυπρίνου στον βόρειο Έβρο.

Αναφορά της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη (ομάδα Θεσσαλονίκης) σχετικά με τις συνθήκες κράτησης και διαβίωσης μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα στην Ηγουμενίτσα