Ρόδι…το φρούτο της Ιατρικής

Ρόδι…το φρούτο της Ιατρικής

Γιατροσόφια, μυστικά μαγειρικής, εναλλακτικές συμβουλές γυμναστικής, διατροφής αλλά και περιποίησης συνθέτουν το παζλ της στήλης «Την υγειά μας να’ χουμε» που εγκαινιάζει το alterthess.

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε μυστικά ομορφιάς και υγείας που μας αποκαλύπτουν μεγαλύτεροι σε ηλικία, συμβουλές διατροφής και γυμναστικής που μας προσφέρουν ειδικοί αλλά και όλα όσα μοιράζονται μαζί μας άνθρωποι που η βελτίωση της υγείας και κατ’ επέκταση της ποιότητας ζωής αποτελούν το βασικό τους μέλημα.

Ρόδι…το φρούτο της Ιατρικής

Έχει χαρακτηριστεί δικαίως το φρούτο της Ιατρικής, καθώς προσφέρει πλήθος θεραπευτικών ιδιοτήτων και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τον οργανισμό μας. Ο λόγος για το ρόδι (punica granatum ), του οποίου η ιστορία ξεκινά από τα βάθη της Περσίας.

Στην Αρχαιότητα το ρόδι υπήρξε το σύμβολο της μακροβιότητας και της αφθονίας, καθώς θεωρείτο πανάκεια για όλες τις ασθένειες.

Είναι πλούσιο σε μέταλλα, όπως κάλλιο, ποτάσσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, χαλκό, φωσφόρο.

Περιέχει ακόμη σίδηρο ασβέστιο βιταμίνες Α, Β, C και Κ.

Περιέχει εκτός από σάκχαρα, ίνες και αντιοξειδωτικά οξέα όπως το ελλαγικό οξύ (πολυφαινολογικό αντιοξειδωτικό ),το γαλλικό οξύ ταννίνη με υψηλή αντιιογενή αντιμηκυτιακή και αντιοξειδωτική δράση.

Σύμφωνα με έρευνες τo ρόδι έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, μεταξύ των οποίων ότι προλαμβάνει την εξέλιξη του καρκίνου χάρη στο ελλαγικό οξύ, και ότι εξασθενεί την εξέλιξη της νόσου Alzheimer . Επίσης στην αθρίτιδα καθυστερεί την εκφυλιστική διαδικασία των χόνδρων. Ακόμη, μετριάζει τις  ενοχλήσεις της εμμηνόπαυσης. Παράλληλα διαθέτει αντιδιαρροϊκές ιδιότητες.

Τέλος, αποδείχθηκε ότι ο χυμός του προστατεύει την καρδιά από την δημιουργία αθηρωματικών πλακών και εμποδίζει την οξείδωση της LDL χοληστερίνης.

Συνταγή για ριζότο με ρόδι

Υλικά

320 γρ ρύζι
2 ρόδια
1 ποτήρι του κρασιού άσπρο κρασί ξηρό
1 κρεμμύδι  τριμμένο
ζωμό λαχανικών
τυρί τριμμένο
αλάτι
πιπέρι
βούτυρο

Διαδικασία:

Βάζουμε 2 κ.σ λάδι σ΄ ένα κατσαρολάκι και μαραίνουμε ελαφρά το κρεμμύδι. Ρίχνουμε το ρύζι και μόλις πάρει χρώμα ρίχνουμε το κρασί. Το αφήνουμε να εξατμισθεί και ρίχνουμε τον χυμό από το ένα ρόδι. Συνεχίζουμε ρίχνοντας σταδιακά τον ζωμό των λαχανικών έως ότου χυλώσει το ρύζι. Στη συνέχεια το αποσύρουμε  από την φωτιά και ρίχνουμε ελάχιστο βούτυρο, τριμμένο τυρί (παρμεζάνα ) και τους σπόρους του δεύτερου ροδιού. Η συνταγή μας είναι έτοιμη!

Το ήξερες; 100 gr. βρώσιμου μέρους του ροδιού μας δίνουν 63 kcal.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συλλεκτική συμφωνία. Του Παντελή Μπουκάλα

ΟΛΜΕ: Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο 31/10 και γενική απεργία 6/11