Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός με 156 υπέρ

Με 156 θετικές ψήφους πέρασε ο προϋπολογισμός του 2011 στη Βουλή λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Συνολικά ψήφισαν 298 βουλευτές καθώς οι βουλευτές της Ν.Δ., Κ. Χατζηδάκης και Ιατρίδου Μίκα, απουσίαζαν και έστειλαν επιστολή αλλά βάση κανονισμού οι ψήφοι τους δεν αναγνωρίζονται ως έγκυρες. «Ναι» στα έσοδα – έξοδα των υπουργείων είπαν οι 156 βουλευτές και «όχι» οι 142.

Όσον αφορά στα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας η ψηφοφορία έληξε με 239 θετικές ψήφους και 58 αρνητικές. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. με εξαίρεση τον Π. Καμμένο που καταψήφισε τον προϋπολογισμό στο σύνολο του.

«Όχι σε όλα» τα άρθρα του προϋπολογισμού ψήφισαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Σακοράφα, Δημαράς, Οικονόμου και Παπαχρήστος από το ΠΑΣΟΚ, Τσούκαλης, Ψαριανός, Κουβέλης και Λεβέντης από τη Δημοκρατική Αριστερά , Κιλτίδης, Μαρκογιαννάκης από τη Ν.Δ. και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η συζήτηση στη Βουλή

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο νωρίτερα για «μέτρα που βρίσκονται πίσω μας» και για «πρόσκαιρες δυσκολίες» εκτιμώντας ότι «θα διαψευστούν οι Κασσάνδρες και οι οίκοι αξιολόγησης» και ότι από το «2013 θα απαλλαγούμε από το Μνημόνιο». Στη συνέχεια επιτέθηκε στη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά κατηγορώντας τους ότι εξαιτίας των κυβερνήσεων Καραμανλή η χώρα μπήκε σε επιτήρηση. «Ο κ. Καραμανλής ήξερε ότι δεν μπορούσε η επόμενη κυβέρνηση να αντέξει το βάρος του ελλείμματος και το έκρυβε. Μας πέταξε τη βόμβα» είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου. Επιπλέον, κι ενώ τα εκ των έσω πυρά που δέχεται για την πολιτική της κυβέρνησης έχουν πολλαπλασιαστεί τον τελευταίο καιρό δήλωσε ότι «δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος σε ό,τι αφορά τη διάσωση της οικονομίας από τη χρεοκοπία, τη σταθεροποίηση της χώρας και την πραγματοποίηση των μεγάλων αλλαγών» κι έκανε την εκτίμηση ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού είναι εφικτή.

Ο Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ «για αδυναμία διαχείρισης της κρίσης», ζήτησε «αλλαγή πολιτικής» και ξεκαθάρισε ότι «σ’αυτό το μείγμα πολιτικής που οδηγεί στην χρεοκοπία η Νέα Δημοκρατία δεν συναινεί».

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επισήμανε ότι «η ελληνική κρίση δεν διαφέρει σε τίποτα από τα όσα βιώνουν οι άλλες χώρες του κόσμου και το σύνολο των προβλημάτων είναι απόρροια του καπιταλιστικού συστήματος». «Οι εργαζόμενοι οφείλουν να κατανοήσουν την αιτία της κρίσης και να ετοιμάζονται για έναν πραγματικό πόλεμο, συνειδητό, σχεδιασμένο, οργανωμένο, που να έχει έκβαση την ανατροπή της εξουσίας. Γιατί, όποιο μείγμα πολιτικής κι αν χρησιμοποιηθεί, ούτε το χρέος και τα ελλείμματα θα αντιμετωπιστούν, ούτε ανταγωνιστική θα γίνει η Ελλάδα, ούτε θα αποφύγει την χρεοκοπία» τόνισε στην ομιλία της.

Ως την πιο δεξιά κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά χαρακτήρισε την σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας. «Υποθηκεύετε το μέλλον και καταστρέφετε κάθε αναπτυξιακή προοπτική για την ελληνική οικονομία», τόνισε κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2011. «Με τον προϋπολογισμό που καταθέσατε, κύριοι της κυβέρνησης, μας ζητάτε να ξεχάσουμε την Ελλάδα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Μας ζητάτε το 2011, να γίνει έτος μηδέν για την ελληνική κοινωνία και στο τέλος του, σε ένα χρόνο από σήμερα να συζητάμε σε αυτή την αίθουσα για το προϋπολογισμό μιας άλλης χώρας, τριτοκοσμικής, με τα 2/3 της κοινωνίας της αποκλεισμένους, φτωχούς και περιθωριοποιημένους.», τόνισε, προσθέτοντας ότι «αυτό ακριβώς ζητάτε εκβιαστικά να ψηφίσουν οι βουλευτές της πλειοψηφίας. Αυτό παρουσιάζετε ως μονόδρομο στην ελληνική κοινωνία». Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι την ώρα που η αγορά βουλιάζει, «οι τράπεζες που πήραν περίπου 50 δισ τα τρία τελευταία χρόνια σε δημόσιο χρήμα και κρατικές εγγυήσεις, έχουν κλείσει τη κάνουλα» ενώ κατηγόρησε τον Γ.Παπακωνσταντίνου ότι όχι μόνο δεν λογοδοτεί στην κοινωνία αλλά ούτε καν στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

Στη συνέχεια έκανε λόγο για την αδυναμία της κυβέρνησης να βρεί συναίνεση στην κοινωνία πράγμα που την οδηγεί στο να την αναζητήσει σε πολιτικές δυνάμεις. «Και βέβαια υπάρχουν και άλλοι σε αυτή την αίθουσα που διακηρύσσουν αριστερά και δεξιά την προθυμία τους να συμμετάσχουν στο κάδρο της συναίνεσης. Αυτό, όμως, που δε μπορείτε με τίποτα να διασφαλίσετε είναι τη συναίνεση της κοινωνίας. Όσο κι αν τη τρομοκρατείτε. Προσέξτε όμως γιατί ήδη κινείστε σε δρόμους ολισθηρούς. Έχουμε, βέβαια, ανάλογη εμπειρία από όπου πέρασε το ΔΝΤ.», σημείωσε.

Ο Αλ. Τσίπρας επεκτάθηκε και στο θέμα της άγριας καταστολής των διαδηλωτών από τις αστυνομικές δυνάμεις απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. «Δε μας ξαφνιάζετε, λοιπόν, κ. Παπουτσή που υιοθετείτε το δόγμα: «τσακίστε τις διαδηλώσεις», «πνίξτε στα καρκινογόνα χημικά και δακρυγόνα όλο τον κόσμο, δείξτε μηδενική ανοχή στους πολίτες που αντιστέκονται»”, πρόσθεσε κάνοντας στη συνέχεια την εκτίμηση ότι «Ο λαός θα ξεσηκωθεί και θα σας ανατρέψει. Θα συγκροτήσει ένα μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα αμφισβητήσει από τα αριστερά το μνημόνιο»

Την ανάγκη μετάθεσης του χρέους της Ελλάδας για μια δεκαετία επισήμανε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης έτσι ώστε η οικονομία να βρει τον χώρο να εξελιχθεί. Σχετικά με την επιλογή του Μνημονίου, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στην παρούσα φάση καθώς η χώρα χρειάζεται τα χρήματα και κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι οδήγησαν τη χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται.

 

Κριτική στην κυβέρνηση από βουλευτές ΠΑΣΟΚ

 Χαρακτηριστικό της συζήτησης που προηγήθηκε της ψήφισης του προϋπολογισμού είναι η κριτική που ασκήθηκε προς την κυβέρνηση από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, δίνοντας μια συνέχεια στην εσωκομματική κρίση που φαίνεται να περνάει το κυβερνών κόμμα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Βάσω Παπανδρέου τόνισε χαρακτηριστικά πως «στήριξη στην κυβέρνηση δεν σημαίνει σιωπή». «Ορισμένα ‘όχι΄έχουν μεγαλύτερη αξία για τη συλλογική προσπάθεια από στρατευμένα ‘ναι’», ειπε η κ. Παπανδρέου, διευκρινίζοντας πως «είναι αυτονόητο ότι ψηφίζω τον προϋπολογισμό του 2011. Σημαίνει, όμως, ότι μιλούμε για αξιόπιστο προϋπολογισμό που θα μας βγάλει από τα αδιέξοδα; Όχι» Την ίδια ώρα ο βουλευτής του κόμματος, Δημήτρης Κρεμαστινός, προχώρησε σε πρόταση βόμβα, υποστηρίζοντας ότι αν συνεχιστεί η κοινωνική αναταραχή θα πρέπει να γίνει οικουμενική κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τοποθετήσεις των ανεξάρτητων βουλευτών που διαγράφηκαν από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ κινήθηκαν σε οξείς τόνους απέναντι στην κυβέρνηση με προεξάρχουσα αυτή της Σοφίας Σακοράφα. «Καταθέτω μια πρόταση και απευθύνομαι σε όλους τους πολίτες που τους βομβαρδίζουν, επιβάλλοντας το πλέον φασιστικό δίλημμα: ή καταστροφή ή αιματηρή λιτότητα. [..] Επί του πρακτέου λοιπόν η πρότασή μου είναι: Η Δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του δημοσίου χρέους, κατά τα πρότυπα του Εκουαδόρ», δήλωσε μεταξύ άλλων.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fast track και για την περιβαλλοντική αδειοδότηση (1ο μέρος)

Γενέθλια του μίσους και της ξενοφοβίας