Γενέθλια του μίσους και της ξενοφοβίας

Εκατόν σαράντα δύο χρόνια ύπαρξης κλείνει σήμερα η Κου Κλουξ Κλαν, η οργάνωση λευκών που ιδρύθηκε στο Πουλάσκι του Τενεσί και αντιτίθεται στη φυλετική ισότητα. Όπλα της, η τρομοκρατία, η βία και οι δολοφονίες. Στόχος της, η καταπίεση των Αφοαμερικανών, των Εβραίων κ.ά. μειονοτήτων, καθώς και ο εκφοβισμός των Ρωμαιοκαθολικών Αμερικανών και των εργατικών σωματείων.

Η ίδρυση της πρώτης Κου Κλουξ Κλαν χρονολογείται στις 24 Δεκεμβρίου 1865[1] στο Πουλάσκι του Τενεσί, αμέσως μετά τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο. Ιδρύθηκε από έξι βετεράνους των Ομόσπονδων Πολιτειών και η δράση της διήρκεσε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1870. Η ονομασία «Κου Κλουξ Κλαν» προήλθε από σύνθεση της ελληνικής λέξης κύκλος (Κου Κλουξ) και της αγγλικής clan (φυλή).

Το 1915 δημιουργήθηκε μία δεύτερη διακριτή οργάνωση, στο όρος Στόουν της Ατλάντα, με ιδρυτή τον συνταγματάρχη και ιεροκήρυκα διαφόρων θρησκευτικών αδελφοτήτων Γουίλιαμ Τζόζεφ Σίμονς. Έφτασε στην ακμή της στη δεκαετία του 1920, περίοδο κατά την οποία διέθετε περισσότερα από 4.000.000 μέλη. Διαμορφώθηκε περισσότερο στα πρότυπα μίας αδελφότητας και ένα από τα κυριότερα σύμβολα της οργάνωσης υπήρξε ο καιόμενος σταυρός, ενισχύοντας το φυλετικό ρατσισμό της Κου Κλουξ Κλαν του 19ου αιώνα με την επιθετικότητα έναντι του Ρωμαιοκαθολικισμού και των Εβραίων αλλά και την ξενοφοβία. Κατά τη δεκαετία του 1930, ο αριθμός των μελών της μειώθηκε σημαντικά, μέχρι την προσωρινή διάλυσή της το 1944. Στη νεότερη ιστορία της, η Κου Κλουξ Κλαν ταυτίζεται με μικρότερες μεμονωμένες ομάδες, ενίοτε συνδεδεμένες με άλλες ακροδεξιές οργανώσεις, αριθμώντας στα τέλη του 20ου αιώνα μερικές χιλιάδες μέλη
 
Ο φωτογράφος Anthony Karen κατάφερε να διεισδύσει το 2009 στα άδυτα της οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν και να φωτογραφίσει τις αποκρυφιστικές τελετές των μελών της. Οι εικόνες δείχνουν μια ομάδα λιγότερο απειλητική από αυτή που γνωρίζουμε, γεγονός που αφήνει υπόνοιες προπαγάνδας από τη μεριά του Karen, αντίστοιχης με αυτή που έκανε η Leni Riefenstahl για τους Ναζί. Τον προηγούμενο αιώνα έχουν καταγραφεί πολλές εικόνες μελών της οργάνωση να διαπράττουν εγκλήματα εναντίον των μειονοτήτων. Την σημερινή εποχή καταγράφονταν τουλάχιστον 30-40 λιντσαρίσματα το χρόνο εναντίον Αφροαμερικανών, ενώ, ο αριθμός πιθανότατα είναι πολύ μεγαλύτερος, ειδικά στις αγροτικές περιοχές που οι θάνατοι κάποιες φορές δεν καταγράφονται.
Το ποσοστό της εγκληματικότητας αυξάνεται στην Αμερική μαζί με την οικονομική κρίση. Οι άνθρωποι καθώς χάνουν τη δουλειά και το σπίτι τους ψάχνουν ένα εξιλαστήριο θύμα, με τους μετανάστες από την Κεντρική και τη Νότια Αμερική να είναι οι πιο πιθανοί στόχοι. Αυτό αποδεικνύει άλλωστε και η δολοφονία της Cynthia Lynch από την Οκλαχόμα. Η Lynch ταξίδεψε σε μια κατασκήνωση έξω από τη Νέα Ορλεάνη με δυο μέλη της ομάδας Κου Κλουξ Κλαν. Στο κέντρο εκπαίδευσης νεοσύλλεκτων της ξύρισαν το κεφάλι και την ανάγκασαν να τραγουδήσει και να τρέξει με αναμμένους δαυλούς. Όταν η Lynch ζήτησε να μεταφερθεί στην πόλη, ο αρχηγός της ομάδας Chuck Foster την πυροβόλησε στο κεφάλι. Το έγκλημα διεπράχθη στην αραιοκατοικημένη περιοχή Bogalusa, γνωστή ως πρωτεύουσα της οργάνωσης στην Αμερική.
Μετά την εκλογή του Προέδρου Ομπάμα η οργάνωση προσέλκυσε περισσότερα μέλη. «Η οικονομική κρίση μαζί με τα υψηλά ποσοστά μετανάστευσης, η πλειοψηφία των λευκών που θα γίνει μειονότητα και ένας μαύρος άνδρας στο Λευκό οίκο θα χειροτερέψουν την κατάσταση» δήλωσε ο Mark Potok, διευθυντής του intelligent Project στην εφημερίδα Independent.

Στο τέλος του 2008, δυο ύποπτοι που είχαν σχέσεις με την οργάνωση Κου Κλουξ Κλαν κατηγορήθηκαν ότι σχεδίαζαν να σκοτώσουν 88 έγχρωμους μαθητές, καθώς και τον Πρόεδρο Ομπάμα

Αναδημοσίευση από το tvxs και την wikipedia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κείμενα και βίντεο από το διήμερο των εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς (13,14 Δεκέμβρη) στη Θεσσαλονίκη

Η μάχη της Κερατέας και το μέλλον των σκουπιδιών