Προβολή της ταινίας “This is England” στις “Αναιρέσεις”

Η Λέσχη πολιτισμού και θεωρίας ΑΝΑΙΡΕΣΕΙΣ παρουσιάζει μια επίκαιρη ταινία για τη γέννηση του φασισμού στην Μ.Βρετανία της Θάτσερ. Πρόκειται για το “This is England” που θα προβληθει την Τρίτη 03/04, στις 20:30.

Μέσα στην κοινωνική πραγματικότητα της επί Thatcher Αγγλίας κι ενώ ο πόλεμος στα Falkland μαίνεται, ένα παιδάκι αντιμετωπίζει την απόρριψη των συνομηλίκων του αλλά γίνεται δεκτό σε μια συμμορία skinhead. Ο μικρός Shaun (Thomas Turgoose) περνάει από το περιθώριο του σχολείου στο επίκεντρο της προσοχής μίας παρέας περιθωριακών, γνωρίζει τον κώδικα επικοινωνίας και το dress-code τους ενώ βιώνει και μία πρόωρη ερωτική εμπειρία. Όταν όμως επιστρέψει από τη φυλακή ένας μέλος με ακροδεξιές θέσεις η παρέα θα χωριστεί και οι μισοί θα κατηχηθούν σε εθνικιστικά παραληρήματα, μαζί κι ο Shaun, επηρεασμένος από τον πρόσφατο θάνατο του πατέρα του στα Falkland.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η αυθεντικά βρετανική απάντηση στα «American History Χ». Ο Shane Meadows, του οποίου σχετικά πρόσφατα είδαμε θετικότατα δείγματα γραφής στο «Dead Man’s Shoes», επιστρέφει επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του σ’ ένα ψυχογράφημα του κινήματος των skinhead και της ακροδεξιάς στο μεγάλο νησί. Σε φόντο τοποθετείται η κοινωνία της θατσερικής Αγγλίας, όπου η εθνική υπερηφάνεια κι ο συντηρητισμός έπαιζαν σημαίνοντα ρόλο. Στο αφηγηματικό άρμα επιλέγεται ένα παιδάκι, συμπαθέστατο στα χαρακτηριστικά, το οποίο και βουτά δίκην βάπτισης σε γεγονότα ξένα προς τη φύση του. Έτσι ο πιτσιρικάς σηκώνει μπατζάκια, ξυρίζει τα μαλλιά, φορά martins και – για να μη ξεχνιόμαστε – έχει μόλις χάσει τον πατέρα του στον πόλεμο. Οι κοινωνικοί συσχετισμοί που τονίζει ο Meadows είναι περιττό να σκιαγραφηθούν περαιτέρω. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί την προσοχή που δίνει στο πλαίσιο το οποίο δέχεται τον μικρό στους κόλπους του. Φτωχά παιδιά, άνεργα, εισέρχονται στο φαύλο κύκλο της εκκεντρικότητας και της αποξένωσης.

Ο Meadows κρατά χαμηλό προφίλ, γυρίζοντας μία τυπική υφολογικά ταινία του σύγχρονου βρετανικού σινεμά. Το κάδρο είναι μόνιμα μουντό και τα γκρο πλάνα στους χαρακτήρες είναι φορτισμένα και σιωπηλά, διακριτικά τονισμένα από το προσεγμένο score. Διατηρείται επίσης ένα αφηγηματικό πλαίσιο κοντά στη λογική του ντοκιμαντέρ, με συχνά σημεία αναφοράς στα αληθινά ιστορικά γεγονότα μέσα από ντοκουμέντα της εποχής. Μία ιστορία πρόωρης ενηλικίωσης παντρεύεται με την ωρίμανση ακραίων τάσεων στο κοινωνικό γίγνεσθαι της Αγγλίας, αναδεικνυόμενη από μία ερμηνευτική έκπληξη που ακούει στο όνομα Thomas Turgoose. Χαλαρός και αυθεντικός, ο μικρός υποχρεώνει το κοινό να τον παραηδεχθεί για τη συνέπεια και το πάθος του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παραιτήθηκε η Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα

Απεργία και στάση εργασίας για τους εκπαιδευτικούς στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης