in ,

Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ: Όχι στην εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων

Friday, Oct. 13, 2023. (AP Photo/Hatem Moussa)

Η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ καταδικάζει όλες τις πράξεις καθαρής τρομοκρατίας και τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται σήμερα στην Παλαιστίνη, πρώτα-πρώτα τους μαζικούς βομβαρδισμούς αμάχων, την καταστροφή νοσοκομείων, σχολείων και πανεπιστημίων, και την ισοπέδωση κατοικημένων περιοχών.

«Αν η αναγγελμένη από το Ισραήλ εθνοκάθαρση εκατομμυρίων ανθρώπων από τη Γάζα προχωρήσει, θα είναι το χειρότερο στον αιώνα μας, μέχρι στιγμής, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» σημειώνει σε ανακοίνωσή της τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για άλλο ένα επεισόδιο στο μεσανατολικό ζήτημα. «Πρόκειται για έγκλημα εκδίκησης του κράτους του Ισραήλ, επειδή ο έμπιστος εχθρός του το αιφνιδίασε. Τον εχθρό αυτόν, τη Χαμάς, την εξέθρεψε η μιλιταριστική και φονταμενταλιστική ακροδεξιά του Ισραήλ και χαίρει της προστασίας των καταριανών μεγαλοπετρελαιάδων και άλλων Αράβων ολιγαρχών, πρώτων φίλων όλων των κυβερνήσεων οι οποίες τώρα σπεύδουν να την καταδικάσουν». Η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ ζητάει να σταματήσουν οι επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης του παλαιστινιακού λαού από τον ισραηλινό στρατό.

«Καμία εμπλοκή στον πόλεμο.

Καμία στήριξη στη Χαμάς.

Ποτέ η λύση δεν είναι κι άλλος θάνατος».

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση:

“Το να κόβεις το νερό, το ηλεκτρικό και τη θέρμανση από άντρες γυναίκες και παιδιά ενώ έρχεται ο χειμώνας, όλα αυτά πρέπει να τα πούμε με το όνομά τους, είναι πράξεις καθαρής τρομοκρατίας. Οι επιθέσεις εναντίον της πολιτικής υποδομής και ιδίως εναντίον του ηλεκτρικού δικτύου είναι εγκλήματα πολέμου.” 19 Oct 22 / Ursula von der Leyen / President of the European Commission

Δεν πέρασε ούτε χρόνος αφότου τα διακήρυσσε αυτά η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάγιεν, και τότε τα επαναλάμβαναν όλα τα Δυτικά μέσα ενημέρωσης. Ισχύουν φέτος όπως ίσχυαν και πέρυσι. Αλλά σήμερα που συμβαίνουν στη Γάζα, κανείς Δυτικός επίσημος δεν τα θυμάται. Με αυτά τα εγκλήματα κορυφώνεται ο αποκλεισμός της Γάζας, και κλιμακώνεται το απαρτχάιντ που εφαρμόζει το Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού λαού. Διαρκεί ήδη δεκαέξι χρόνια, μετατρέποντάς τη Γάζα σε αβίωτη υπαίθρια φυλακή. Έτσι την χαρακτήρισε ο ΟΗΕ.

Η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ καταδικάζει όλες τις πράξεις καθαρής τρομοκρατίας και τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται σήμερα στην Παλαιστίνη, πρώτα-πρώτα τους μαζικούς βομβαρδισμούς αμάχων, την καταστροφή νοσοκομείων, σχολείων και πανεπιστημίων, και την ισοπέδωση κατοικημένων περιοχών. Αν η αναγγελμένη από το Ισραήλ εθνοκάθαρση εκατομμυρίων ανθρώπων από τη Γάζα προχωρήσει, θα είναι το χειρότερο στον αιώνα μας, μέχρι στιγμής, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Δεν πρόκειται για άλλο ένα επεισόδιο στο μεσανατολικό ζήτημα. Πρόκειται για έγκλημα εκδίκησης του κράτους του Ισραήλ, επειδή ο έμπιστος εχθρός του το αιφνιδίασε. Τον εχθρό αυτόν, τη Χαμάς, την εξέθρεψε η μιλιταριστική και φονταμενταλιστική ακροδεξιά του Ισραήλ και χαίρει της προστασίας των καταριανών μεγαλοπετρελαιάδων και άλλων Αράβων ολιγαρχών, πρώτων φίλων όλων των κυβερνήσεων οι οποίες τώρα σπεύδουν να την καταδικάσουν. Τη Χαμάς, μια επίσης μιλιταριστική και φονταμενταλιστική οργάνωση, προτιμούσε για αντίπαλο ο ισραηλινός στρατός και η ακροδεξιά κυβέρνηση όλ’ αυτά τα χρόνια, ώστε να τους εξυπηρετεί στην παρεμπόδιση και την καταστολή κάθε απελευθερωτικής προοπτικής και κάθε λύσης συνύπαρξης, μέχρι που ο μέχρι πρότινος βολικός αυτός αντίπαλος ανέτρεψε την εικόνα του ακατανίκητου ισραηλινού στρατού.

Και τώρα βασιλεύει η φρίκη. Μαζί με την αναγγελμένη εκκένωση και σφαγή στη Γάζα, κλιμακώνεται τώρα η αποικιοκρατική πολιτική και τα πογκρόμ στη Δυτική όχθη, επιδεινώνεται το καθεστώς απαρτχάιντ για τους παλαιστίνιους μέσα στο Ισραήλ. Με τους νέους συσχετισμούς που αναδύονται ήδη από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πόλεμος που ξεκινά απειλεί να μετατρέψει ολόκληρο τον πλανήτη σε διαρκώς εμπόλεμη ζώνη.

“Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση, Οι συνεχείς επιθέσεις στη Γάζα φέρνουν μόνον θάνατο και καταστροφή, καταργούν κάθε ελπίδα για όλους μας” λέει ο ισραηλινός αρνητής στράτευσης Χαγκάι Ματάρ.

Να σταματήσουν οι επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης του παλαιστινιακού λαού από τον ισραηλινό στρατό.

Καμία εμπλοκή στον πόλεμο.

Καμία στήριξη στη Χαμάς.

Ποτέ η λύση δεν είναι κι άλλος θάνατος.

Ενάντια στη μηχανή του θανάτου, να διαφυλάξουμε και να διατρανώσουμε τις ανθρώπινες αξίες της αλληλεγγύης, του αλληλοσεβασμού, της συνεννόησης για ένα κοινό μέλλον ελευθερίας για τους λαούς του κόσμου.

Καλούμε όλο τον κόσμο και τις αρχές του πανεπιστήμιου να κινητοποιηθούν και να δείξουν έμπρακτα και με κάθε τρόπο την εναντίωσή τους στα εγκλήματα πολέμου”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πορεία στήριξης του παλαιστινιακού λαού στη Θεσσαλονίκη

Σ.Φ.Ε.Α.: Απώλεια της συναγωνίστριάς μας Γεωργίας Σαρηγιαννίδου-Παπαδοπούλου