in

Πρόταση Γιούνκερ τα ξημερώματα της Τρίτης – Αρνητικό το Μέγαρο Μαξίμου

Πρόταση Γιούνκερ τα ξημερώματα της Τρίτης – Αρνητικό το Μέγαρο Μαξίμου

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις ώρα με την ώρα μετά την απόφαση της ελληνικής Βουλής για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Νέα πρόταση προς την Ελλάδα φαίνεται πως είναι διατεθειμένος να καταθέσει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με απώτερο στόχο την άρση του αδιεξόδου και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Κομισιόν απέστειλε «μήνυμα» προς το Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο ζητάει από τον Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί την πρόταση των θεσμών, όπως αυτή δημοσιεύθηκε από τον ίδιο τον κ. Γιούνκερ, την Κυριακή 28 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι θεσμοί είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν μία αλλαγή στις ήδη κατατεθείσες προτάσεις.

“Η πρόταση Γιούνκερ” ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί τη νέα πρόταση και να καλέσει τον ελληνικό λαό να ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Η νέα πρόταση, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, προβλέπει την ανανέωση της δέσμευσης των θεσμών για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, όπως ακριβώς είχε εκφραστεί στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012. 

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου η ελληνική κυβέρνηση ακούει με ενδιαφέρον ό,τι λέγεται, ωστόσο βαδίζει προς την κάλπη και ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή θα ψηφίσει “όχι”.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες νωρίτερα απορρίφθηκε το αίτημα ολιγοήμερης παράτασης του προγράμματος που ζήτησε με επιστολή του στους ηγέτες της Ευρωζώνης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Κατόπιν διαβουλεύσεων με τους ηγέτες, απόντων νέων στοιχείων, δεν βλέπω καμιά επιθυμία να αντιταχθούμε στις θέσεις τις οποίες εξέφρασαν οι υπουργοί Οικονομικών στο συμβούλιό τους την 27η Ιουνίου», ανέφερε ο Ντ. Τουσκ σε απαντητική του επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Εκβιασμοί και πολιτικές παρεμβάσεις

Εντύπωση έχει προκαλέσει η ωμή και χωρίς προηγούμενο παρέμβαση στα εσωτερικά πολιτικά δεδομένα των ηγετών της Ευρωζώνης με μπαράζ δηλώσεων Ολάντ, Μέρκελ, Γκάμπριελ, Σουλτς αλλά και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ ο οποίος κάλεσε τον ελληνικό λαό να ψηφίσει ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

“Είναι η στιγμή της αλήθειας. Ποτέ δεν θα εγκαταλείψουμε τους Έλληνες. Θα ήθελα να ζητήσω από τον ελληνικό λαό να ψηφίσει ΝΑΙ ανεξάρτητα από το ερώτημα που θα τεθεί. Θα μπορούσε να αλλάξει αλλαγή του ερωτήματος. Ζητάω από τον ελληνικό λαό να ψηφίσει ΝΑΙ” αυτά δήλωσε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, οποιος ισχυρίστηκε πως δεν ζητήθηκαν ποτέ περικοπές σε συντάξεις και μισθούς.

Βέβαια σε όσα είπε ο κ. Γιούνκερ μόνο λίγα ψήγματα αλήθειας μπορεί κανείς να βρει γεγονός που ανάγκασε ακόμα και τους ανταποκριτές μεγάλων διεθνών μέσων ενημέρωσης να αντιδράσουν και να τον κατηγορήσουν ότι λέει ψέμματα.

Η παρέμβαση Γιούνκερ ξεκίνησε από την Κυριακή όταν έδωσε στη δημοσιότητα ένα σχέδιο συμφωνίας ισχυρίστηκε πως δεν είναι τελεσίγραφο και το οποίο δεν έλαβε ποτέ η ελληνική κυβέρνηση ενώ μόνη διαφορά των δύο κειμένων αφορά τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις και στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων ωστόσο καμία πρόταση δεν της έχει υποβληθεί , αναφέρουν πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ενώ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τις δηλώσεις της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, τονίζουν ότι η προσπάθεια να επιρριφθούν οι ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση απέχουν από την πραγματικότητα.

Μάλιστα η ελληνική πλευρά έδωσε στη δημοσιότητα τις προτάσεις των δανειστών ενώ πηγές του Μαξίμου απάντησαν σημείο προς σημείο στις αιτιάσεις Γιούνκερ χαρακτηρίζοντας τη πρόταση ως “ένα συμβόλαιο μόνιμης και “νόμιμης” ομηρίας της χώρας”.

Τέλος υπενθυμίζεται πως τα υποκαταστήματα των τραπεζών παραμένουν κλειστά για το κοινό καθώς τραπεζική αργία ορίζεται η χρονική περίοδος από 28 Ιουνίου έως και 6 Ιουλίου, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις της Δευτέρας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η επίθεση της Ευρώπης στην ελληνική δημοκρατία. Του Τζόζεφ Στίγκλιτς

Συνεχής ενημέρωση: Αποφάσεις μετά το δημοψήφισμα από το Eurogroup