in ,

Προσβάλλει την ιστορική μνήμη του Πολυτεχνείου η παρουσία αστυνομίας στο ΑΠΘ

Διαμαρτυρία για την παρουσία της αστυνομίας στα πανεπιστήμια πραγματοποίησαν χθες φοιτητικοί σύλλογοι έξω από την Πρυτανεία απαιτώντας από τον πρύτανη την απομάκρυνσή τους, ειδικά και ενόψει των εκδηλώσεων μνήμης για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μάλιστα στο πλευρό των φοιτητών-τριων βρέθηκε τόσο το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι του οποίου (ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΕΚΘ) έδωσαν το «παρών» στη διαμαρτυρία ζητώντας από τις πρυτανικές αρχές να αποσύρουν τις επικίνδυνες για τη σωματική ακεραιότητα των φοιτητών-τριών δυνάμεις των ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και ΟΠΠΙ, αλλά και ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ).

Οι φοιτητές, με πανό τα οποία μεταξύ άλλων ανέγραφαν «Έξω τα ΜΑΤ και η OΠΠΙ από τις σχολές μας-Αγώνας για την ανατροπή των νόμων Κεραμέως», φώναξαν συνθήματα κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας αλλά και του πρύτανη του ΑΠΘ ζητώντας την προστασία του Πανεπιστημιακού Ασύλου.

Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, εκ μέρους του ΣΦΕΑ έκανε λόγο για «αντιδημοκρατικές πρακτικές», τονίζοντας ότι θα είναι ανεπίτρεπτο να αμαυρωθεί η μνήμη του Πολυτεχνείου ενώ παράλληλα ζήτησε την απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων απ’όλα τα πανεπιστήμια της χώρας.

Να σημειωθεί πως σε ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο επιθέσεων κατά των ελευθεριών στο Πανεπιστήμιο  θεωρεί ότι, με τη συνεχιζόμενη παρουσία αστυνομικών σωμάτων εντός της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ ή και στην περίμετρό της, συντελείται διαρκής επίθεση κατά των ελευθεριών στο ΑΠΘ με ευθύνη της κυβέρνησης (και συγκεκριμένα του υπουργού Θεοδωρικάκου) της ΕΛΑΣ (και συγκεκριμένα του ΓΑΔΘ Μπουλούμπαση) και των πανεπιστημιακών αρχών (και συγκεκριμένα του πρύτανη Παπαϊωάννου).

«Μάλιστα αυτή η αστυνομική παρουσία και κατά τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου τις προσεχείς ημέρες, αποκλειστικά και μόνον ως πράξη παρεμπόδισης του ελεύθερου εορτασμού στο ΑΠΘ μπορεί να εκληφθεί, με ευθύνη των ανωτέρω αναφερθέντων, που έτσι αυτοδικαίως θα καταταγούν στη χωρία των αρνητών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου καθώς προσβάλλουν την ιστορική μνήμη και την οφειλόμενη τιμή στους νεκρούς, τραυματισθέντες και διωχθέντες αγωνιστές» τονίζει.

«Συνεπώς οι ίδιοι φέρουν ακέραια την ευθύνη για τους κινδύνους κατά της σωματικής ακεραιότητας ή και της ζωής όσων συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου στο ΑΠΘ τον Νοέμβριο 2022» καταλήγει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρουσίαση του βιβλίου του Δ. Χριστόπουλου: Ταξίδι στο κράτος: Κυριαρχία, δίκαιο και δικαιώματα

Ανάποδο πρόγραμμα: Μια διαφορετική έναρξη προεκλογικής περιόδου από την Πόλη Ανάποδα