in ,

Ανάποδο πρόγραμμα: Μια διαφορετική έναρξη προεκλογικής περιόδου από την Πόλη Ανάποδα

Έναν διαφορετικό τρόπο έναρξης της προεκλογικής περιόδου επέλεξε το δημοτικό σχήμα στον δήμο Θεσσαλονίκης «Η Πόλη Ανάποδα». Την ώρα που όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις ασχολούνται με τους πιθανούς υποψήφιους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, το πολυσυλλεκτικό δημοτικό σχήμα επέλεξε να ξεκινήσει… ανάποδα, με ένα ανοιχτό δημόσιο κάλεσμα σε πολίτες της Θεσσαλονίκης για τη συγκρότηση ομάδας που στόχο θα έχει τη συγκρότηση ενός προγράμματος «με σαφείς και τεκμηριωμένες θέσεις, που δεν θα φοβάται να συγκρουστεί με τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα».

Όπως ανέφερε το μέλος του συντονιστικού του δημοτικού σχήματος, Νίκος Νικήσιανης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου το μεσημέρι της Παρασκευής, θα πρόκειται για ένα «ανοιχτό πρόγραμμα από τα κάτω» που θα επιχειρεί να απαντήσει στις πολλαπλές κρίσεις που βιώνουν η πόλη και οι κάτοικοι της τα τελευταία χρόνια. «Χρειαζόμαστε την ελπίδα ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε αλλιώς», δήλωσε χαρακτηριστικά, απευθύνοντας παράλληλα ανοιχτό κάλεσμα σε πολίτες να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στην ομάδα για τη συγκρότηση ενός τεκμηριωμένου, ριζοσπαστικού και καινοτόμου προγράμματος.

Ήδη, πριν την επίσημη γνωστοποίηση της πρωτοβουλίας η ανοιχτή ομάδα αριθμεί 97 συμμετοχές ανθρώπων που προέρχονται από το πανεπιστήμιο, τους εργασιακούς χώρους αλλά και τα τοπικά κινήματα, ενώ η ομάδα προγράμματος θα χωριστεί σε 7 θεματικές ενότητες (δημόσιοι χώροι, συγκοινωνία, κοινωνική πολιτική, δημοκρατία κ.α.). Στόχος είναι τον ερχόμενο Απρίλιο να κατατεθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε δημόσια συζήτηση. «Διεκδικούμε να είμαστε η μεγάλη έκπληξη στις επόμενες εκλογές», τόνισε ο κ. Νικήσιανης.

Από τη μεριά της η δημοτική σύμβουλος του ψηφοδελτίου «Η Πόλη Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής», Λουκία Αργυριάδου, άσκησε δριμεία κριτική στη διοίκηση Ζέρβα, κατηγορώντας την για έλλειμμα δημοκρατίας. «Όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν αιτήματα, ψηφίσματα, ειδικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, έχουν παρθεί σημαντικές αποφάσεις που δεν εφαρμόζονται», δήλωσε χαρακτηριστικά η. Αργυριάδου.

Χαρακτηριστικά η δημοτική σύμβουλος ανέφερε τις περιπτώσεις του ψηφίσματος που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για την επαναλειτουργία του νοσοκομείου Λοιμωδών, το ζήτημα του περιορισμού της βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικιών (airbnb), το κρίσιμο ζήτημα της πλατείας Ελευθερίας, καθώς και το θέμα με την προσπάθεια οικοδόμησης πολυκατοικίας στο ρέμα Κρυονερίου στην Τούμπα. «Διαπιστώνεται πολιτική βούληση του να μην γίνει τίποτα», ανέφερε η κ. Αργυριάδου.

Σε σχέση με το ποιος ή ποια θα είναι υποψήφιος/α δήμαρχος με την «Πόλη Ανάποδα» η κ. Αργυριάδου απάντησε πως το δημοτικό σχήμα λειτουργεί συλλογικά και θα αποφασίσει στην πορεία ποιος θα τεθεί και επίσημα επικεφαλής, διατηρώντας παράλληλα τόσο την εναλλαγή στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και τη συλλογική εκπροσώπηση.

Η δημοτική σύμβουλος εκτίμησε ότι «η διοίκηση Ζέρβα εξυπηρετεί την αστική τάξη της πόλης, ενώ εμείς δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε για τις ανάγκες των πολλών». Παράλληλα κατηγόρησε τον Κωνσταντίνο Ζέρβα ότι φλερτάρει με την τοπική ακροδεξιά, καθώς όπως δήλωσε «ο κ. Ζέρβας βλέπει ότι στην δεξιά πολυκατοικία υπάρχει δυσαρέσκεια για τα έργα της διοίκησης του και στρέφεται στις ακροδεξιές δυνάμεις του Δημοτικού Συμβουλίου».

Από τη μεριά του ο Ν. Νικήσιανης σχολίασε τις πρόσφατες προεκλογικές κινήσεις του Κ. Ζέρβα δηλώνοντας ότι «από έναν εν ενεργεία δήμαρχο περιμένεις έναν απολογισμό για το τί έκανε και τί δεν έκανε. Ο κ. Ζέρβας κάνει εξαγγελίες για τη Θεσσαλονίκη του 2030, πρόκειται για έργα που είναι ανοιχτά εδώ και χρόνια και δεν απαντούν άμεσα στις ανάγκες της πόλης».

Συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, το δημοτικό σχήμα «Η Πόλη Ανάποδα» στηρίζει τη διαμαρτυρία και τη συλλογή υπογραφών που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12/11 στις 12:00 το μεσημέρι στο πάρκο Κρήτης (στο ύψος της οδού Γρηγορίου Ε΄), κατά της απόφασης του δήμου Θεσσαλονίκης για κοπή 175 δέντρων επί της οδού Κρήτης.

Επίσης, την Κυριακή 13/11 στις 12:00 από το Διοικητήριο (Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης), θα ξεκινήσει περιήγηση στην «πίσω αυλή της πόλης» για να γνωρίσουμε καλύτερα την πόλη μας ξεκινώντας από το Διοικητήριο και φτάνοντας ως τα νεκροταφεία της Αγίας Παρασκευής. Οδηγός ο συγγραφέας και ιστοριοδίφης, Γιάννης Γκλαρνέτατζης, σε συνδιοργάνωση με την «Πόλη Αλλιώς -Ενωτική Ανατρεπτική Παρέμβαση στον Δ. Νεάπολης – Συκεών».

Τέλος, τη Δευτέρα 14/11 στις 18:30 στην Αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης η «Πόλη Ανάποδα» διοργανώνει συζήτηση με θέμα «Στεγαστική κρίση, ενεργειακή φτώχεια: πόλη, αιτήματα, αγώνες».

 

Ιάσων Μπάντιος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Προσβάλλει την ιστορική μνήμη του Πολυτεχνείου η παρουσία αστυνομίας στο ΑΠΘ

Μηνύματα αλληλεγγύης στους απεργούς της Μαλαματίνα από τον κόσμο της Θεσσαλονίκης