in , ,

Προς τσιμεντοποίηση το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς – Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Πηγή: .facebook.com/xrysab.arapoglou

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει από νωρίς το πρωί της Δευτέρας οι λαμαρίνες που τοποθετήθηκαν σε έκταση 10 στρεμμάτων που βρίσκεται στο Καραμπουρνάκι, στην οδό Σοφούλη, και στην οποία γίνονται προσπάθειες από εργολάβους να δημιουργηθεί πολυκατοικία.

Συγκεκριμένα, έχουν εκδοθεί και οικοδομικές άδειες, παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2016.

Έντονη ήταν η αντίδραση του δημοτικού συμβούλου και υποψήφιου δημάρχου Άρη Τεμεκενίδη ο οποίος σε δήλωση του τονίζει ότι «δυστυχώς, οι εξελίξεις που αφορούν την παραλία μας στο Καραμπουρνάκι, παίρνουν επικίνδυνη τροπή. Καλούμε τους συμπολίτες μας σε επαγρύπνηση.

Οι ευθύνες της προηγούμενης αλλά και της σημερινής διοίκησης είναι τεράστιες! Δεν κάνατε τίποτα εδώ και 6 χρόνια ώστε να προστατευτεί η παραλία μας. Εμείς 6 χρόνια τώρα φωνάζαμε μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, υποδεικνύοντας τις απαραίτητες ενέργειες. Τουλάχιστον τώρα, έστω και την ύστατη στιγμή, αναλάβετε τις ευθύνες σας. Να προχωρήσουμε σε ΑΜΕΣΗ άρση των 2 οικοδομικών αδειών, έτσι όπως επιτάσσει η απόφαση του ΣτΕ του 2016, αλλά και το συμφέρον της πόλης».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η υποψήφια δήμαρχος Χρύσα Αράπογλου ζητά να σταματήσουν οι προσπάθειες τσιμεντοποίησης του παραλιακού μετώπου. Συγκεκριμένα η κ. Αράπογλου αναφέρει:

«Η ακτή της Καλαμαριάς, αναπόσπαστο τμήμα της ενιαίας ακτογραμμής του Θερμαϊκού κόλπου, εδώ και χρόνια, δέχεται το ένα «χτύπημα» μετά το άλλο. Το Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης δεν έχει επικαιροποιηθεί για να συνομολογήσουμε τι ανάπτυξη θέλουμε, ενώ το Χωρικό Σχέδιο του Θερμαϊκού εξαιρεί από τους σχεδιασμούς των επομένων δεκαετιών σχεδόν ολόκληρη την περιοχή από το Καραμπουρνάκι μέχρι την Μίκρα.

Η τοπική κοινωνία αιφνιδιάζεται κάθε φορά από αποφάσεις που παίρνονται με κλειστές διαδικασίες, μαθαίνοντας από τον Τύπο, προθέσεις (ή και αποφάσεις) πώλησης του Κυβερνείου, ανοικοδόμησης κατοικιών μέσα στη θάλασσα της μαρίνας της Αρετσούς, αλλαγής χρήσης και πώλησης της «Παναγίας», ανοικοδόμησης στο Καραμπουρνάκι. Τις τελευταίες ημέρες επιχειρούνται οικοδομικές εργασίες σε οικόπεδα της περιοχής, ενώ η δημοτική αρχή φαίνεται να παρακολουθεί χωρίς αντίδραση, άλλη μία φορά, άλλη μία επιχείρηση τετελεσμένων στις τελευταίες αδόμητες περιοχές. Έξι χρόνια μετά από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δικαίωσαν τον Δήμο, μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει εφαρμογή, ενώ από πέρυσι που αποφασίστηκε η εκ νέου προσφυγή για διευκρίνιση της απόφασης (!), δεν υπήρξε καμία πρωτοβουλία από τον δήμαρχο, για ένα σχέδιο αντιμετώπισης του θέματος. Σήμερα, δεν υπάρχει πλέον άλλο περιθώριο καθυστερήσεων.  Η διαχείριση τόσο σοβαρών ζητημάτων που αφορούν στο μέλλον της Καλαμαριάς και ολόκληρης της Θεσσαλονίκης, δεν μπορεί να περιμένει. Άμεσα πρέπει να εφαρμοστεί η απόφαση 1688/2016 του Ε Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ανάκληση των οικοδομικών αδειών και να τεθεί σε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τεκμηριωμένη εισήγηση από τον δήμαρχο, ένα πλαίσιο συντονισμένης δράσης και αναζήτησης λύσεων, για να μην ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για την τσιμεντοποίηση του συνόλου της ακτής».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακέφαλο το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κ. Μακεδονίας για τρεις εβδομάδες – Διαμαρτυρία των εργαζόμενων

Εκδήλωση του ΜέΡΑ25 για τις SLAPP αγωγές