in

Ποτέ την Κυριακή: 24ωρη απεργία των εργαζομένων στο εμπόριο

Ποτέ την Κυριακή: 24ωρη απεργία των εργαζομένων στο εμπόριο

Παράσταση διαμαρτυρίας, πορεία στην οδό Τσιμισκή και συμβολικό αποκλεισμό εισόδων μεγάλων ανοιχτών καταστημάτων πραγματοποίησαν νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής οι εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας στον κλάδο, που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος.

Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, στην συμβολή με την οδό Τσιμισκή, μοίρασαν στους διερχόμενους πολίτες ενημερωτικό φυλλάδιο, ανήρτησαν πανό και φώναξαν συνθήματα.

Αντίστοιχη απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην Αθήνα, στο Σύνταγμα, στην αρχή της Ερμού.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος συμμετέχει στη Πανεργατική – Πανελλαδική Απεργία, στις 12 Νοεμβρίου που προκήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενώ έχει καλέσει τα σωματεία και τα μέλη της, μέσα από διαδικασίες γενικών συνελεύσεων και συνεδρίασης των οργάνων τους, να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και να λάβουν αποφάσεις για τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην πανελλαδική απεργία.

Με αφορμή την 24ωρη απεργία το Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου στη Θεσσαλονίκη σε ανακοίνωση του σημειώνει ότι “Ο δίκαιος και επίμονος αγώνας μας ενάντα στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας  συνεχίζεται , ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι του συνόλου των ταξικών αγώνων μας”.

“Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, που εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ («8 Κυριακές»), τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά και την Κυριακή 1 Νοέμβρη (1η Κυριακή του δεκαημέρου προσφορών του Νοέμβρη). Όπως επίσης θα είναι ανοιχτά και για 3 συνεχόμενες Κυριακές τον ερχόμενο Δεκέμβρη.

Είναι ένας αγώνας που συνεχίζεται ακόμα, καθώς η τωρινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη της θητεία και παρά τις όποιες προεκλογικές εξαγγελίες και τις προγραμματικές δηλώσεις που είχε κάνει, διατήρησε το σχετικό νόμο. Και όχι μόνο δεν είχε φανεί τελικά διατεθειμένη να κάνει βήματα προς την ουσιαστική νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας, αλλά με το 3ο μνημόνιο που έφερε άφησε ανοιχτό το πεδίο και για ακόμα περισσότερες Κυριακές με τα μαγαζιά ανοιχτά. Βέβαια, την ίδια ώρα με περίσσιο θράσος προς τους εργαζόμενους, παρουσιάζοντας τα «θετικά σημεία» του μνημονίου της, διακήρυττε ανάμεσα σε άλλα ότι πέτυχε την επαναφορά της Κυριακάτικης αργίας!” τονίζει η ανακοίνωση

“Από την πλευρά μας ήταν εξ αρχής δεδομένο ότι τίποτε δεν επρόκειτο να μας χαριστεί ή να κερδηθεί μέσω κάποιου σωτήρα που θα έδινε τη μάχη για λογαριασμό μας ή που θα υποσχόταν να δικαιώσει τον αγώνα μας. Γι’ αυτό και στηριχτήκαμε αποκλειστικά στις δικές μας πλάτες και προσπαθήσαμε μαζί με τους συναδέλφους μας από όλο τον κλάδο του εμπορίου και από κάθε χώρο δουλειάς και από κοινού με τον κόσμο του αγώνα να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας.

Γι’ αυτό και συνεχίζουμε  τώρα τον αγώνα μας. Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά! Ούτε 52, ούτε κι 8, κανένα μαγαζί την Κυριακή ανοιχτό! Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας” καταλήγει η ανακοίνωση του Σωματείου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου.

Photo Credit: Alexandros Michailidis / SOOC

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μήπως είμαι ευρωκομμουνιστής; Του Χρήστου Λάσκου

Στην Αθήνα την Τρίτη ο Μοσκοβισί