in

Πορεία αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα

Περισσότερα από 250 άτομα συμμετείχαν στη συγκέντρωση και την πορεία αλληλεγγύης στον, εδώ και 43 ημέρες, απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα. Τη συγκέντρωση στήριξαν οργανώσεις και συλλογικότητες της αριστεράς και του αναρχικού χώρου.

Οι διαδηλωτές, που βρέθηκαν κάτω από ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό, πορεύτηκαν φωνάζοντας συνθήματα συμπαράστασης στον απεργό αλλά και ενάντια στην καταστολή, μέσω της Εγνατίας και της Βενιζέλου προς το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ενώ διαλύθηκαν στο πάρκο μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Η Συνάντηση για μια αντικαπιταλιστική και διεθνιστικής Αριστερά μαζί με την Αναμέτρηση – Ομάδα Κομμουνιστών και Κομμουνιστριών στο κάλεσμά τους ανέφεραν:

«Δικηγόροι, γιατροί, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκοί, εκατοντάδες πολίτες από όλο το κόσμο μιλούν ενάντια στην φρίκη του να έχουμε τον πρώτο νεκρό απεργό πείνας στην Ευρώπη από την δεκαετία του 1980. Αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο τι σημαίνει να λειτουργεί το κράτος με διακόπτη on-off για τα δικαιώματα, ανάλογα με το υποκείμενο τους.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας οδηγήθηκε στις 16/2/2021 στην εντατική και η κατάσταση της υγειας του είναι οριακή. Καλούμε όσους/ες μίλησαν ενάντια στην αδικία, υπέρ της ζωής, να τοποθετηθούν ξανά με όλους τους δυνατούς τρόπους εκ νέου, πριν να είναι αργά».

Η ΟΚΔΕ σημειώνει:

«Το νέο αστυνομικό κράτος γίνεται μέρα με τη μέρα πιο ζοφερό. Οι δημοκρατικές ελευθερίες καταπατούνται διαρκώς, επιβάλλεται γενική αστυνομοκρατία, στα πανεπιστήμια εισβάλλει η νέα χουντοαστυνομία των Κεραμέως–Χρυσοχοΐδη. Απαγορεύονται διαδηλώσεις και συναθροίσεις, εξαπολύονται πογκρόμ ενάντια σε διαδηλωτές και νέους. Συνεχίζεται η χουντικού τύπου απαγόρευση της κυκλοφορίας και τα εξοντωτικά πρόστιμα (μέτρα καθαρά κατασταλτικά, όχι υγειονομικά). Καταδικασμένοι Χρυσαυγίτες αποφυλακίζονται ή κυκλοφορούν ελεύθεροι, με σκανδαλώδη ανοχή–συνενοχή του υπουργείου ΠροΠο του Μ. Χρυσοχοϊδη. Και ενώ ενοχοποιούνται μαζικά οι εργαζόμενοι, νέοι και φτωχοί με την αθλιότητα της «ατομικής ευθύνης», στα ΜΜΕξαπάτησης αποθεώνεται ο Μητσοτάκης και το «επιτελικό κράτος» των ά(χ)ριστων, που έχουν αποδείξει την εγκληματική, ταξική ανικανότητά τους ενάντια στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, είτε στη διαχείριση της πανδημίας είτε στην πρόσφατη κακοκαιρία.

Γι’ αυτό, η απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα μας αφορά όλους. Να μην επιτρέψουμε σε κυβέρνηση – μηχανισμούς να οδηγήσουν τον Δ. Κουφοντίνα στο μοιραίο. Είναι ζήτημα ανθρώπινης αξιοπρέπειας αλλά και έμπρακτης υπεράσπισης των δημοκρατικών, συνταγματικών, πολιτικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων. Πρέπει να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να υποχωρήσει. Θα είναι μια ανάσα–νίκη ενάντια στον καθημερινό αντιδημοκρατικό κατήφορο».

Η Ταξική Αντεπίθεση Θεσσαλονίκης τονίζει αναφερόμενη στον Δ. Κουφοντίνα:

«Βάζοντας το σώμα του ανάχωμα, για ακόμη μια φορά, αντιστέκεται στο καθεστώς εξαίρεσης, στο μακροχρόνιο, αυτό σχεδιασμό που διεξάγεται μεθοδικά και διαχρονικά από το αστικό κράτος και τις κυβερνήσεις του. Που με ειδικούς νόμους (187 Α) και συνεχόμενες επιβαρυντικές τροπολογίες προσπαθούν να εξοντώσουν τους πολιτικούς κρατούμενους».

Τέλος, η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, γράφει στο καλεσμά της:

«Κάθε περίπτωση έχει τις ιδιαιτερότητες της. Κάθε διωκόμενος εκφράζει ένα ιδιαίτερο πολιτικό περιεχόμενο. Για τους καταπιεσμένους, ανεξάρτητα με ποια πολιτικά περιεχόμενα μπορεί να ταυτίζονται, αυτό που έχει σημασία είναι ότι η κάθε μια από αυτές τις περιπτώσεις, αλλά και όλες μαζί καταδεικνύουν τον ουσιαστικό πολιτικό πυρήνα κάτω από την επιφάνεια «αμεροληψίας» που η αστική δικαιοσύνη αξιώνει για τον εαυτό της. Ο πολιτικός αυτός πυρήνας παράγει μία γκρίζα ζώνη αυτό-αναίρεσης του «κράτους δικαίου», η οποία ανάλογα με τη συγκυρία μπορεί να διογκωθεί αισθητά. Μια τέτοια συγκυρία είναι η σημερινή, κατά την οποία γινόμαστε μάρτυρες μιας συστηματικής επίθεσης μέσα από την κινητοποίηση ενός ολόκληρου μηχανισμού: φωτογραφικοί νόμοι, “επανεξέταση” αποφάσεων δικαστηρίων απλά και μόνο για να στερηθούν οι κρατούμενοι τα εκ του νόμου δικαιώματα τους, καταδίκες χωρίς στοιχεία, κατασκευή «στοιχείων», αδιανόητα διογκωμένα κατηγορητήρια, αναιρέσεις αποφάσεων και «εφέσεις υπέρ του νόμου», διασπορά ψευδών ειδήσεων».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καταδίκη πρώην στελεχών της ΕΒΖ για μόλυνση του ποταμού Λουδία

Οι εκλογές στην Καταλονία 14 Φλεβάρη και η σύλληψη του Pablo Hasél 15 Φλεβάρη. Της Μάνιας Σωτηροπούλου