in

Πορεία αλληλεγγύης για την εκκένωση της κατάληψης Ντουγρού στη Λάρισα

Με μια θεαματική επιχείρηση που αναστάτωσε όλη τη γειτονιά, με ρίψη χημικών και με προσαγωγές, δυνάμεις της ΕΛΑΣ εκκένωσαν σήμερα νωρίς το πρωί την κατάληψη Ντουγρού στην οδό Τζαβέλα στη Λάρισας. Η κατάληψη Ντουγρού υπάρχει από το 2015 στη πόλη και εντός της δραστηριοποιούνται διάφορες δομές, όπως η στεγαστική, η βιβλιοθήκη, το γυμναστήριο, ο αστικός λαχανόκηπος και το χαριστικό παζάρι ρούχων. Το κτίριο ανήκει στο Δημοτικό Γηροκομείο Λάρισας το οποίο πάνω από 20 χρόνια ήταν εγκαταλελειμμένο. Τα μέλη της κατάληψης φρόντιζαν  το κτίριο ενώ είχαν συνδεθεί με δράσεις αλληλεγγύης με την ευρύτερη γειτονιά.

Κατά την επιχείρηση συνελήφθησαν συνολικά 8 άτομα. Η Συνέλευση υπεράσπισης της κατάληψης Ντουγρού καλεί σε διαδήλωση αλληλεγγύης στις 18:00 στην πλατεία Εβραίων.

Το κάλεσμα της συνέλευσης:

«Σήμερα 31/10 νωρίς το πρωί, η γειτονιά των έξι δρόμων στην πόλη της Λάρισας περικυκλώθηκε από μπάτσους όλων των ειδών. Το ιδιαίτερο με αυτήν την γειτονιά είναι πως τα τελευταία 7 χρόνια βρίσκεται εκεί η κατάληψη Ντουγρού, η οποία εκκενώθηκε με την παραπάνω επιχείρηση της ελληνικής αστυνομίας. Ταυτόχρονα με την έναρξη της επιχείρησης, βρέθηκαν στον χώρο δημοσιογράφοι του γνωστού φερέφωνου της ΕΛΑΣ, του onlarissa, καθώς και οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Τα συντρόφια που βρίσκονταν εντός του κτηρίου αντιστάθηκαν και υπερασπίστηκαν την κατάληψη με κάθε δυνατό μέσο, αυτό είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της εισβολής των μπάτσων για τουλάχιστον 2 ώρες. Οι μπάτσοι από την πλευρά τους έκαναν ρήψη χημικών στα μπαλκόνια της κατάληψης, έφοδο στις διπλανές πολυκατοικίες τραμπουκίζοντας και κόσμο που μένει εκεί. Επίσης σε αντίθεση με τις καλοκαιρινές φωτιές όπου αποδείχθηκε πόσο άχρηστη είναι η παρουσία των μπάτσων εκεί, σήμερα δεν έχασαν την ευκαιρία να αρπάξουν τις μάνικες της πυροσβεστικής και να τις στρέψουν εναντίων των καταληψιών. Παράλληλα με όλα αυτά, αλληλέγγυος κόσμος είχε μαζευτεί όσο πιο κοντά στην κατάληψη, φωνάζοντας συνθήματα. Κάποια στιγμή και ενώ ο κόσμος προσπαθούσε να διασφαλίσει την ασφάλεια των τετράποδων ζώων που βρίσκονταν μέσα στην κατάληψη, οι μπάτσοι επιτέθηκαν στον κόσμο και συνέχισαν στην προσαγωγή ενός συντρόφου. Μετά από κάποιες ώρες αντίστασης ακολούθησαν άλλες 8 προσαγωγές των ατόμων που βρίσκονταν εντός του κτηρίου. Την ώρα που έβγαλαν έναν από τα συντροφιά, τον έριξαν κάτω και το χτύπησαν στα πλευρά και στο κεφάλι. Η κατάληψη Ντουγρού υπάρχει στην πόλη από το 2015 (σύντομα θα γιόρταζε τα έβδομα γενέθλια της). Αποτελεί έναν ανοιχτό κοινωνικό χώρο τόσο στη γειτονιά , όσο και στην ευρύτερη κοινωνία της Λάρισας. Εντός της δραστηριοποιούνται διάφορες δομές, όπως η στεγαστική, η βιβλιοθήκη, το γυμναστήριο, ο αστικός λαχανόκηπος και το χαριστικό παζάρι ρούχων. Για όλα εμάς που έχουμε συναντηθεί, αλληλεπιδράσει και δραστηριοποιηθεί εκεί, ήταν είναι και θα είναι ένα καταλυτικό σημείο τόσο στο ασφυκτικό τοπίο της Λάρισας, όσο και στον ευρύτερο αγώνα μας ενάντια σε κράτη, καπιταλισμό και κάθε είδους εξουσία».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

30η Οκτώβρη 1944: Η μέρα που ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει τη Θεσσαλονίκη

Αδέσποτα Ουράνιος