in

Πλήγμα στην ελευθερία της πληροφόρησης η απόφαση κατά του Alterthess και της Σταυρούλας Πουλημένη

Δεκτή η αγωγή του υψηλόβαθμου στελέχους της Ελληνικός Χρυσός-Θα ασκηθεί έφεση

Το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή του Ευστάθιου Λιάλιου, υψηλόβαθμου στελέχους της Ελληνικός Χρυσός κατά του Alterthess και της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη, επιδικάζοντας σε βάρος τους 3.000 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Πριν κάποιες μέρες μάθαμε την απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με την αγωγή του Ευστάθιου Λιάλιου, υψηλόβαθμου στελέχους της Ελληνικός Χρυσός κατά της Σταυρούλας Πουλημένη, μέλους της ΕΣΗΕΜΘ και του Alterthess. Η αγωγή εκδικάστηκε στις 19 Μαΐου του 2022 και με αυτή ζητούνταν 100.000€ ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης για δημοσίευμα του ειδησεογραφικού μας site στις 27 Οκτωβρίου του 2020, με την κατηγορία της παράνομης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων που σχετίζονται με ποινική καταδίκη. Υπενθυμίζεται ότι το δημοσίευμα με τίτλο «Δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικός Χρυσός καταδικάστηκαν για ρύπανση του νερού στην Β. Χαλκιδική» αφορούσε την καταδίκη του ενάγοντα και ενός άλλου υψηλόβαθμου στελέχους της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» σχετικά με τη ρύπανση των επιφανειακών υδάτων και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος της ΒΑ Χαλκιδικής μέσα από μια σειρά παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Οι παραβάσεις αυτές βεβαιώθηκαν από την Επιθεώρηση Μεταλλείων, από πολυσέλιδα πορίσματα και μαρτυρίες υπαλλήλων.

Το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή του Ευστάθιου Λιάλιου αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι στο εν λόγω δημοσίευμα η Σταυρούλα Πουλημένη προχώρησε σε παράνομη επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων εφόσον καταχώρησε την καταδίκη του στο ρεπορτάζ χωρίς να λάβει τη ρητή συγκατάθεσή του. Συγκεκριμένα, έκρινε ότι η επεξεργασία δεν υπαγορευόταν από ανάγκη πληροφόρησης του κοινού η οποία, σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την απόφαση, μπορούσε να επιτευχθεί με την απλή καταγραφή του γεγονότος, χωρίς την ταυτόχρονη δημοσίευση των στοιχείων της ταυτότητας και της επαγγελματικής του ιδιότητας. Το δικαστήριο επιδίκασε στον ενάγοντα 3.000 ευρώ για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υποτίθεται ότι υπέστη.

Κατά τη γνώμη μας πρόκειται για μια λανθασμένη απόφαση που θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης καθώς παραγνωρίζει ότι η δίκη, την απόφαση της οποίας δημοσιεύσαμε, αφορούσε ένα ζήτημα δημοσίου συμφέροντος, κριτήριο το οποίο θέτει τόσο η νομοθεσία, όσο και η νομολογία των εθνικών και υπερεθνικών (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) δικαστηρίων. Παράλληλα αγνοεί το γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρξει δημοσιογραφία που να αναφέρεται σε δημόσια πρόσωπα, όπως ο ενάγων, με αρχικά ονομάτων και υπονοούμενα. Επίσης, επρόκειτο για μια απόφαση που εκφωνήθηκε δημόσια ενώπιον ακροατηρίου, σε μια δίκη για την οποία υπήρχε ενδιαφέρον όχι μόνο από την τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής αλλά από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Όπως είναι γνωστό, η εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική και συνολικά η δραστηριότητα της εταιρείας έχει φέρει ήδη βαθύ πλήγμα στο περιβάλλον και συνολικά στην κοινωνική ζωή των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής. Επιπλέον, πολλές βεβαιώσεις παραβάσεων έχουν επικυρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες ενώ η πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας για έναρξη των εξορύξεων στις Σκουριές ξεσηκώνει πλήθος αντιδράσεων.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι επρόκειτο για μια αγωγή SLAPP με στόχο τον εκφοβισμό μας και το σταμάτημα κάθε ενασχόλησης με τις επιπτώσεις της δραστηριότητας μιας πολυεθνικής, η οποία πρέπει να υπόκειται σε δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο. Αν δεν υπάρχει πληροφόρηση για τα πεπραγμένα της, πώς θα επιτευχθεί αυτός ο σκοπός; Πώς θα γνωρίζει κάθε πολίτης τι έχει συμβεί στο περιβάλλον στο οποίο ζει; Πώς θα γνωρίζει τους κινδύνους που απειλούν την υγεία του;

Μια τέτοια απόφαση, όμως, αποτελεί και συνολικά πλήγμα για την ερευνητική δημοσιογραφία. Επιπλέον εγκυμονεί τον κίνδυνο να προκαλέσει βιομηχανία παρόμοιων διώξεων κατά δημοσιογράφων και πολιτών. Τον κίνδυνο αυτό έχουν επισημάνει με αφορμή την υπόθεσή μας με ανακοινώσεις τους δημοσιογραφικές ενώσεις και οργανισμοί, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πολιτικά κόμματα και ευρωβουλευτές.

(Δείτε όλες τις ανακοινώσεις στήριξης εδώ)

Για τους λόγους αυτούς δηλώνουμε ότι θα καταθέσουμε έφεση επιδιώκοντας τη δικαίωσή μας.

Συνεχίζουμε να ζητάμε τη στήριξη και την αλληλεγγύη σας στον αγώνα που δίνουμε και ο οποίος δεν θεωρούμε ότι είναι μόνο δικός μας, αλλά κάθε δημοσιογράφου, κάθε ενεργού πολίτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μαζική παρέμβαση συλλογικοτήτων στη Do Value για να σωθεί το σπίτι 82χρονης που βγαίνει σε πλειστηριασμό

«Υγεία για όλους»- Συγκέντρωση στο Ιπποκράτειο στο πλαίσιο διεθνούς καμπάνιας του «Κινήματος των Λαών για την Υγεία»