in ,

Πίσω από τις κλειστές πόρτες του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

Οι περισσότερες δημόσιες ανακοινώσεις του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης αφορούν τις συναυλίες, τις συνεργασίες με άλλους φορείς της πόλης και φυσικά τις βραβεύσεις πολλών σπουδαστριών και σπουδαστών σε εγχώριους αλλά και διεθνείς διαγωνισμούς.

Τι συμβαίνει όμως όταν κλείνουν οι πόρτες του Κ.Ω.Θ.; Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Σπουδαστριών-Σπουδαστών του Ωδείου, τα τελευταία χρόνια, «οι εικόνες που αντικρίζουν καθημερινά οι άνθρωποι που εργάζονται και σπουδάζουν στο ωδείο θυμίζουν περισσότερο οικοδομή υπό κατασκευή παρά εκπαιδευτικό ίδρυμα: μούχλα σε αίθουσες διδασκαλίας, σπασμένα κομμάτια οροφής αλλά και απαγόρευση εισόδου στους πλαϊνούς και πίσω προαύλιους χώρους του ωδείου, καθώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος πτώσης σοβάδων».

Αποκορύφωμα αυτής της κατάστασης αποτελεί, όπως τονίζουν στην καταγγελία τους, η μη συντήρηση του λέβητα θέρμανσης με αποτέλεσμα αυτός να χαλάσει και από τις 27 Νοεμβρίου 2023 το ωδείο να μην λειτουργεί πλήρως, ενώ τα περισσότερα μαθήματα, ατομικά και ομαδικά, να περάσουν σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης.

Ταυτόχρονα, λογω των συνθηκών αυτών, εδώ και έναν τουλάχιστον χρόνο το ωδείο είναι σε αναμονή μετεγκατάστασης σε ασφαλέστερο κτίριο, μέχρι να γίνει η αναπαλαίωση αυτού στο οποίο βρισκόμαστε έως τώρα.

Για όλα τα παραπάνω, ο σύλλογος έχει απευθυνθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ωδείου, στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή και στις αρμόδιες υπηρεσίες. «Παρά την ενημέρωση που λαμβάνουμε περιστασιακά όπως, για παράδειγμα, για το ζήτημα της μετεγκατάστασης ή την αντιμετώπιση του τωρινού ζητήματος της θέρμανσης, οι ανακοινώσεις της Διοίκησης και της Διεύθυνσης περιορίζονται σε τετελεσμένες αποφάσεις χωρίς προηγούμενη ακρόαση των αναγκών των ανθρώπων που σπουδάζουν και εργάζονται στο ωδείο. Ως σπουδάστριες και σπουδαστές μουσικής, μπορούμε να εγγυηθούμε πως τα εξ αποστάσεως μουσικά μαθήματα καλύπτουν τη μάθηση μόνο σε ένα επιφανειακό επίπεδο» δηλώνουν οι σπουδαστές-στριες.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι «οι δυσκολίες που δημιουργεί η τηλεκπαίδευση συνιστούν μια πραγματικότητα που θέλουμε να αφήσουμε στο παρελθόν και όχι να κανονικοποιήσουμε ως εναλλακτική εκπαιδευτική πρακτική. Αντιλαμβανόμαστε ότι τα προαναφερθέντα ζητήματα συνιστούν επακόλουθο της διαρκούς υποβάθμισης του Πολιτισμού στη χώρα, τόσο σε επίπεδο σπουδών και πτυχίων, όσο και επαγγελματικών δικαιωμάτων. Απορρέουν, ακόμα, από την κλιμακούμενη υποβάθμιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης αλλά και άλλων κοινωνικών αγαθών, όπως η υγεία, η ενέργεια, το νερό».

Ο Σύλλογος απαιτεί από το Υπουργείο Πολιτισμού να φροντίσει ώστε το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης να μεταστεγαστεί σε έναν ενιαίο χώρο, στον οποίο θα μεταφερθεί το σύνολο των εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων του. Απαιτεί ακόμη από τη διοίκηση του ωδείου να δρα με συμπεριληπτικότητα και περισσότερη διαφάνεια ενώ παράλληλα διεκδικεί την εκπαίδευση και την ποιότητα ζωής που μας αξίζει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πεσμένα φύλλα

Να σταματήσει η βιομηχανία αγωγών κατά δημοσιογράφων ζητά η ΕΣΗΕΑ με αφορμή νέες αγωγές από τον Γρ. Δημητριάδη