in , , ,

Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ»: Κάτω τα χέρια από την ελευθεροτυπία και τις δημοκρατικές ελευθερίες

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ με ανακοίνωσή της τονίζει πως τα περιβαλλοντικά κινήματα δεν θα τρομοκρατηθούν από τις SLAPP, δηλώνοντας ταυτόχρονα την αλληλεγγύη της στο Alterthess και Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Τι είναι οι SLAPP;

Ο όρος SLΑPP (Strategic Lawsuits against Public Participation) μεταφράζεται ως “Στρατηγικές Αγωγές κατά της συμμετοχής του κοινού” ή σε μία πιο ελεύθερη μετάφραση “Στρατηγικές Αγωγές κατά της συμμετοχής στα κοινά”. Κατά κανόνα οι SLAPP αφορούν πράξεις και κριτικές που σχετίζονται με τα δικαιώματα, την κοινωνική δικαιοσύνη, την προστασία του περιβάλλοντος, τη διαφθορά κρατικών αξιωματούχων ή παράνομες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Στόχος των SLAPP είναι να εμποδίσουν τους πολίτες να ασκήσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα ή να τους τιμωρήσουν επειδή το έκαναν. Οι SLAPP στέλνουν ένα σαφές μήνυμα: θα καταβάλεις “τίμημα” για να μιλήσεις πολιτικά. Το τίμημα είναι μια αγωγή τεράστιων οικονομικών διαστάσεων, καθώς και τα έξοδα, οι χαμένοι πόροι και η συναισθηματική πίεση που επιφέρει μια σειρά από τέτοιες δίκες. Αυτό είναι το μήνυμα προς κάθε ενεργό πολίτη που θέλει να συμμετέχει στα κοινά, αλλά και προς κάθε δημοσιογράφο που δεν φοβάται να πει την αλήθεια.

Πρόσφατα η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός έβαλε στο στόχαστρο την ενημερωτική ιστοσελίδα Alterthess καθώς και την δημοσιογράφο Σταυρούλα Πουλημένη, με πρόσχημα ένα δημοσίευμα της τελευταίας που αφορούσε ένα πραγματικό γεγονός: την καταδίκη δύο υψηλόβαθμων στελεχών της Ελληνικός Χρυσός για τη ρύπανση του νερού στη Β. Χαλκιδική. Η εταιρεία απαιτεί αποζημίωσης 100.000 € και φυλάκιση ενός έτους για την περίπτωση μη συμμόρφωσης! Η εκδίκαση της αγωγής στελέχους της Ελληνικός Χρυσός ενάντια στο alterthess και τη Σταυρούλα Πουλημένη έχει πάρει αναβολή για την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022.

Αύριο, 10 Δεκεμβρίου, αναμένεται να εκδικαστούν 3 αγωγές σε βάρος μελών του Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου με αξίωση να καταβληθούν αποζημιώσεις συνολικού ποσού άνω των 3.000.000 € στην εταιρεία ONEX (εταιρεία εκμετάλλευσης των Ναυπηγείων Σύρου), με τις κατηγορίες της συκοφαντικής δυσφήμησης, της ηθικής βλάβης και της διαφυγής κερδών. Η δράση δηλαδή του Παρατηρητήριου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, οι συνεντεύξεις τύπου των εκπροσώπων του που δημοσιοποιούσαν στοιχεία του ΕΛΚΕΘΕ για τη ρύπανση με βαρέα μέταλλα της θαλάσσιας περιοχής γύρω από τα Ναυπηγεία και η προβολή της απαίτησης των κατοίκων για την προστασία του περιβάλλοντος και την τήρηση της νομοθεσίας και των περιβαλλοντικών όρων προστασίας αποτελούν συκοφαντική δυσφήμιση και βλάβη της εταιρείας…

Ως Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ» καταδικάζουμε τις παραπάνω ενέργειες αγωγών και μηνύσεων, οι οποίες έχουν ως στόχο τη φίμωση των ενεργών πολιτών. Θεωρούμε ότι αποτελούν απειλή για τη δημοκρατία και οδηγούν στην ίδια την αμφισβήτηση των συνταγματικών μας δικαιωμάτων. Στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους του Alterthess και του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου.

• Αλληλεγγύη στην Σταυρούλα Πουλημένη, στο Alterthess και στο Παρατηρητηρίο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου!

• Οι ενεργοί πολίτες δεν είναι μόνοι! Είμαστε μαζί τους! Κάτω τα χέρια από την ελευθεροτυπία και τις δημοκρατικές ελευθερίες!

• Καλούμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης να πάρουν θέση και να προστατέψουν τους διωκόμενους πολίτες της Σύρου!

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Η υπεράσπιση του δικαιώματος στη στέγαση είναι μια δίκαια πράξη

Γυναικοκτονία στην Αλεξανδρούπολη – Ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου