in

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Σπύρου Τζόκα

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Σπύρου Τζόκα

Ο ραδιοφωνικός  σταθμός Στο Κόκκινο 93,4  και οι εκδόσεις Εύμαρος πραγματοποιούν την παρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Τζόκα Ο κύκλος των “μάταιων” πράξεων, ένα ιστορικό μυθιστόρημα με φόντο τη ζωή του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, την Τετάρτη 9  Ιουλίου, στις 7:30 μ.μ, στo Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, (Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου).

Θα μιλήσουν:

Σπύρος Κουζινόπουλος, δημοσιογράφος-συγγραφέας

Μαρία Καβάλα, μεταδιδάκτορας Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ

Απόστολος Λυκεσάς, δημοσιογράφος Στο Κόκκινο 93,4 – συγγραφέας

Σπύρος Τζόκας, συγγραφέας του βιβλίου.

Θα συντονίσει ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, δημοτικός σύμβουλος “Θεσσαλονίκη- Ανοιχτή Πόλη”

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Τον άνθρωπο μπορείς αν θες να τον εξοντώσεις, αλλά δεν μπορείς να τον νικήσεις.

Τη φράση αυτή του Έρνεστ Χεμινγουαίη έχει κατά νου ο συγγραφέας όταν σκέφτεται  τη μορφή του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, του ήρωα του ιστορικού μυθιστορήματος στο βιβλίο του Ο κύκλος των “μάταιων” πράξεων που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Εύμαρος.

Το τελευταίο του βράδυ, αυτό που ξημέρωνε η Πρωτομαγιά του 1944, προσπαθεί να συνθέσει το παζλ της σύντομης και ταυτόχρονα λεηλατημένης ζωής του. Αυτό το βράδυ μιλάει με το παρελθόν. Μεταφέρεται στο χρόνο. Στη διαδρομή της ιστορίας, από το 1909 που γεννήθηκε. Βρίσκεται στο Στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. Τα χνάρια της αναζήτησης τον πάνε πίσω. Όχι πολύ πίσω… έτσι και αλλιώς η ζωή του δεν είναι μεγάλη. Μικρή είναι. Και βασανιστική. Από φύτρα μικρασιατική είναι. Από εκεί ξεκινάει η Ιστορία του.

Και η ιστορία του τόπου 1909–1944. Οι μικρασιάτικοι τόποι, οι σχέσεις με τους Τούρκους, οι εκτοπισμοί του 1914–15, η Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών, η τραγωδία και η καταστροφή, ο νόστος και η απώλεια, η αποκατάσταση και η προσαρμογή, ο μεσοπόλεμος, το ιδιώνυμο, η οικονομική κρίση, οι τόποι εξορίας, η 4η Αυγούστου, ο πόλεμος, η κατοχή, η αντίσταση, οι εκτελέσεις.Όλα αυτά στη σύντομη και λεηλατημένη ζωή ενός ανθρώπου, ενός αγωνιστή, ενός ήρωα.

Η τραγική ιστορία της πατρίδας μας με φόντο τη διαδρομή ενός προσώπου, ενός τραγικού ανθρώπου.

«Μην ξεχνάτε τους Έλληνες!». Έτσι τελείωνε μια δραματική ανταπόκριση. Η κραυγή του Χεμινγουαίη για την τραγωδία του μικρασιατικού Ελληνισμού έφτανε όχι μόνο στον Καναδά, που έστελνε τις ανταποκρίσεις, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Αυτή η κραυγή ακουγόταν τη νύχτα αυτή στο κελί του. Στην κραυγή αυτή πρόσθετε και τη δικιά του, για την πατρίδα του, για τους ανθρώπους της, για την αξιοπρέπεια. Μια κραυγή που ερχόταν από πολύ μακριά. Αρκετούς αιώνες πίσω. Τότε που ο Σωκράτης από το κελί του έδινε νόημα στην ανθρώπινη ύπαρξη: «το σώμα μου είναι φυλακισμένο, όχι το πνεύμα μου»… Είναι πραγματικά έτσι; Έτσι είναι. Ο καθολικός άνθρωπος ζει πέρα από το χώρο και το χρόνο και διαρκώς αναλογίζεται το χρέος του. Και διαρκώς είναι ελεύθερος.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Σπύρος Τζόκας γεννήθηκε στην Καισαριανή.

Αποφοίτησε από το Ιστορικό – Αρχαιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και εν συνεχεία παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στο Universite de Paris I, όπου απέκτησε το DEA, με βαθμό Άριστα.

Το 1985 διορίστηκε στη Μέση εκπαίδευση και παράλληλα συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Ελλάδα.

Τον Ιούλιο του 1989 υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή και απέκτησε τον διδακτορικό τίτλο με βαθμό άριστα.

Το 1994 περνάει από τη Δευτεροβάθμια στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Από το 1994 ως και σήμερα έχει διδάξει στο Ιστορικό – Αρχαιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας – Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία και στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Κυριότερα έργα του :

  • “Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός στην Ελλάδα στα τέλη του 19ου αι. Υπανάπτυξη ή εξαρτημένη ανάπτυξη;” Θεμέλιο, 1988.
  • “Καισαριανή. Η φυσιογνωμία μιας πόλης,” 1988.
  • “Ο Χαρίλαος Τρικούπης και η συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους. Οδοιπορικό στον 19ο αι.», Θεμέλιο 1999. Το βιβλίο αυτό πήρε το Α’ βραβείο από τη Βουλή των Ελλήνων.
  • “Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και το εγχείρημα του Αστικού εκσυγχρονισμού 1928-1932. Η οικοδόμηση του αστικού κράτους”, Θεμέλιο, 2000. Το βιβλίο αυτό, επίσης, απέσπασε το Α’ βραβείο από τη Βουλή των Ελλήνων.
  • Διδακτικές στρατηγικές στο μάθημα της Ιστορίας. Εικαστικές και οπτικοακουστικές πηγές.
  • “Το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης. Ιστορική διαδρομή και σύγχρονη πραγματικότητα”. Θεμέλιο 2006
  • «Aνθρώπινη πρόοδος ή σύγχρονος προκρούστης», Αθήνα Πατάκης 1996.

Στην πολιτική σκηνή διετέλεσε αντιδήμαρχος Καισαριανής και ακολούθως δήμαρχος Καισαριανής. Από το 2010 είναι μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ και μέλος του Κογκρέσου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης. Στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές εκλέχτηκε αντιπεριφερειάρχης Αττικής.

Λίγα λόγια για τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη

Ο Ναπολέων Σουκατζίδης γεννήθηκε το 1909. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Κρήτη. Σπούδασε στη Μέση και Ανώτατη Εμπορική Σχολή, εργάστηκε ως λογιστής και υπήρξε πρόεδρος των Εμποροϋπαλλήλων Ηρακλείου. Ήταν μέλος του ΚΚΕ και ανέπτυξε σημαντική συνδικαλιστική δράση, εξαιτίας της οποίας συνελήφθη και εξορίστηκε στον Αϊ Στράτη. Ακολούθως μεταφέρθηκε στις φυλακές της Ακροναυπλίας, των Τρικάλων και της Λάρισας και τελικά κατέληξε στο Χαϊδάρι.
Στο Χαϊδάρι επειδή γνώριζε γερμανικά εκτελούσε χρέη διερμηνέα. Για το λόγο αυτό και ενώ το όνομά του ήταν μεταξύ των διακοσίων που επρόκειτο να εκτελεστούν ο διοικητής του στρατοπέδου στο Χαϊδάρι Καρλ Φίσερ, όταν ο Σουκατζίδης διάβασε και το δικό του όνομα στην λίστα των μελλοθάνατων, του είπε να παραμείνει στη θέση του. Τότε ο Σουκατζίδης τον ρώτησε αν θα εκτελούσαν κάποιον άλλο αντί για τον ίδιο και όταν ο Φίσερ απάντησε ότι έχει εντολή να εκτελέσει 200 από τους κρατούμενους ο Σουκατζίδης δε δέχθηκε να εκτελεστεί κάποιος άλλος στη θέση του και ο ίδιος να γλυτώσει και εκτελέστηκε με τους υπόλοιπους 199 κρατούμενους του Χαϊδαρίου την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ο ματωμένος κρατισμός των νεοφιλελέδων. Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

Θερινό Σινεμά από την πρωτοβουλία κατοίκων Ε` διαμερίσματος