in , ,

Παρέμβαση της Ανυπότακτης Δημοκρατικής Μακεδονίας για την εγκατάσταση λατομείου στον Λαϊλιά Σερρών

Επερώτηση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατέθεσε σήμερα, Δευτέρα 2 Αυγούστου, η περιφερειακή παράταξη Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία σε σχέση με την ακύρωση της διαδικασίας έγκρισης της Μ.Π.Ε. για την εγκατάσταση και λειτουργία λατομείου γρανίτη στον ορεινό όγκο Λαϊλιά Σερρών.

Η ερωτώσα Περιφερειακή Σύμβουλος της Ανυπότακτης Δημοκρατικής Μακεδονίας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου ανέφερε στην επερώτηση που κατέθεσε:

«Τεράστια αναστάτωση έχει προκληθεί σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, μετά τη δημόσια πρόσκλησή σας, σχετικά με την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων , σύμφωνα με την οποία θα δοθεί η δυνατότητα για την εγκατάσταση και λειτουργία λατομείου εξόρυξης γρανίτη στο Χέρσο, της Δημοτικής Ενότητας Αχλαδοχωρίου, του Δήμου Σιντικής. Ήδη το αντίστοιχο τοπικό συμβούλιο της περιοχής, διάφορες συλλογικές και κοινωνικές οργανώσεις αλλά και οι πολίτες του νομού Σερρών, εκφράζουν την κατηγορηματική τους αντίθεση για την επικείμενη εγκατάσταση και λειτουργία λατομείου εξόρυξης γρανίτη στην ορεινή περιοχή του Λαϊλιά.

Η θέση του χώρου που προβλέπεται να εγκατασταθεί το λατομείο γρανίτη, απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα νότια από το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά ,είναι εντός των ορίων της ζώνης NATURA, ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 ως Τόπος Κοινοτικού Ενδιαφέροντος με κωδικό GR 1260007 (οδηγία 92/43/ΕΟΚ «για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων, της άγριας πανίδας και αυτοφυούς χλωρίδας»), είναι χαρακτηρισμένη ως «Διατηρητέο μνημείο της Φύσης (GR03) και αποτελεί «Ελεγχόμενη Κυνηγετική Περιοχή» (GR23). Και μάλιστα πρόσφατα και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2020, κατά τη διαδικασία επαναξιολόγησης της βάσης δεδομένων του Natura 2000, για όλη την ευρύτερη περιοχή : Όρη Βροντούς – Λαϊλιάς – Επιμήκες – Σπήλαια Ζεστά νερά και καταρρακτών, επικαιροποιήθηκε η απόφαση αυτή.

Ο Λαϊλιάς είχε κηρυχτεί το 1997 «περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» (απόφαση Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης ΦΕΚ 275, 7-4-1997), όμως η απόφαση αυτή ανακλήθηκε το 2005 με απόφαση πάλι του ΥΜΑΘ (ΦΕΚ 940, 7-7-2005) για τυπικούς λόγους, επειδή το ΥΜΑΘ κατά τη στιγμή της έκδοσής της το 1997 δεν είχε την αρμοδιότητα για να πάρει την απόφαση αυτή, όπως αναφέρεται στην ανακλητική απόφαση του 2005.

Στην περιοχή ζουν η καφέ αρκούδα, ο Χρυσαετός, η Βίδρα και πολλά σπάνια και με περιορισμένη εξάπλωση είδη ζώων και φημίζεται για την πλούσια βλάστηση, τα πυκνά δάση με κωνοφόρα είδη και τα πηγαία της νερά.

Η εξόρυξη γρανίτη, θα δημιουργήσει ανυπολόγιστες ζημιές στο ζωικό και φυτικό οικοσύστημα της περιοχής, θα ανακόψει την δρομολογημένη ήδη ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού και θα επιβαρύνει την ατμόσφαιρα και το έδαφος με αυξημένα ποσοστά ραδιενέργειας σε μια περιοχή που, όπως είχε επισημάνει με σχετική ανακοίνωση του το ΤΕΕ, είναι ήδη επιβαρυμένη και με αυξημένο ποσοστό καρκινοπάθειας.

Με δεδομένο το γεγονός ότι πάρα πολλές φορές και στο παρελθόν έχουν γίνει προσπάθειες από συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους για την εξορυκτική εκμετάλλευση του ορεινού όγκου του Λαιλιά ,ανατράπηκαν όμως από τις ισχυρές αντιστάσεις της τοπικής κοινωνίας.

Χαρακτηριστικά : το 1991, που είχε ξανατεθεί το θέμα της λειτουργίας λατομείου στον Λαϊλιά, είχαν δημιουργηθεί έντονες συζητήσεις και αντιδράσεις με αποτέλεσμα να μην εκδοθεί απόφαση του Νομάρχη για άδεια λατόμησης, ούτε άδεια επέμβασης από την Διεύθυνση Δασών, αλλά και το 2007 που επανήλθε το θέμα από τον ίδιο επιχειρηματία, η παν-κινητοποίηση της Σερραϊκής κοινωνίας, απέτρεψε την εγκατάσταση και την λειτουργία του.

Ερωτάστε και ελέγχεστε:

– Θα προβείτε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να ξεπεραστεί το τυπικό πρόβλημα και να κηρυχθεί η περιοχή ως «τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» με την ορθή διαδικασία, δεδομένου ότι η ανάκληση του 2005 αφορούσε στο τυπικό-διαδικαστικό μέρος και όχι στο ουσιαστικό;

-Θα επανεξετάσετε και θα προβείτε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να αναθεωρηθεί ο Περιφερειακός και Χωροταξικός Σχεδιασμός και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Κεντρικής Μακεδονίας, που επιτρέπει εξορυκτικές δραστηριότητες ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές ;

– Θα ανακαλέσετε τη διαδικασία έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη δημιουργία λατομείων στον ορεινό όγκο Λαϊλιά του Νομού Σερρών, ώστε να αποτραπούν όλες οι δυσμενείς συνέπειες στο ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής;».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Ελευθερία διέλευσης για τ@ς Ζαπατίστας! (Νάντη, Γαλλία)

Εν μέσω ενός ισχυρότατου κύματος καύσωνα η κυβέρνηση κάνει «συστάσεις στις επιχειρήσεις»