Για ακόμη μια φορά το θέμα του επαναχαρακτηρισμού του οικοπέδου “Μάρμαρα Μόσχου” (και της τελικής του απαλλοτρίωσης) ως χώρου νηπιαγωγείου και γενικότερα σχολικής στέγης, μετατίθεται για το επόμενο δημοτικό συμβούλιο το οποίο θα γίνει υπό την αιγίδα της νέας δημοτικής αρχής με επικεφαλής τον Γ.Μπουτάρη. Στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο και ενώ υπήρχε θετική εισήγηση της επιτροπής πολεοδομίας για τον επαναχαρακτηρισμό του ως χώρου νηπιαγωγείου και ενώ έχουν παρεμβληθεί δύο χρόνια αγώνα των κατοίκων της γειτονιάς για το θέμα αυτό, ο δικηγόρος της εκκλησίας Γρηγόριος Κουταλής επανέφερε τις ενστάσεις της εκκλησίας, η οποία είναι και η ιδιοκτήτρια του οικοπέδου. Ο δικηγόρος ήθελε να να αποδείξει ότι οι κάτοικοι έχουν ιδιοτελές συμφέρον να διεκδικούν το χώρο αυτό και δεύτερον ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος για την στέγαση νηπιαγωγείου. Σημειωτέον ότι, η εκκλησία στην οποία παραχωρήθηκε το οικόπεδο αυτό από το δημόσιο στην δεκαετία του `50 με ανταλλαγή βοσκότοπων (!), θέλει να χτίσει πολυόροφη πολυκατοικία σε μια περιοχή με σοβαρές ελλείψεις σχολικής στέγης αλλά και ελεύθερων χώρων.
Βίντεο με την ομιλία του δικηγόρου της εκκλησίας
Ο δικηγόρος της εκκλησίας έχει επιτεθεί στο παρελθόν πολλές φορές και με πολλούς τρόπους (μηνύσεις) ενάντια στους κατοίκους της γειτονιάς, τους οποίους εγκαλεί ότι φοβούνται να μην χάσουν τη θέα, καθώς μερικοί από αυτούς κατοικούν στις πολυκατοικίες που βρίσκονται στην πίσω πλευρά του οικοπέδου. Ο δικηγόρος της εκκλησίας, επίσης, ο οποίος αμφισβητεί την καταλληλότητα του χώρου για την ανέγερση σχολείου λόγω του ότι βρίσκεται μποστά από μεγάλη λεωφόρο αγνοεί, όπως δήλωσε ο κ. Ελληνιάδης κάτοικος της περιοχής και μέλος της συνέλευσης γειτονιάς, ότι πολλά σχολεία βρίσκονται μπροστά στην παραλιακή οδό και επίσης ότι υπάρχουν οι κατάλληλοι τρόποι ώστε το νηπιαγωγείο να κατασκευαστεί με εξόδους από τις παρακείμενες μη κεντρικές οδούς.
Βίντεο με την παρέμβαση του κατοίκου της γειτονιάς κ. Ελληνιάδη
Το δημοτικό συμβούλιο τελικά αποφάσισε ότι προς το παρόν θα πάρει μόνο απόφαση επί της αρχής, απόφαση που ενέκρινε και η επιτροπή πολεοδομίας του δήμου, η οποία λέει ότι το οικόπεδο επαναχαρακτηρίζεται χωρίς όμως ο δήμος να μπορεί να δώσει τα απαραίτητο τίμημα για την απαλλοτρίωσή του και το ζήτημα αυτό θα το επανεξετάσει στην επόμενη συνεδρίαση. Ο δημοτικός σύμβουλος με την “Πρωτοβουλία για την Θεσσαλονίκη” Α. Κουράκης υπογράμμισε ότι “θα πρέπει να προχωρήσουν στον επαναχαρακτηρισμό του χώρου και να εξετάσουν στη νέα δημοτική περίοδο την καταλληλότητα του για την ανέγερση σχολείου και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει να γίνει η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υποδομών”. Το Υπουργείο Υποδομών έχει πάρει πλέον την αρμοδιότητα του ΟΣΚ για την ανέγερση σχολείων, αρμοδιότητα που μέχρι πριν λίγο καιρό είχε το Υπουργείο Παιδείας. Ο Α. Κουράκης δήλωσε, επίσης, ότι “η νέα δημοτική αρχή θα διερευνήσει τη δυνατότητα που έχει το Υπουργείο να χρηματοδοτήσει μέσω του ΟΣΚ την ανέγερση σχολείων σε οικόπεδα τα οποία είναι δεσμευμένα προς το παρόν από την εκκλησία”. Οπως επεσήμανε “τα οικόπεδα αυτά, που ιδιοκτήτριά τους είναι η εκκλησία, ανέρχονται στα 13”. Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Μαρκαντωνάκης αποκάλυψε ότι εδώ και χρόνια γίνονται παραχωρήσεις από τον Δήμο Θεσσαλονίκης προς την πλευρά της εκκλησίας. Ο δήμος έχει συνηγορήσει στο παρελθόν πολλάκις έτσι ώστε η εκκλησία να χτίσει σε οικόπεδα του Δήμου χωρίς την απαίτηση αποζημιώσεων!
Βίντεο με τις ομιλίες του Μαρκαντωνάκη και του Α. Κουράκη
Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, δημοτικός σύμβουλος με την “Θεσσαλονίκη- Ανοιχτή Πόλη” δήλωσε ότι “έχουμε να κάνουμε με πολιτικό πρόβλημα και όχι με νομικό έτσι όπως θέλει να το παρουσιάζει η εκκλησία. Ενώ ο μεγαλύτερος πληθυσμός της χώρας χειμάζεται από την στάση πληρωμών που έχει κηρύξει η κυβέρνηση, η εκκλησία περί αλλων τυρβάζει, όπως στις εποχές των παχιών αγελάδων στις οποίες επωφελήθηκε πάρα πολύ”. Ο κ. Μηταφίδης δήλωσε ότι “θα έπρεπε η εκκλησία να παραχωρήσει, χωρίς απαίτηση για αποζημίωση, όλα τα οικόπεδα τα οποία είναι χαρακτηρισμένα για σχολική στέγη και βρίσκονται στην ιδιοκτησία της εφόσον όλα αυτά που διακηρύσσει η εκκλησία για τη σημασία της παιδείας τα πιστεύει” Ανέφερε, επίσης, ότι “δεν είναι δυνατόν η εκκλησία να καταγγέλει το δημοτικό συμβούλιο ότι δεν έχει τα απαραίτητα εκατομμύρια για την απαλλοτρίωση των οικοπέδων της όταν στις ανταλλαγές που έγιναν μεταξύ του Δημοσίου και της εκκλησίας στο παρελθόν, η εκκλησία έδωσε “μπαϊρια και πήρε φιλέτα”. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του οικοπέδου στην Εθνικής Αμύνης, όπου στεγάζονται δύο σχολεία. Το κτίριο είναι απομεινάρι του σεισμού, τα παράθυρά του πέφτουν συχνά και το συνδικάτο των εκπαιδευτικών αιτείται επανειλλημένως για την αναγκαιότητα μυοκτονίας στο κτίριο!”
Βίντεο με την ομιλία του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη
Λίγα λόγια για το οικόπεδο
Το εν λόγω οικόπεδο με τα Μάρμαρα Μόσχου είναι από το `88 χαρακτηρισμένο ως χώρος σχολικής στέγης και το 2006 με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ εγκρίθηκε η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Θεσσαλονίκης με τη μετατροπή του σε χώρο οικοδομήσιμο εξαιτίας παρόδου μεγάλου χρονικού διαστήματος από την κηρυχθείσα απαλλοτρίωση. Η εκκλησία είχε, ήδη, κινήσει τις διαδικασίες και ζήτησε την επανατροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου για την ανέγερση πολυόροφης οικοδομής και το κατάφερε μέχρι εώς ότου οι κάτοικοι το διεκδικήσουν ξανά το 2009. Το δημοτικό συμβούλιο πήρε τότε απόφαση για τον επαναχαρακτηρισμό του ως χώρου σχολικής στέγης και μόλις πριν δύο μήνες και μετά από τιτάνιο αγώνα των κατοίκων η επιτροπή πολεοδομίας έδωσε την απαραίτητη έγκριση. Απ`ότι φαίνεται όμως η ιστορία του οικοπέδου θα κρατήσει αρκετό καιρό ακόμη …με τις ευλογίες της εκκλησίας!