in

Παρακώλυση του δημοσιογραφικού έργου από την αστυνομία καταγγέλλει η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου

 

Θέματα ασφάλειας στη δουλειά των δημοσιογράφων θέτει η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου με αφορμή τη δίωξη και τις βαριές κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε βάρος του συναδέλφου και μέλους της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Νίκου Πηλού.

Ο φωτορεπόρτερ βρισκόταν στην περιοχή «Προσφυγικά» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας το απόγευμα της Τρίτης για ρεπορτάζ όταν έγινε επιχείρηση της αστυνομίας και προσήχθη, παρότι έκανε γνωστή την ιδιότητά του, είχε την κάμερά του και έδειξε τις δημοσιογραφικές του ταυτότητες.

Μάλιστα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», κατήγγειλε τη βίαιη μεταχείριση του από τους αστυνομικούς, οι οποίοι αδιαφόρησαν για την ιδιότητά του και τώρα βρίσκεται να κατηγορείται επειδή απλώς έκανε τη δουλειά του. Ο ίδιος κατηγορείται μεταξύ άλλων για

  • Βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων
  • Διατάραξη κοινής ειρήνης σε συνδυασμό με πρόκληση σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία.
  • Απόπειρα βαριάς σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία
  • Φθορά ξένης ιδιοκτησίας από κοινού
  • Άλλες κατηγορίες περί όπλων, εκρηκτικών υλών, φωτοβολίδων και βεγγαλικών

«Αφού υπέστη ταλαιπωρία και κράτηση για περίπου δέκα ώρες, ο κ. Πηλός αφέθηκε ελεύθερος με μια εκκρεμή ποινική δίωξη με σοβαρές κατηγορίες, που όμως δεν περιλαμβάνει την παραμικρή μαρτυρία ή στοιχείο εναντίον του.

Ο κ. Πηλός είχε κάθε έννομο συμφέρον να βρίσκεται στην περιοχή προκειμένου να ασκήσει το επάγγελμά του» σημειώνει η ΈΑΞΤ καταδικάζοντας την παρακώλυση του δημοσιογραφικού έργου από τις ίδιες τις αρχές.

«Αναμένουμε από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές και την πολιτεία να πράξουν τα δέοντα και το μέλος μας να απαλλαγεί άμεσα από τις κατηγορίες.

Ιδιαίτερη απογοήτευση προκαλεί επίσης η παρακώλυση του έργου των δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ στην ίδια περιοχή το πρωί της Τρίτης με τις αστυνομικές αρχές να την αποδίδουν σε προφορική εισαγγελική απόφαση. Στόχος των αρχών θα πρέπει να είναι να διευκολύνουν και όχι να εμποδίζουν το ρόλο των δημοσιογράφων» σημειώνει η Ένωση τονίζοντας πως θα επιδιώξει άμεσα συναντήσεις με φορείς για να ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια των δημοσιογράφων, ανταποκριτών και μη, κατά την εκτέλεση του έργου τους με ασφάλεια και χωρίς περιορισμούς.

Εκτός της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου  το International Press Institute (IPI),  με ανάρτησή του στο Twitter, καλούσε ήδη από χθες τις ελληνικές αρχές να απελευθερώσουν άμεσα τον βραβευμένο φωτορεπόρτερ σημειώνοντας πως «θα έπρεπε να έχει αφεθεί ελεύθερος μόλις διαπιστώθηκε η ιδιότητά του».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συλλογή υπογραφών ενάντια στην καταστροφή των δέντρων της οδού Κρήτης και των υπόλοιπων γειτονιών της Θεσσαλονίκης

Εναλλακτική παρέμβαση-Δικηγορική Ανατροπή: Απάνθρωπη η εκκένωση των «Προσφυγικών»