in ,

Πανεπιστημιακοί ΑΠΘ: Αγώνας pro domo sua

Στο πλευρό του αγώνα των φοιτητών-τριών για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου στέκεται ο Ενιαίος Σύλλογος Μελών ΔΕΠ του ΑΠΘ.

Στη συνεδρίασή του Δ.Σ του ΕΣΔΕΠ της 30ής Ιανουαρίου αποφάσισε να καλέσει τα συλλογικά πανεπιστημιακά όργανα και τα μέλη ΔΕΠ, να απαιτήσουν από την Κυβέρνηση:

α. να μην προχωρήσει σε κατάθεση του νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, τα οποία θα επιφέρουν επάλληλες επιπτώσεις στα πτυχία στα εργασιακά δικαιώματα και στις αμοιβέςτων αποφοίτων μας, στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο μας, στις εργασιακές συνθήκες, στη δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση

β. να σταματήσει να προκαλεί με την πολιτική συκοφάντησης και αυταρχισμού, εκβιασμών και απειλών προς τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και τους λειτουργούς του Δημόσιου Πανεπιστήμιου, και πιο συγκεκριμένα να σταματήσει κάθε απόπειρα ποινικοποίησης των διεκδικήσεων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας (διοικήσεων, διδασκόντων, φοιτητών/τριών, και εργαζομένων)

γ. να στηρίξει την ουσιαστική αναβάθμιση του Δημοσίου Πανεπιστημίου στο ύψος των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών με την απαιτούμενη στελέχωση και χρηματοδότηση , με ενίσχυση των υποδομών του (κτιριακών, υλικοτεχνικών), προκήρυξη θέσεων μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ και διοικητικού προσωπικού, και ριζική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και φοίτησης για τους φοιτητές/τριες.

Ως εκ τούτου, ο ΕΣΔΕΠ  καταδικάζει:

α. την κατεπείγουσα προκαταρκτική εισαγγελική έρευνα κατά πάντων (διοικήσεων, φοιτητών/τριών, και μελών ΔΕΠ) ως απόπειρα εκφοβισμού, της πανεπιστημιακής κοινότητας, προκειμένου να επιβληθούν οι κατευθυντήριες γραμμές καταστολής

β. τις απειλές κυβερνητικών στελεχών για διακοπή της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, και κατά «παρανομούντων» λειτουργών μελών ΔΕΠ, που δεν συμμορφώνονται «με τας υποδείξεις»

γ. την εκβιαστική απόπειρα επιβολής διενέργειας ηλεκτρονικών εξετάσεων, που αφενός οδηγούν σε ευτελισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίαςκαθώς δεν διασφαλίζεται το αδιάβλητό τους, και αφετέρου καταλύουν την αποκλειστική ακαδημαϊκή αρμοδιότητα των πανεπιστημιακών δασκάλων.

Για τους παραπάνω λόγους το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ καλεί τα  συλλογικά ακαδημαϊκά όργανα, τη Σύγκλητο, τα Τμήματα, τις Κοσμητείες, τους συλλόγους καθώς και όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής μεμονωμένα:

  • – στην υπεράσπιση του δημόσιου Πανεπιστημίου από τις κυβερνητικές απόπειρες εκφοβισμού, τιμωρίας, καταστολής και ποινικοποίησης, που προσβάλλουν το αυτοδιοίκητο και την ακαδημαϊκή μας αξιοπρέπεια,
  •  -στην απόρριψη κάθε προσπάθειας εργαλειοποίησης των ακαδημαϊκών διαδικασιών, όπως η εξεταστική, για την υπονόμευση των κινητοποιήσεων στα ΑΕΙ,
  •  -στην απόρριψη των ηλεκτρονικών εξετάσεων και στη διασφάλισηπραγματοποίησής τους με όρους ακαδημαϊκής αξιοπιστίας, και τη μετάθεση τους όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Ο ΕΣΔΕΠ καλεί τα μέλη ΔΕΠ, σε υλοποίηση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου (17.01.2024), να συμμετέχουν ενεργά την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου σε εξάωρη στάση εργασίας (9πμ – 3μμ) και στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο 12.00μμ στην Καμάρα.

*pro domo sua: υπέρ οικίων ημών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μ. Τρεμόπουλος: Η αναίρεση της απαλλαγής Ψωμιάδη στον Άρειο Πάγο έχει πανελλαδική σημασία

Δολοφονία Άλκη Καμπανού – Δύο χρόνια μετά