in ,

Πανδημία πλημμελών μέτρων προστασίας των εργαζομένων: 3 νεκροί εργάτες στην Εύβοια σε έργο του ΔΕΔΔΗΕ που είχε αναλάβει η «ΑΚΤΩΡ»

Σε συλλήψεις μετατράπηκαν τελικά οι προσαγωγές τριών ατόμων στις οποίες προχώρησε η Αστυνομία για το τραγικό δυστύχημα με τρεις νεκρούς και ένα σοβαρά τραυματία, που σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Γυμνό της Εύβοιας, με θύματα μέλη συνεργείου εργολάβου που εκτελούσε έργα της ΔΕΗ.

Όπως αναφέρει το 3pointmagazine στον εισαγγελέα της Χαλκίδας οδηγούνται σήμερα οι τρεις συλληφθέντες για το τραγικό εργατικό δυστύχημα χθες στην Εύβοια, με τρεις τεχνικούς συνεργείου νεκρούς από ηλεκτροπληξία. Ο εργοδηγός, ο υπεύθυνος μηχανικός καθώς και η επιβλέπουσα του έργου, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ανθρωποκτονίες εξ αμελείας, καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για τα αίτια της τραγωδίας, τα οποία παραμένουν μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστα.

Τα τρία στελέχη συνελήφθησαν χθες, ενώ παραμένει σε εξέλιξη η έρευνα γύρω από τις συνθήκες του δυστυχήματος στο χωριό Γυμνό της Ερέτριας. Υπενθυμίζεται ότι χθες το μεσημέρι κατά τη διάρκεια εργασιών υπογειοποίησης των καλωδίων από συνεργείο για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ, τρεις εργαζόμενοι έχασαν ακαριαία τη ζωή τους, όταν χτυπήθηκαν από την υψηλή τάση ηλεκτρικού ρεύματος που έφτανε τα 20.000 volt, ενώ ένας ακόμη τραυματίστηκε σοβαρά.

Νεκροί είναι ένας 45χρονος εναερίτης πατέρας τριών παιδιών, ένας 43χρονος και ένας 55χρονος επίσης πατέρας τριών παιδιών. Ο τέταρτος εργαζόμενος, που είναι τεχνικός 32 ετών, τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Χαλκίδας. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με τους γιατρούς έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

«Η διοίκηση και οι άνθρωποι του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ και της εταιρείας ΑΚΤΩΡ εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για το τραγικό δυστύχημα στο Γυμνό Ερέτριας, που είχε ως αποτέλεσμα το χαμό τριών συναδέλφων μας, και τον τραυματισμό ενός ακόμα» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εταιρείες που είχαν αναλάβει το έργο.

Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: «Είναι βέβαιο ότι υπήρξαν αμέλειες»

Για αμέλειες που οδήγησαν στο μοιραίο εργατικό δυστύχημα, έκανε λόγο, μιλώντας στο protothema.gr, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης. Όπως τονίζει, προκύπτει ότι οι εργασίες συνεχίστηκαν στο σημείο «χωρίς λόγο» και μετά την επαναφορά του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο το δυστύχημα να προκλήθηκε λόγω της εντατικοποίησης των εργασιών.

«Είναι βέβαιο ότι υπήρξαν αμέλειες στην συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό ακριβώς διερευνάται με επιτροπή που έχει φτάσει ήδη στο σημείο για να διαπιστώσει τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος. Από την πρώτη εκτίμηση και με δεδομένα κάποια απλά πράγματα που είναι στην διάθεση μας μεταξύ 8:00 και 10:18 το πρωί ήταν κομμένη η γραμμή του ρεύματος για να γίνουν οι εργασίες. Αφού τελείωσαν το ρεύμα επανήλθε αλλά είναι βέβαιο πως οι εργασίες συνεχίστηκαν χωρίς λόγο» ανέφερε ο Γ. Αδαμίδης.

«Γύρω στις 14:00 το μεσημέρι που έγινε το κακό, οι τρεις εργάτες ήρθαν σε επαφή με ηλεκτροφόρα δίκτυα, της μέσης τάσης περίπου 20.000 volt. Προφανώς και εργαζόντουσαν υπό τάση και δεν υπήρχε κανένας λόγος να το κάνουν» εξήγησε.

«Δυστυχώς η εντατικοποίηση των εργασιών και η έλλειψη τεχνογνωσίας μπορεί να επιφέρει τέτοια γεγονότα, όμως οι συγκεκριμένοι δεν είχαν έλλειψη τεχνογνωσίας. Πιθανόν να πιέστηκαν από τις προετοιμασίες των εργασιών που θα έκαναν το Σαββατοκύριακο, που θα κοβόταν ξανά το ρεύμα και μάλλον για να τελειώσουν πιο γρήγορα και να βγάλουν περισσότερη δουλειά έκαναν αυτήν την διαδικασία. Έγινε δυστυχώς το μοιραίο, ακούμπησε το καλώδιο που αυτοί τραβούσαν, στο σύρμα της πάνω μέσης τάσης το οποίο πρέπει να κόπηκε γιατί έκανε ταλάντωση και έτσι έγινε ότι έγινε. Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου στις τρεις οικογένειες» κατέληξε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

ΚΚΕ: Ένα ακόμη στυγνό εργοδοτικό έγκλημα

«Το τραγικό εργατικό «ατύχημα» στο Γυμνό Ευβοίας, με θύματα 3 νεκρούς εργάτες κι έναν ακόμη τραυματία, που εκτελούσαν εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ, είναι ένα ακόμη στυγνό εργοδοτικό έγκλημα.

Δεν φταίει ούτε η τύχη, ούτε η «κακιά» στιγμή. Είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας και της εντατικοποίησης της εργασίας, που οδηγεί σ’ αυτά τα εγκλήματα κι αυξάνει τη λίστα των εργατών που χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται στον βωμό του κέρδους. Είναι επίσης το αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης και εργολαβοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, που προωθείται χρόνια τώρα από όλες τις κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της πολιτικής «απελευθέρωσης» της ενέργειας» αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ.

«Απαιτείται η άμεση απόδοση των ευθυνών τόσο στον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος έχει την ευθύνη για το δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης, όσο και στον ΑΚΤΩΡ, τον εργολάβο, που πραγματοποιούσε για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ τις εργασίες στο συγκεκριμένο τμήμα» υπογραμμίζει η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της στην οποία εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των τριών θυμάτων του εργατικού εγκλήματος στο Γυμνό και εύχεται ταχεία ανάρρωση στον τραυματία.

ΜέΡΑ 25: Να διερευνηθούν οι συνθήκες

«Απαιτούμε να διερευνηθούν όλες οι συνθήκες του δυστυχήματος και το κατά πόσο είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα από τον εργολάβο», τονίζει σε σχετική δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Μιχάλης Κριθαρίδης. Παράλληλα, προσθέτει, «πρέπει να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι και το πλαίσιο, όσο οι μνημονιακές κυβερνήσεις επιμένουν να παραδίδουν σε ιδιώτες τα δημόσια αγαθά και τα δίκτυα».

Ο κ. Κριθαρίδης υπενθυμίζει ότι δεν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα «από τότε που αποδείχθηκε ότι οι ιδιώτες εργολάβοι της ΔΕΔΔΗΕ δεν είχαν κόψει ως όφειλαν τα κλαδιά των δέντρων που βρίσκονταν δίπλα σε καλώδια της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα στην πρόσφατη κακοκαιρία να μείνουν χωρίς ρεύμα για αρκετές ημέρες ολόκληρες περιοχές της Αττικής».

Τότε, σημειώνει, «είχαμε επισημάνει ότι με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και την ανάθεση σε ιδιώτες εργολάβους μιας σειράς από κρίσιμες εργασίες της, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τους εργαζόμενους της εταιρείας από πλημμέλειες εταιρειών που ενδιαφέρονται αποκλειστικά για το κέδρος και έναν ανύπαρκτο ελεγκτικό κρατικό μηχανισμό».

ΠΑΜΕ: Ο θάνατος των εργατών, κέρδη στις τσέπες των εργολαβιών

Το νέο εργοδοτικό έγκλημα στο Γυμνό Ερέτριας στην Εύβοια, που είχε αποτέλεσμα το χαμό τριών εργατών κι ενός ακόμη που χαροπαλεύει, ξεχειλίζει την οργή και την αγανάκτηση για την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και της ΔΕΗ.

Τα σωματεία έχουν καταγγείλει εκατοντάδες φορές την εντατικοποίηση, την έλλειψη μέτρων ασφάλειας και την ελλιπή συντήρηση του δικτύου από τους επιχειρηματικούς ομίλους που μοιράστηκαν με εργολαβία το τεράστιο έργο της ΔΕΗ, σε όλη τη χώρα.

Πρόκειται για εγκληματικές ευθύνες που δείχνουν ότι ο κύριος ένοχος είναι η ίδια πολιτική που ενισχύει την επιχειρηματική δράση των μεγάλων εργολάβων και που ανοίγει τα πανιά των μεγαλοεπιχειρηματιών στην υγεία για να συνεχίζουν να θησαυρίζουν πάνω στη ζωή και τον πόνο χιλιάδων ανθρώπων.

Κοινός παρονομαστής είναι τα μόνιμα θύματα: Εργαζόμενοι και λαός, που είτε αργοπεθαίνουν στους διαδρόμους των νοσοκομείων, είτε στις κολόνες του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ.

Η παγίωση εδώ και χρόνια της ευέλικτης εργασίας και της εργολαβίας για να μπουκώσουν τα κέρδη μιας χούφτας μεγαλοεργολάβων και αντίστοιχα των μετόχων της ΔΕΗ, τα λειψά ως ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας και η αδιαφορία των ελεγκτικών αρχών συνθέτουν το σκηνικό για τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα. Εγκλήματα που είναι βέβαιο ότι θα πολλαπλασιαστούν αν περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για 10ωρη απλήρωτη δουλειά, για χτύπημα κάθε φωνής που αντιστέκεται οργανωμένα μέσα από τα σωματεία.

Οι τρεις εργάτες που μεγαλώνουν τον πιο μαύρο κατάλογο των πεπραγμένων και αυτής της κυβέρνησης, δεν θα δουν να ξημερώνει άλλη μια μέρα.

Για όλους εμάς, σωματεία και εργαζόμενους, χρειάζεται να δεσμευτούμε ότι κι αυτή η θυσία δεν θα πάει χαμένη.

Μπροστά στις άθλιες εξαγγελίες για την περίφημη «ανάπτυξη για όλους» με «πολλές θέσεις εργασίας», κυβέρνηση και εργοδοσία να βρουν απέναντί τους την απόφασή μας διεκδικήσουμε σταθερή δουλειά με δικαιώματα, κατάργηση κάθε μορφής εργολαβίας και δουλειά με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας. Αλλά και να δώσουμε τη μάχη ενάντια στην απελευθέρωση της ενέργειας που προωθείται χρόνια τώρα από όλες τις κυβερνήσεις και που έφερε μαζί της την εργολαβοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, με τα γνωστά αποτελέσματα: εκατοντάδες blackout και διακοπές ηλεκτροδότησης, ακριβότερο ρεύμα για το λαό, φτηνότερους εργαζόμενους για τα μονοπώλια.

Τους δίνουμε το μήνυμα ότι όλα τους τα εγκλήματα στο βωμό του κέρδους δεν πρόκειται ούτε να ξεχαστούν, ούτε να παραγραφούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

«Ανάληψη» από ηθοποιούς: «Το Εθνικό Θέατρο ανοίγει»

Η Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του Ε.Σ.Δ.Ε.Π. καταθέτει προτάσεις για την υγειονομικά ασφαλή, δια ζώσης επαναλειτουργία του Α.Π.Θ.