in ,

Ούτε έρευνα ούτε διάσωση για τους πρόσφυγες του Εβρου

Γράφει ο Δημήτρης Αγγελίδης για την Εφημερίδα των Συντακτών

Οι 50 πρόσφυγες που καταγγέλλουν ότι μεταφέρθηκαν και εγκαταλείφθηκαν σε νησίδα του Εβρου την Πέμπτη 14 Ιουλίου, παρέμεναν μέχρι αργά χθες το βράδυ στο ίδιο σημείο αβοήθητοι για δέκατη μέρα, ενώ από την περασμένη Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει δώσει εντολή στην ελληνική κυβέρνηση να μην απομακρυνθούν από την Ελλάδα και να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου.

Οπως καταγγέλλουν, η 70χρονη πρόσφυγας από τη Συρία με πρόβλημα με το ζάχαρό της χρειάζεται επειγόντως ιατρική βοήθεια, ενώ ένα από τα 12 μικρά παιδιά που βρίσκονται στη νησίδα εμφάνισε χθες πυρετό.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και HumanRights360, που προσέφυγαν στο Δικαστήριο εκπροσωπώντας τους πρόσφυγες, η Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας ισχυριζόταν χθες ότι δεν μπορεί να τους εντοπίσει. Και αυτό ενώ οι ίδιοι στέλνουν φωτογραφίες, οπτικό υλικό και το γεωγραφικό τους στίγμα, που τους δείχνει σε νησίδα ανατολικά του χωριού Κισσάρι.

Την ώρα ωστόσο που οι ελληνικές αρχές δηλώνουν ότι δεν μπορούν να τους εντοπίσουν, οι πρόσφυγες καταγγέλλουν μια άλλη ανατριχιαστική πραγματικότητα. Οπως λένε, από την ελληνική όχθη εμφανίστηκαν χθες αραβόφωνοι, προφανώς πρόσφυγες-σκλάβοι που, σύμφωνα με αποκαλύψεις, χρησιμοποιεί η ΕΛ.ΑΣ. για να τη βοηθούν στη βρόμικη δουλειά των επαναπροωθήσεων, οι οποίοι τους απειλούσαν να γυρίσουν στην Τουρκία, αλλιώς θα τους σκοτώσουν.

«Μας ανάγκασαν με τη βία να μετακινηθούμε στην άλλη πλευρά της νησίδας και άρχισαν να μας απειλούν: “Αν δεν φύγετε από τη νησίδα προς την Τουρκία, θα σας σκοτώσουμε και θα σας εξευτελίσουμε”. Είμαστε όλοι έντρομοι, κανένας δεν μας βοηθά. Οι γυναίκες φοβούνται ότι θα τους επιτεθούν και θα τους κάνουν κακό.

»Θα αναγκαστούμε να πέσουμε στο ποτάμι για να μην αφήσουμε κανέναν να μας αγγίξει. Τι πρέπει να κάνουμε; Μας φωνάζουν να φύγουμε προς την Τουρκία και απειλούν ότι θα έρθουν προς το μέρος μας, ενώ από την άλλη πλευρά ήρθαν πέντε-έξι οπλισμένοι με μαύρες στολές και πρόσωπα καλυμμένα με μπαλακλάβα», ακούγεται να λέει νεαρή πρόσφυγας σε ηχητικό μήνυμα που βρίσκεται στη διάθεση της «Εφ.Συν.».

Παράλληλα με τις υπόγειες κινήσεις των ελληνικών αρχών, η κυβέρνηση και η ΕΛ.ΑΣ. εξακολουθούν να τηρούν σιγή ιχθύος για τις σοβαρές καταγγελίες τους για ύπαρξη τριών νεκρών κατά τη διάρκεια της απόπειρας επαναπροώθησής τους πριν από δέκα ημέρες. Πρόκειται για έναν νεαρό άνδρα που έχασε τη ζωή του στην ελληνική όχθη και για δύο νεαρούς άνδρες, 17 και 23 ετών, που βρήκαν τραγικό θάνατο από πνιγμό ενώ μεταφέρονταν στη νησίδα.

Παρά τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» και την άμεση αντίδραση, μεταξύ άλλων, του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και της Διεθνούς Αμνηστίας, δεν έχει γίνει γνωστή καμία πειθαρχική ή ποινική διαδικασία για τη διερεύνηση των σοβαρών καταγγελιών. Αντιθέτως, οι αρχές φαίνεται πως αποφεύγουν να διασφαλίσουν την προστασία ανθρώπων που δηλώνουν μάρτυρες και θύματα αστυνομικής θηριωδίας, παρόλο που είναι αναγκαίες οι μαρτυρίες τους για την διερεύνηση καταγγελιών για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διεθνής Αμνηστία για Γ. Μιχαηλίδη: Οι κρατούμενοι απεργοί πείνας πρέπει να μπορούν να ασκούν το δικαίωμα τους στην υγεία

Δεκαέξι νεκροί πρόσφυγες από ανατροπή σκάφους που πήγαινε από την Αϊτή στις Μπαχάμες