in ,

Οι ζαπατίστας ταξιδεύουν στην Ευρώπη-Μικροφωνική συγκέντρωση το Σάββατο έξω από το Ολύμπιον

Μικροφωνική συγκέντρωση ενημέρωσης σχετικά με το Ταξίδι για τη Ζωή διοργανώνει το «Συντονιστικό Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής για την υποδοχή των ζαπατίστας» στις 12:15 το μεσημέρι, έξω από το Ολύμπιον.

Οι ζαπατίστας ταξιδεύουν στην Ευρώπη…

Στις 14 Σεπτεμβρίου φτάνει στη Βιέννη μια μεγάλη αντιπροσωπεία του EZLN (η επονομαζόμενη «Εκτός Εποχής»), που αποτελείται από 28 ομάδες «Ακρόασης και Λόγου» (με 4 ή 5 συντρόφισσες και συντρόφους η καθεμία), 1 ομάδα «Παιχνιδιού και Σκανταλιάς» και 1 ομάδα Συντονισμού. Οι ομάδες αυτές έχουν προσκληθεί για να επισκεφτούν 28 γωνιές της ευρωπαϊκής γεωγραφίας – και μία από αυτές τις γωνιές είναι και η ελληνική.

Από τον Οκτώβριο του 2020, όταν αναγγέλθηκε το ζαπατιστικό «Ταξίδι για τη Ζωή», συναντηθήκαμε περισσότερες από 200 συλλογικότητες από ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο και δημιουργήσαμε το Πανελλαδικό Συντονιστικό για την Υποδοχή των Ζαπατίστας (καθώς και αντίστοιχα θεματικά και τοπικά συντονιστικά, ένα από τα οποία είναι και το Συντονιστικό Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής). Γνωρίζουμε ότι είναι ίσως πολλά αυτά που μας χωρίζουν, αλλά επιμένουμε ότι

«Μας ενώνει το ότι νιώθουμε δικούς μας τους πόνους της γης: τη βία κατά των γυναικών· το διωγμό και την περιφρόνηση εκείνων που έχουν διαφορετική συναισθηματική, ψυχολογική και σεξουαλική ταυτότητα· τον αφανισμό της παιδικής ηλικίας· τη γενοκτονία των αυτόχθονων· το ρατσισμό· το μιλιταρισμό· την εκμετάλλευση· τη λεηλασία· την καταστροφή της φύσης. Μας ενώνει η αντίληψη ότι για τους πόνους αυτούς ευθύνεται […] ένα σύστημα εκμετάλλευσης, πατριαρχικό, πυραμιδοειδές, ρατσιστικό, ληστρικό και εγκληματικό: ο καπιταλισμός. […] Μας ενώνει η βεβαιότητα ότι ο αγώνας για την ανθρωπότητα είναι παγκόσμιος. Όπως η εν εξελίξει καταστροφή δεν γνωρίζει σύνορα, εθνικότητες, σημαίες, γλώσσες, κουλτούρες, φυλές, έτσι και ο αγώνας για την ανθρωπότητα είναι σε όλους τους τόπους κάθε στιγμή» (από την κοινή Διακήρυξη για τη Ζωή, που συνυπογράφουν με τον EZLN εκατοντάδες συλλογικότητες από όλη την Ευρώπη στις 1/1/2021).

Και η στιγμή έφτασε! Για να συναντηθούν οι αντιστάσεις. Για να χορέψουν οι καρδιές. «Θέλουμε να γνωρίσουμε την ιστορία σας. Θέλουμε να μάθουμε για τους αγώνες σας, τα όνειρά σας, τους εφιάλτες σας, τις πραγματικότητές σας. Και να σας πούμε κι εμείς την ιστορία μας. Τι έχουμε καταφέρει, τι μένει να πετύχουμε», μας λένε. Και ξέρουμε ότι δεν έρχονται ούτε για να διδάξουν ούτε για να διδαχθούν, αλλά για να πουν και να μάθουν με όρους ισότητας, τους δρόμους και τις διαδρομές των αγώνων για μια ζωή που είναι άξια να βιωθεί, χωρίς ιεραρχίες, χωρίς ιδεολογικές κατασκευές, χωρίς εξιδανικεύσεις.

Η παρουσία των συντροφισσών και συντρόφων ζαπατίστας τέμνει όλους τους αγώνες και όλες τις αντιστάσεις (στην εργασία και την παραγωγή, στους έμφυλους διαχωρισμούς, στην παιδεία, στην υγεία [σωματική, ψυχική και κοινωνική], στο περιβάλλον, στον πολιτισμό, στο μεταναστευτικό, στην καταστολή..), όχι μόνο λόγω της σταθερής και πολύχρονης συμμετοχής τους σε αυτούς. Αν κάτι κάνει τη διαφορά, είναι οι ανατροπές που έφεραν στο προσκήνιο, προτάσσοντας τις αυτόνομες και αντιιεραρχικές και αντιμιλιταριστικές κοινότητές τους ως ένα νέο ζωντανό κύτταρο, ως προοπτική για την ίδια τη Ζωή!

… για να συναντηθούν οι αντιστάσεις! για να χορέψουν οι καρδιές!

Συντονιστικό Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής για την υποδοχή των ζαπατίστας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Λέμε όχι στην απόσπαση»-Μη μας αγνοείτε!

Με τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη είπαν «όχι» στην απόσπαση των αρχαιοτήτων