in ,

Οι διώξεις Παπαδάκου-Βαξεβάνη στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ

Εκτενή αναφορά στις διώξεις της Ιωάννας Παπαδάκου και του Κώστα Βαξεβάνη κάνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης  (European Centre for Press and Media Freedom – ECPMF) στον σχετικό χάρτη που αναφέρονται όλα τα περιστατικά βίας, διώξεων και φίμωσης δημοσιογράφων σε όλη την Ευρώπη.

Όπως σημειώνεται στην τελευταία αναφορά «Στις 25 Ιανουαρίου 2022, η Ιωάννα Παπαδάκου, πρώην ερευνήτρια δημοσιογράφος και τηλεοπτική παρουσιάστρια, πρόκειται να παρουσιαστεί ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελλάδας για την κατηγορία της κατασκευής πλαστών σκανδάλων που σχετίζονται με Έλληνες επιχειρηματίες και το σκάνδαλο της φαρμακευτικής πολυεθνικής Novartis. Η κλήτευση εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερης κοινοβουλευτικής έρευνας που διερευνά καταγγελίες για πολιτική συνωμοσία του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σχετικά με τη Novartis και τη λεγόμενη “λίστα Λαγκάρντ”».

Σύμφωνα με την Παπαδάκου, όπως αναφέρει το ECPMF, η οποία απολύθηκε από τη δουλειά της ως δημοσιογράφος και τώρα εργάζεται στις Βρυξέλλες, η δικαστική υπόθεση έχει πολιτικά κίνητρα και αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου». Η Παπαδάκου κατηγορήθηκε ότι έλαβε μέρος σε συνωμοσία για κατασκευή σκανδάλου κατά του ελβετικού φαρμακευτικού κολοσσού Novartis, λέγοντας ότι χρησιμοποιεί αρνητικά δημοσιεύματα για εκβίαση χρημάτων. H  δημοσιογράφος είχε επανειλημμένα αναφερθεί σε υπόθεση διαφθοράς στην οποία η εταιρεία είχε στενή εμπλοκή. Επιπλέον, κατηγορήθηκε ότι δυσφήμησε τον Σάμπυ Μυωνή, έναν ελληνοϊσραηλινό επιχειρηματία που φέρεται να ήταν στη λίστα Λαγκάρντ, ένα ψηφιακό έγγραφο με τα ονόματα περίπου 2000 Ελλήνων επιχειρηματιών, πολιτικών και συγγενών που είχαν λογαριασμό στην ελβετική τράπεζα HSBC στη Γενεύη, που έχει συνδεθεί με περιπτώσεις φοροαποφυγής.

Μεταξύ άλλων στην αναφορά επισημαίνεται πως «το σκάνδαλο Novartis σημειώθηκε μεταξύ 2008 και 2014 όπου το ελληνικό παράρτημα του ελβετικού φαρμακευτικού κολοσσού Novartis συνωμότησε για να παραβιάσει τον Νόμο περί Διαφθοράς στο εξωτερικό των ΗΠΑ, συμμετέχοντας σε ένα σχέδιο δωροδοκίας υπαλλήλων κρατικών και κρατικά ελεγχόμενων νοσοκομείων και κλινικών στην Ελλάδα με σκοπό να αυξήσει τις πωλήσεις των φαρμακευτικών προϊόντων με την επωνυμία Novartis».

Το ECPMF κάνει αναφορά, επίσης, στα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο και την έρευνα μεταξύ άλλων στον πρώην υπουργό, Ανδρέα Λοβέρδο που έχει διωχθεί για δωροδοκία από τη Novartis αλλά και τους Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο  που ερευνώνται για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος από την εταιρεία. Η Παπαδάκου είπε ότι η εν εξελίξει διαδικασία εναντίον της είναι «άκυρη» και κατήγγειλε ότι η ελληνική δικαιοσύνη παραβίασε τις διαδικασίες. Τόνισε επίσης ότι τέθηκε σε ανάκριση χωρίς να έχει προδικαστική διαδικασία ή δίωξη Κατέθεσε μήνυση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενώ η Ένωση Ελλήνων Δημοσιογράφων Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) εξέφρασε τη στήριξή της στην δημοσιογράφο και τόνισε ότι «το ρεπορτάζ και η ερευνητική δημοσιογραφία, που αποτελούν συστατικά του ελεύθερου Τύπου που προστατεύονται από το Σύνταγμα, δεν μπορούν να διωχθούν».

Το ECPMF υπενθυμίζει, ακόμη, την επίσημη τοποθέτηση της Βέρα Γιούροβα, αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αξιών και Διαφάνειας (πρώην Επίτροπος Δικαιοσύνης της Κομισιόν), για «συνεχιζόμενες επιθέσεις και απειλές κατά της φυσικής ασφάλειας των δημοσιογράφων στην Ελλάδα» προ λίγων εβδομάδων.

Ο εκδότης του Ντοκουμέντο αντιμέτωπος με κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση

Αντίστοιχη εκτενής αναφορά γίνεται για τον εκδότη του «Ντοκουμέντο» Κώστα Βαξεβάνη που βρίσκεται, επίσης, αντιμέτωπος με κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση- συμμορία.

«Στις 12 Ιανουαρίου 2022, ο Κώστας Βαξεβάνης, ερευνητής δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας Ντοκουμέντο, κλήθηκε να καταθέσει στο Ειδικό Ανώτατο Δικαστήριο σχετικά με διάφορες κατηγορίες. Ο εκδότης και η εφημερίδα του καταδίκασαν τις κατηγορίες ως μία πολιτικά υποκινούμενη επίθεση από την κυβέρνηση σε έναν κορυφαίο κριτικό των ΜΜΕ. Ο Βαξεβάνης έλαβε μία κλήτευση από τον ειδικό ανακριτή του Ειδικού Δικαστηρίου όπου αναφέρονταν 4 κατηγορίες εναντίον του, όλες συνδεδεμένες με τις δημοσιεύσεις της εφημερίδας σχετικά με το σκάνδαλο Novartis. Η κλήτευση ήταν μέρος μιας ευρύτερης κοινοβουλευτικής έρευνας που εξέταζε τις κατηγορίες πολιτικής συνομωσίας από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δ. Παπαγγελόπουλο σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς με τις προμήθειες φαρμάκων.

Σύμφωνα με τη νομική ομάδα του Ντοκουμέντο, ο Βαξεβάνης κινδυνεύει με φυλάκιση τουλάχιστον 5 ετών, αν βρεθεί ένοχος, με ανώτατο όριο τα 20 χρόνια» σημειώνει το ECPFM.

Οι κατηγορίες επικεντρώνονται στην αιτίαση ότι το Ντοκουμέντο χρησιμοποιήθηκε από τον Βαξεβάνη ως εργαλείο του Έλληνα δικαστή και πολιτικού Δ. Παπαγγελόπουλου, τότε αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, για να ενοχοποιήσει ψευδώς τους πολιτικούς του αντιπάλους. Η κοινοβουλευτική έρευνα που ξεκίνησε το 2021 επεκτάθηκε για να εξετάσει μία ομάδα μη πολιτικών προσώπων των ΜΜΕ, οι οποίοι εικάζεται ότι διέδιδαν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με πολιτικά πρόσωπα σχετιζόμενα με το σκάνδαλο Novartis.

Το ECPMF αναφέρει ότι κατά την κλήτευση, δεν δόθηκε η δικογραφία στον Βαξεβάνη ή λεπτομέρειες σχετικά με τις κατηγορίες. Αναμένεται να καταθέσει την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου όταν και θα ενημερωθεί επίσημα για τη φύση των τεσσάρων κατηγοριών. Το δικαστήριο θα ορίσει την διορία όπου θα δώσει την τελική του κατάθεση. Τότε πλέον υπάρχει περίπτωση να κληθεί να καταθέσει ενώπιον του Ειδικού Ανώτατου Δικαστηρίου. Ο εκδότης έχει ξαναέρθει αντιμέτωπος με πολλές νομικές και φυσικές απειλές στο παρελθόν εξαιτίας του αιχμηρού ερευνητικού ρεπορτάζ της εφημερίδας του.

«Σε άρθρο που δημοσίευσε την ημέρα που έλαβε τις κατηγορίες, ο Βαξεβάνης είπε ότι οι νόμιμες αποκαλύψεις της εφημερίδας σχετικά με τη διαφθορά αντιμετωπίζονται λανθασμένα ως “απόδειξη της σχέσης με κάποιους που είχαν κακές και παράνομες προθέσεις”. Στηρίζει το ρεπορτάζ του και έκρινε τις κατηγορίες ως μία προσπάθεια φίμωσης δικής του και της εφημερίδας. Το Ντοκουμέντο αναφέρει: “Ο Βαξεβάνης εγκαλείται επειδή για χρόνια οι αποκαλύψεις του για το σκάνδαλο Novartis έγιναν ο εφιάλτης για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, πολιτικά και επιχειρηματικά”. Άλλοι δημοσιογράφοι και εκδότες κλήθηκαν επίσης να καταθέσουν στην έρευνα. Σε δήλωσή του, το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ κατάκρινε τις κατηγορίες εναντίον του Βαξεβάνη λέγοντας πως έγιναν “χωρίς καμία προηγούμενη νομική διαδικασία”. Προσθέτει: “Η ΠΟΕΣΥ διαμαρτύρεται έντονα ενάντια σε όλες τις προσπάθειες φίμωσης του Τύπου και δηλώνουμε την πλήρη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους μας”».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πάτρα: Πραγματοποίησαν προπαγανδιστική παρέμβαση στην 6η ΥΠΕ για τις 22/1 και προσήχθησαν

Διαμαρτυρία για την απόλυση του προέδρου του ΣΕΜΛΑ ενόψει της προγραμματισμένης δίκης