in ,

Όχι στην μαζική κοπή δέντρων!-Διαμαρτυρία στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης από πρωτοβουλίες κατοίκων

Διαμαρτυρία για την απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης να κόψει ακόμη 260 δένδρα στις οδούς Παπαναστασίου, Κ. Καραμανλή και Κωνσταντινουπόλεως πραγματοποίησε το Δίκτυο για το αστικό πράσινο “SOSε τα Δέντρα” ενώ με την παρουσία τους στήριξαν τη διαμαρτυρία η Πρωτοβουλία των κατοίκων της περιοχής Πάρκου Κρήτης και το δημοτικό σχήμα «Πόλη Ανάποδα». Σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης στη συνεδρίασή του καλείται να εγκρίνει την απόφαση της Επιτροπής κάτι που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από πολίτες του Δήμου.

Σύμφωνα με το Δίκτυο η νέα απόφαση της Επιτροπής για κοπή 260 δέντρων έγινε με τον συνηθισμένο τρόπο, δηλαδή μαζικά, με κριτήριο το είδος των δέντρων (λεύκα), και όχι με βάση τις ορθές επιστημονικές πρακτικές της δασολογίας, δηλαδή την ξεχωριστή αυτοψία και τεχνική έκθεση για τη βιωσιμότητα του κάθε δέντρου ξεχωριστά.

«Σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογράψει ο Δήμος στις αρχές του 2022, πρόκειται να κοπούν συνολικά 2500 δέντρα, με τη λογική του “μαζί με τα ξερά κόβονται και τα χλωρά”.

Με τις μαζικές κοπές και τις χιλιάδες κλαδεύσεις που πραγματοποιούνται με λάθος πρακτικές, καταστρέφοντας τα δέντρα, πραγματοποιείται μια δραστική μείωση του πρασίνου στη Θεσσαλονίκη και μια συνεχόμενη περιβαλλοντική και αισθητική υποβάθμιση. Η διοίκηση του Δήμου συνεχίζει να διαχειρίζεται την πλειοψηφία των δέντρων ως δημόσιο κίνδυνο και όχι ως ζώντες οργανισμούς που είναι πηγή πολλαπλών ωφελειών για τη ζωή στην πόλη» αναφέρει το Δίκτυο για το αστικό πράσινο “SOSε τα Δέντρα”  στην ανακοίνωσή του ζητώντας από το Δημοτικό Συμβούλιο να μην εγκρίνει την κοπή των 260 δέντρων.

Την δυσαρέσκεια των κατοίκων με την καρατόμηση των δέντρων στην οδό Κρήτης εξέφρασε και η Άρτεμις Κεχαγιά από την Πρωτοβουλία των κατοίκων της περιοχής Πάρκου Κρήτης. Σύμφωνα με την ίδια, ενώ η δεντροστοιχία είχε 246 δένδρα, κόπηκαν μαζικά τα 175, όταν στην περιοχή υπάρχουν πάνω από 140 κενές δεντροδόχοι.

«Για να μη μειωθούν ακόμη περισσότερα τα μόλις 2 τ.μ. πράσινο που μας αντιστοιχούν ανά κάτοικο, γεγονός που υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής μας, την υγεία μας, το κλίμα της πόλης και την άμυνα απέναντι στις πλημμύρες, ζητάμε να σταματήσει η περαιτέρω καρατόμηση των δένδρων στην οδό Κρήτης και να ληφθούν μέτρα για να σωθεί το μεγαλύτερο μέρος τους» σημείωσε η κα Κεχαγιά τονίζοντας πως απαίτηση της Πρωτοβουλίας είναι να μη συμβεί κάτι ανάλογο σε καμιά γειτονιά της πόλης, να φυτευτούν άμεσα μεγάλα δένδρα στις 3.000 και πλέον άδεις δεντροδόχους του Δήμου, να γίνουν προσλήψεις για την ενίσχυση των δημοτικών υπηρεσιών για να υπάρχει τακτική φροντίδα του πρασίνου εφαρμόζοντας περιβαλλοντικά ορθές πρακτικές.

Η ίδια επέρριψε ευθύνες σε όσους δημοτικούς συμβούλους υπερψήφισαν τις μαζικές κοπές δένδρων θεωρώντας απαραίτητη την ανάκληση της προγραμματισμένης κοπής δένδρων στην πόλη μας μέχρι ο δήμος να έχει μια κατάλληλη μελέτη για ποια δένδρα χρειάζονται πραγματική κοπή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Υπερψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισμα υποστήριξης του αγώνα των καλλιτεχνών

Η Αλήθεια της ζωής είναι ένα πέταλο. Της Αθηνάς Παπανικολάου