in

Ο ταξικός αποστάτης, ο Αρχηγός, ο Χατζηπετρής και το ασφαλιστικό. Του Χρήστου Μπακέλλα

Ο ταξικός αποστάτης, ο Αρχηγός, ο Χατζηπετρής και το ασφαλιστικό. Του Χρήστου Μπακέλλα

Η κυβέρνηση , ξεπέρασε  άλλη μία φορά τον εαυτό της. Έχοντας ως σκοπό να αφοπλίσει τους κουτόφραγκους των θεσμών προέβη σε μία διαπραγματευτική κίνηση «ματ»: επίσπευσε (στο μέσο της διαδρομής) την ( κανονική) διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του ασφαλιστικού-φορολογικού που η ίδια είχε επιλέξει μετατρέποντάς την σε κατεπείγουσα Σαββατοκυριακάτικη. Με ψηφισμένο, πλέον, το νομοσχέδιο αποτελεί μονόδρομο η ολοκλήρωση της αξιολόγησης την ερχόμενη Δευτέρα, διαφορετικά , οι εμπλεκόμενοι θεσμοί (κάθε είδους και εθνικότητας) καθίστανται αναξιόπιστοι στα «μάτια» της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Μπορεί λοιπόν να παραβιάστηκαν οι δημοκρατικές διαδικασίες ( συμβαίνει, άλλωστε, για πρώτη φορά !!)  αλλά έγινε για ιερό σκοπό. Είναι, επομένως,  μικρόψυχοι όσοι υποστηρίζουν ότι η αλλαγή στο «πρόγραμμα» έγινε για να  μην «προλάβει» το κίνημα  να ανασυνταχθεί από τις πασχαλιάτικες διακοπές ώστε να οργανώσει καλύτερα την αντίστασή του γιατί-όπως θα φανεί παρακάτω- είναι περιττή ( αν δεν είναι ύποπτη) η οποιαδήποτε αντίδραση απέναντι στην θετικότερη (για τα συμφέροντα των εργαζόμενων τάξεων) μεταρρύθμιση από καταβολής της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Συγκεκριμένα:

•           Ο (λέγε με ταξικό αποστάτη) Κατρούγκαλος διέλυσε τις αιτιάσεις και τους ισχυρισμούς απάντων των αμφισβητούντων , καλοπροαίρετων και μη, λέγοντας επί λέξει « δεν υπάρχει δημόσιο σύστημα ασφάλισης που να δίνει τέτοια ποσοστά αναπλήρωσης..». Και πριν προλάβει να αντιδράσει οποιοσδήποτε ξεφούρνισε και το παράδειγμα: τα ποσοστά αναπλήρωσης του έχοντος 500 ευρώ συντάξιμε αποδοχές και 20 έτη ασφάλισης θα είναι της τάξης του 93%…..». Κάποιοι συνδικαλιστές που παρακολουθούσαν την συνεδρίαση της επιτροπής (εκεί συνέβησαν όλα αυτά τα κοσμογονικά)  κίνησαν να τηλεφωνήσουν στους προέδρους των συνδικάτων  τους ώστε να ματαιώσουν τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις μην τύχει και νευριάσει ο υπουργός και αλλάξει (όπως οι υπουργοί προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων) το νομοσχέδιο προς το χειρότερο. Τους πρόλαβε, όμως,  ο Χατζηπετρής ο συνταξιούχος που είχε καταφέρει, άγνωστο πως, να τρυπώσει  στην αίθουσα . Προχώρησε λεβέντικα και αφού άρπαξε το μικρόφωνο του βουλευτή του Λεβέντη είπε στον υπουργό : « Εγώ είχα μισθό 500 ευρώ και με  δέκα πέντε χρόνια ασφάλισης  έπαιρνα 486 ευρώ (κατώτερη σύνταξη), μετά την μειώσατε μπαγάσα. Και επειδή τα εισοδήματά μου ήταν λιγότερα από τα 7715,65 ευρώ έπαιρνα και όλο το ΕΚΑΣ , 230 ευρώ, συνολικά, δηλαδή, 716 ευρώ χωρίς την επικουρική. Ο εργαζόμενος που θα βγει στη σύνταξη μετά την ψήφιση του νόμου, με 500 ευρώ μισθό και 20 χρόνια ασφάλισης θα πάρει  463,35 ευρώ χωρίς την επικουρική. Δηλαδή η σύνταξή του μειώνεται δραματικά. Δεν μου…». Δεν ολοκλήρωσε την φράση του γιατί τον έψεξε ο Μπαλαούρας –πρόεδρος της επιτροπής- για την απρεπή συμπεριφορά του προς τον υπουργό, οπότε ολοκλήρωσε την ερώτησή του με κόσμιο τρόπο  «Κύριε Υπουργέ θα μου δώσετε μία απάντηση;..»

Ο ( λέγε με ταξικό αποστάτη) έχοντας στραμμένο το βλέμμα στο άπειρο, έκανε μία κίνηση με το αριστερό ( ως αριστερός ) χέρι και του είπε : «Δεν άκουσες ότι έχουμε περάσει σε άλλο θέμα; Τιμούμε τους 100.000 διαδηλωτές της μεγάλης αντιμνημονιακής διαδήλωσης..»

•           Ο (είμαι ο Αρχηγός) Τσίπρας, στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του για να διαλύσει (τυχόν παραμένουσες) αμφιβολίες για την φιλόδοξη και (με σαφέστατο ταξικό πρόσημο) μεταρρύθμιση είπε, εκτός των άλλων, τα εξής:

«Εμείς όχι μόνο τολμήσαμε να βγάλουμε το φίδι από τη τρύπα. Αλλά τολμήσαμε να φέρουμε μια πραγματικά ριζοσπαστική μεταρρύθμιση με βασικά χαρακτηριστικά:

•τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα ασφάλισης,

•την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης, μιας μεγάλης κατάκτησης κοινωνικής δικαιοσύνης.

•την παροχή κινήτρων παραμονής στην εργασία, μέσω των αυξανόμενων ποσοστών και της σταδιακής αύξησης της εθνικής σύνταξης από τα 15 έως τα 20 έτη εργασιακού βίου…»

    Την στιγμή εκείνη, πετιέται από τα πίσω έδρανα ο Χατζηπετρής ο συνταξιούχος , ζητάει το λόγο, ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας επισημαίνει ότι δεν προβλέπεται σε αυτή τη διαδικασία η παρέμβαση των φορέων ( δεν μίλησαν αυτοί που δικαιούνται θα μιλήσεις εσύ !!!) , αυτός επιμένει, τα μικρόφωνα παραμένουν κλειστά , οπότε φωνασκώντας είπε «τι είναι αυτά που λέτε κύριε Πρωθυπουργέ;  Άλλα λέγατε ως αντιπολίτευση για την εθνική ( βασική αποκαλούνταν στο νόμο Κουτρουμάνη-Λοβέρδου) σύνταξη, την ενοποίηση και τον αριθμό των ταμείων, την ύπαρξη μεταβατικών σταδίων. Σε κάθε περίπτωση θα μπορούσατε να επικαλεστείτε ( εγώ βέβαια διαφωνώ) ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση ήταν αναγκαστική λόγω του πραξικοπήματος ( αυτό δεν υποστηρίζατε στην αρχή της δεύτερης κυβερνητικής θητείας σας;)». Πριν προλάβουν να τον απομακρύνουν πέταξε αρκετές προκηρύξεις με το παρακάτω περιεχόμενο (οι υπογραμμίσεις είναι του Χατζηπετρή):

 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σεπτέμβρης 2014 – «Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Κοινωνική Ασφάλιση»

Αναφορά στο «νέο ασφαλιστικό», κυρίως στο ν. 3863/10 Λοβέρδου

·«Το «νέο ασφαλιστικό» είναι έτσι δομημένο ώστε με την παρούσα αγορά εργασίας να μη δίνει πλήρεις συντάξεις. Οι εργαζόμενοι είναι αδύνατο να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για τις μειωμένες συντάξεις που προβλέπουν οι νέοι νόμοι, αφού είναι αδύνατο για την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων να διασφαλίσει 40 έτη πλήρους ασφάλισης, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης και υψηλής ανεργίας και με δεδομένο ότι πριν από την κρίση του 2009 ο μέσος όρος ασφάλισης στην Ελλάδα φτάνει μόλις τα 20 έτη.»

·«Τα βασικά αποτελέσματα του νέου μοντέλου κοινωνικής προστασίας (μοντέλο 3 πυλώνων) είναι :

1.     Κατάργηση της δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης μέσω του περιορισμού εγγύησης του κράτους στη βασική σύνταξη, την κατάργηση της τριμερούς χρηματοδότησης και την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

2.     Δραστικός περιορισμός του κοινωνικού χαρακτήρα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης σε μία βασική σύνταξη φτώχειας και ατομική αποταμίευση.

3.     Μετατροπή ενός συστήματος βασισμένου στην αλληλεγγύη των γενεών σε ένα νεοφιλελεύθερο μοντέλο σύγκρουσης των γενεών και ενοχοποίησης των ηλικιωμένων.

4.     Εισαγωγή της ”βασικής” σύνταξης των 360 ευρώ (η συζήτηση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα τείνει προς το ίδιο όριο) που δεν αποτελεί ύστατο δίχτυ ασφαλείας αλλά στρατηγικό στόχο ενός μοντέλου κοινωνικής προστασίας που θα ασχολείται μόνο με την ακραία φτώχεια και όσο θα ασχολείται με αυτήν, θα την διευρύνει.Τα σχέδια της ασφαλιστικής βιομηχανίας ταιριάζουν εξαιρετικά με το στόχο αυτό.

5.     Υπολογισμό συντάξιμου μισθού σε όλο τον εργασιακό βίο που καθιστά τη σύνταξη από αναπλήρωση μισθού «εξόδου» σε συσσώρευση αποταμιεύσεων από την εργασία.

6.     Μακροπρόθεσμος δημοσιονομικός περιορισμός των συνταξιοδοτικών δαπανών, ώστε να αυξηθούν μόνο κατά 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, ενώ οι συνταξιούχοι θα έχουν αυξηθεί 70%.»

·         «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για ένα αναδιανεμητικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και όχι ένα μοντέλο ατομικών κουμπαράδων αποκλεισμού και εξαθλίωσης. Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο των 3 πυλώνων που προωθείται από την Τρόικα και την κυβέρνηση βασίζεται σε ελάχιστες εγγυημένες συντάξεις για τις μάζες και ατομικούς (ιδιωτικούς και δημόσιους) κουμπαράδες ως συμπλήρωμα για τους λίγους που θα καταφέρουν να έχουν υψηλά εισοδήματα.»

·         «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να καταργήσει άμεσα το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων από 1/1/2015.»

·         Αναφορά στις «βασικές αρχές οργάνωσης και λειτουργίας» του ΣΚΑ :

«Στα πλαίσια της ανάγκης για κοινή και ενιαία συνδικαλιστική και εργατική έκφραση βασικός κανόνας για την ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων πρέπει να είναι η συνάφεια της εργασιακής σχέσης των ασφαλισμένων αλλά και η ουσιαστική συμμετοχή τους στην διαδικασία. Επομένως, ο στόχος για 3 ενοποιημένα ασφαλιστικά ταμεία, ενός ενιαίου ασφαλιστικού ταμείου για όλους τους μισθωτούς, ενός για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ενός για τους αγρότες πρέπει να σχεδιαστεί με προσοχή. Η δομή και η οργάνωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης οφείλει να διέπεται από τα βασικά χαρακτηριστικά της κοινωνικής ασφάλισης που διεκδικούμε και ταυτόχρονα να τα εξυπηρετεί.

Η διαδικασία και το αποτέλεσμα της οργανωτικής και ασφαλιστικής ενοποίησης που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σε αντιδιαστολή με την επιχειρούμενη και εν εξελίξει ενοποίηση που ξεκίνησε το 2008 και ολοκληρώνεται βίαια από το 2010 σε σύνταξη και περίθαλψη.

Αγωνιζόμαστε για την πλήρη και ουσιαστική ενοποίηση των επιμέρους ασφαλιστικών καθεστώτων προς όφελος του συνόλου των ασφαλισμένων. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ενοποίηση Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης είναι στον αντίποδα της ψευδο-ενοποίησης Πετραλιά, του ΕΟΠΥΥ και του ΕΤΕΑ υπό την έννοια ότι προωθείται :

·       για να εγγυηθεί την οικονομική βιωσιμότητα των Ταμείων και όχι για να επιταχύνει την χρεωκοπία τους,

·       για να ενισχύσει την αναδιανομή μεταξύ των ασφαλισμένων και όχι για να εξατομικεύσει την κοινωνική προστασία,

·       χωρίς αιφνιδιασμούς, με πρόβλεψη ικανών μεταβατικών περιόδων και επιδιώκοντας τη συναίνεση και τη δημοκρατική συμμετοχή των ενοποιούμενων φορέων.»

Ο Αρχηγός χαμογέλασε ( αχ αυτό το χαμόγελο !!!), έκλεισε ( χωρίς να τον πάρει είδηση κανένας) το μάτι στον διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας και αποχώρησε. Ο διευθυντής ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. Κάποιοι βουλευτές από τα πίσω έδρανα της αίθουσας ( οπαδοί του λεγόμενου «παράλληλου προγράμματος»), διαμαρτυρήθηκαν για την ξαφνική λήξη των εργασιών. Οι διαμαρτυρίες, όμως, σταμάτησαν γρήγορα γιατί επικεντρώθηκαν όλοι (ιδιαίτερα αυτοί) στο περιεχόμενο της προκήρυξης. Ήταν σίγουροι ότι τους θύμιζε κάτι…….

 

8-5-2016

Χρήστος Μπακέλλας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Οι νέες ταινίες (κριτική – παρουσίαση)

Εγκρίθηκε με 153 «ναι» το ασφαλιστικό