in , ,

Ο Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα και ο σύλλογος ΤΕΜΠΗ 2023 καλούν σε κοινή κινητοποίηση

Κυριακή 19 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων

Με συνθήματα «Όχι στη συγκάλυψη του Εγκλήματος των Τεμπών» και «Όχι στην αμνήστευση των τροχαίων Εγκλημάτων» ο Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα και ο σύλλογος ΤΕΜΠΗ 2023 καλούν  την Κυριακή 19  Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων σε κινητοποίηση. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 στην πλατεία Αριστοτέλους.

Με αίτημα να επικρατήσει η μνήμη ενάντια στη λήθη οι σύλλογοι καλούν τα μέλη τους, δημοτικές κινήσεις και συλλογικότητες να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση υπενθυμίζοντας τα παρακάτω στοιχεία που αφορούν τα τροχαία εγκλήματα:

Στον κόσμο: Ένας νεκρός στην άσφαλτο κάθε 24 δευτερόλεπτα.150 νεκροί κάθε μία ώρα. 1.350.000 άνθρωποι νεκροί και πολλαπλάσιοι ανάπηροι κάθε χρόνο από τροχαίες συγκρούσεις. 

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση: η Ελλάδα μοιράζεται τους μεγαλύτερους δείκτες θνησιμότητας με τη Βουλγαρία, Πολωνία και Ρουμανία.

Η προσπάθεια συγκάλυψης αυτής της πραγματικότητας αλλά και αποδοχής της ως “αναγκαίας θυσίας στο βωμό της ανάπτυξης” ξεκινάει από την επιμονή των υπεύθυνων και των μέσων ενημέρωσης στη χρήση της λέξης “ατύχημα” όταν περιγράφουν μια τροχαία σύγκρουση. Οι συνθήκες όμως που προκαλούν μια σύγκρουση μόνον τυχαίες δεν είναι. 

Ο σχεδιασμός, η παραγωγή και η διαφήμιση των αυτοκινήτων με επίκεντρο την ταχύτητα και την ανταγωνιστικότητα και όχι την ασφάλεια, την αλληλεγγύη και την προστασία της ζωής των ανθρώπων(επιβατών αλλά και πεζών, ποδηλατών, κλπ),

Ο σχεδιασμός δρόμων και πόλεων με στόχο τη διευκόλυνση της γρήγορης μετάβασης του αυτοκινήτου και όχι της ποιότητας ζωής αλλά και της ίδιας της ζωής των κατοίκων τους,

Τα ανεπαρκή μέτρα πρόληψης και αποφυγής συγκρούσεων (χρήση οινοπνεύματος, κινητού, τήρηση κανόνων κώδικα οδικής κυκλοφορίας,  κλπ) αποτελούν συνθήκες οι οποίες είναι δυνατόν να ελεγχθούν απόλυτα. 

Κανένας θάνατος στο δρόμο δεν είναι αποδεκτός!

Το χαρακτηριστικό αυτό ανάγει τις συγκρούσεις σε εγκλήματα και όχι σε «ατυχήματα».

Οι Σύλλογοι υπενθυμίζουν ότι τα θύματα των εγκλημάτων αυτών δεν είναι απλοί αριθμοί. Έχουν πρόσωπο, έχουν ιστορία, έχουν τους δικούς τους ανθρώπους που δεν θα τους ξεχάσουν ποτέ. Και για το λόγο αυτό απαιτούν δικαιοσύνη. Ακόμη και μετά θάνατο. Για να σταματήσει αυτή η διαδικασία μαζικής δολοφονίας, για να μη θρηνήσουμε και άλλα θύματα.

Όπως ακόμη αναφέρουν «η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων, είναι μια ημέρα μνήμης και τιμής των δικών μας θυμάτων. Είναι όμως και μια ημέρα αλληλεγγύης και συλλογικής κινητοποίησης, μια ημέρα καταγγελίας της αδιαφορίας των υπευθύνων, μια ημέρα αγώνα για να σταματήσει αυτή η εκατόμβη. Δυστυχώς φέτος στη χώρα μας, εκτός από τα θύματα του αυτοκινήτου έχουμε και τα θύματα του εγκλήματος των Τεμπών. Μιας εγκληματικής τροχαίας σύγκρουσης τραίνων, μέσου σταθερής τροχιάς δηλαδή. Ένα από τα χειρότερα Ευρωπαϊκά δυστυχήματα συνέβη στην Ελλάδα. Στις 28/2/2023 δυο τρένα με 350 επιβάτες συγκρούστηκαν μετωπικά. 57 νεκροί κυρίως άτομα 19-23 χρόνων, πολυτραυματίες , ανάπηροι, καμένοι και άλλοι πόσοι ψυχικά τραυματισμένοι για πάντα. Τα τρένα κυκλοφορούσαν χωρίς καμία ασφάλεια …… ΚΑΜΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ….. και όπου βγει….»

Η κινητοποίηση διεκδικεί το δικαίωμα στην ασφαλή μετακίνηση τονίζοντας ότι η εγκληματική διάσταση της σύγκρουσης είναι εξωφρενικά προφανής και οι ευθύνες στο ανώτατο πεδίο.

Οι σύλλογοι αναφέρουν τις βασικές ελλείψεις της σύγχρονης τεχνολογίας για τον έλεγχο της κυκλοφορίας των τραίνων, την καθοριστική υποστελέχωση και έλλειψη προσωπικού, τις πελατειακές μετακινήσεις υπαλλήλων, την ανεπαρκή εκπαίδευση προσωπικού, μη τήρηση πρωτοκόλλων.

«Αιτία των συνθηκών που προκάλεσαν αυτό το αποτρόπαιο και μαζικό έγκλημα είναι η μακρόχρονη, συνεχής και ενσυνείδητη πολιτική υποβάθμισης, υποχρηματοδότησης, ιδιωτικοποίησης και τελικά απαξίωσης του σιδηρόδρομου στη χώρα μας. Πολιτική η οποία όχι μόνον δεν διακόπηκε μετά το τραγικό συμβάν, αλλά, όπως φαίνεται, το χρησιμοποιεί για να εδραιωθεί η πλήρης απαξίωση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στη χώρα και η συνεπαγόμενη απόλυτη κυριαρχία του ιδιωτικού αυτοκινήτου στις μεταφορές. Οι εγκληματικές ενέργειες και παραλείψεις στο δίκτυο της οδικής κυκλοφορίας και στο σιδηροδρομικό δίκτυο με τα γνωστά δραματικά αποτελέσματα, οδήγησαν το «Σύλλογο SOS Τροχαία Εγκλήματα» και το «Σύλλογο Τέμπη 27-2-2023» στη συνδιοργάνωση της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων. Για να τιμήσουμε τους ανθρώπους μας που χάσαμε, για να απαιτήσουμε δικαιοσύνη, για να κινητοποιηθούμε συλλογικά ενάντια στις αιτίες που προκαλούν αυτά τα εγκλήματα» καταλήγουν.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων: Η φοροεπιδρομή της κυβέρνησης δεν θα περάσει

Ένας ακόμη ανήλικος Ρομ δολοφονημένος από την αστυνομία: Καμία ανοχή στους ανεξέλεγκτους εκτελεστές της ΕΛ.ΑΣ