in , , ,

Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων: Η φοροεπιδρομή της κυβέρνησης δεν θα περάσει

Παρέμβαση στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης

Στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που οργανώνει η Ολομέλεια των δικηγόρων την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στην Αθήνα καλεί η «Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων-συνεργαζόμενοι» που πραγματοποίησε παρέμβαση σήμερα στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης μαζί με το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων Κεντρικής Μακεδονίας ενάντια στα άδικα και πρωτοφανή φορολογικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τους δικηγόρους και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Στην ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική παράταξη των δικηγόρων στη Θεσσαλονίκη τονίζει ότι η κυβέρνηση αφού νομοθέτησε την ελαστικοποίηση της μισθωτής εργασίας και διευκόλυνε τις απολύσεις, στρέφεται πλέον ενάντια στη «μεσαία τάξη» την οποία επικαλούνταν προεκλογικά. «Τα πρωτοφανή και άδικα μέτρα που έδωσε στο φως της δημοσιότητας, αν εφαρμοστούν, θα διώξουν χιλιάδες δικηγόρους από το επάγγελμα, ιδίως τους πιο νέους και τους οικονομικά ασθενέστερους αυτοαπασχολούμενους και «συνεργάτες» (μισθωτούς)» σημειώνει μεταξύ άλλων. Να σημειωθεί ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει κηρύξει γενική αποχή αυριο 17/11 και επίσης Τρίτη 21/11 και Τετάρτη 22/11 ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων-συνεργαζόμενοι

Τεκμήρια στη βάση 14 μισθών και διατήρηση του τέλους επιτηδεύματος!

Η «πολυεπίπεδη παρέμβαση» και το «δικαιότερο σύστημα φορολόγησης που διαφημίζει η κυβέρνηση συμπυκνώνεται στην καθιέρωση ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος 10.920 ευρώ ως τεκμηρίου. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 10% ανά τριετία (με εξαίρεση τα τρία πρώτα χρόνια και έως τρεις τριετίες) αλλά και σε συνάρτηση με τον μέσο όρο τζίρο του ΚΑΔ του κλάδου της προηγούμενης χρονιάς.  Έτσι, το τεκμήριο ανεβαίνει στα 14.196 ευρώ ετησίως για όσους και όσες από εμάς ασκούν το επάγγελμα για δώδεκα χρόνια! Με απλά λόγια, η κυβέρνηση τεκμαίρει ότι οι συνάδελφοι που μπήκαν στο επάγγελμα το 2010 και πέρασαν τον Γολγοθά των Μνημονίων θα πρέπει να επιβραβευθούν με την επιπλέον φορολόγησή τους…

Το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι «με την υλοποίηση της μεταρρύθμισης, σε σύνολο 735.320 ελεύθερων επαγγελματιών, οι 473.000 θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο, κατά μέσο όρο 1.444 ευρώ ο καθένας…Όσοι δήλωναν λιγότερα από τον κατώτατο μισθό επιβαρύνονται με 1.444 ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο». Ο υπολογισμός αυτός όμως γίνεται στη βάση των μεικτών αποδοχών του μισθωτού και μάλιστα για 14 μήνες! Με απλά λόγια, πρόκειται για την αναγνώριση (καλύτερα: επιβολή) ελάχιστου εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες και μάλιστα ως οριζόντιο μέτρο, το οποίο φυσικά θίγει τους πιο αδύναμους που φορολογούνται για κέρδη που δεν είχαν χωρίς να αγγίζει τα ανώτερα στρώματα.

Η κυβέρνηση κάνει ασκήσεις κοινωνικού αυτοματισμού εναντίον μας υποστηρίζοντας ότι η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών φοροδιαφεύγουν δηλώνοντας χαμηλά εισοδήματα. Στην πραγματικότητα, ισχύει το αντίθετο. Αυτό αποδεικνύεται από τους χιλιάδες συναδέλφους μας που χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές ή βρίσκονται σε ρύθμιση επειδή σε κάποια δεδομένη στιγμή δεν μπόρεσαν να πληρώσουν. Το ίδιο ισχύει για τους νέους και νέες συναδέλφους, τις εγγύους και νέες μητέρες, καθώς και πολλούς που εργάζονται με όρους μερικής απασχόλησης. Κι αυτά ενώ ήδη δεν έχουμε αφορολόγητο όριο και πληρώνουμε φόρο από το πρώτο Ευρώ μέσω των γραμματίων μας. Στον κλάδο μας, επιπλέον, δεν υπάρχει καν η δυνατότητα διαφυγής στην πλήρως μαύρη εργασία (με κλειστά βιβλία) στην οποία αναγκαστικά θα οδηγηθούν άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες με αποτέλεσμα το κράτος να χάσει φορολογικά έσοδα αντί να κερδίσει. Ταυτόχρονα, το αντισυνταγματικό τέλος επιτηδεύματος διατηρείται, απλώς μειώνεται κατά 25%…

Ήρθε η ώρα του ανυποχώρητου αγώνα Ανάγκη για άμεση, διακλαδική και μαζική αντίδραση!

Η επίθεση της κυβέρνησης στους δικηγόρους και γενικώς στους ελεύθερους επαγγελματίες δεν έχει προηγούμενο. Συνολικά, η κυβέρνηση, πιστή στην τακτική της να κοροϊδεύει τον κόσμο με τη βοήθεια των αδρά επιχορηγούμενων φιλικών της ΜΜΕ, σχεδιάζει μια άνευ προηγουμένου φοροεπιδρομή στο εισόδημα των δικηγόρων και δείχνει ότι θα είναι αμείλικτη. Ήδη η ΑΑΔΕ έχει αρχίσει να επιβάλει πρόστιμα για την αχρείαστη ταλαιπωρία των POS. Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στη βίαιη αναδιάρθρωση της δικηγορίας με την προοδευτική εξαφάνιση των μαχόμενων δικηγόρων, την αύξηση της ετεροαπασχόλησής μας χωρίς εργασιακά δικαιώματα, τη συγκέντρωση της δικηγορικής ύλης στα χέρια των μεγάλων δικηγορικών γραφείων και εταιριών που απασχολούν δεκάδες συναδέλφους. Από την άλλη πλευρά, ενώ η φορολογική λαίλαπα στοχοποιεί τους ασθενέστερους ελεύθερους επαγγελματίες, οι εφοπλιστές πληρώνουν μόνο εθελοντικές εισφορές και αναγορεύονται από τους εκάστοτε κυβερνώντες σε «εθνικούς ευεργέτες».

Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι αντίστοιχη με τον ακραίο χαρακτήρα των μέτρων. Ο αναγκαίος αγώνας ενάντια στο φορολογικό τερατούργημα, δεν πρέπει να μείνει μόνο ή κυρίως στα χέρια ηγεσιών όπως της Συντονιστικής και της Ολομέλειας, που ακόμα και τώρα διστάζουν να συγκρουστούν με την κυβέρνηση. Δεν εμπιστευόμαστε το δίκαιο αγώνα μας στα χέρια εκείνων που αποδέχτηκαν το ασφαλιστικό Βρούτση, εξαιτίας του οποίου θα υποστούμε από 01.01.2024 νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών μας, κατά το ποσοστό του πληθωρισμού για το 2023 (το οποίο εκτιμάται σήμερα μεταξύ 3,8-4,3%) υπολογιζόμενο επί των τρεχουσών εισφορών – ήδη προσαυξημένων κατά το ποσοστό του πληθωρισμού του 2022 (9,6%). Για μια πολύ μεγάλη μερίδα δικηγόρων, που υπαγόμαστε (εξ ανάγκης) στην 1η (κατώτατη) ασφαλιστική κλάση, η νέα αύξηση θα ανέλθει σε περίπου 10-12 ευρώ/μήνα – θα μιλάμε, δηλαδή, για συνολική αύξηση της τάξης των 31-33 ευρώ στις μηνιαίες εισφορές μας, μέσα σε μόλις δύο χρόνια!

Απέναντι σε λογικές που δέχονται τα κυβερνητικά μέτρα ως τετελεσμένα, τώρα είναι η ώρα να απαιτήσουμε τη θέσπιση αφορολόγητου ορίου στα 12.000 Ευρώ, πλήρη και άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ (η απαλλαγή από τον ΦΠΑ για εισοδήματα κάτω από 25000 Ευρώ είναι η μόνη μνημονιακή δέσμευση που δεν έχει τηρηθεί… ) και του ΚΕΑΟ.

Ο δρόμος του αγώνα δεν είναι ξεπερασμένος. Είναι ο τρόπος με τον οποίο η κοινωνία πετυχαίνει νίκες, είναι ο τρόπος με τον οποίο κερδήθηκαν οι κατακτήσεις του κλάδου μας στις δύο πρώτες δεκαετίες της μεταπολίτευσης. Η αποχή ενάντια στο νέο φορολογικό δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στα παζάρια μιας ούτως ή άλλως αδύνατης «εξαίρεσης» του κλάδου μας, αλλά σε συμπόρευση με όσους έχουμε κοινά συμφέροντα, ιδίως τους αυτοαπασχολούμενους των άλλων κλάδων ελεύθερων επαγγελματιών.

Σας καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας-ενημέρωσης για το νέο φορολογικό ν/σ την Πέμπτη 16/11 στις 10πμ στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης.

Όλες και όλοι στο πανελλαδικό συλλαλητήριο δικηγόρων που οργανώνει η Ολομέλεια την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στην Αθήνα (κάθοδος με λεωφορεία του ΔΣΘ)

Όλες και όλοι στη Γενική Συνέλευση του ΔΣΘ στις 20/11 και σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας στις 27/11.

Εναλλακτική Πρωτοβουλία δικηγόρων-συνεργαζόμενοι

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου-Διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Ο Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα και ο σύλλογος ΤΕΜΠΗ 2023 καλούν σε κοινή κινητοποίηση