in ,

Ο Δημήτρης μας δείχνει την αξία της ζωής και κάνει έκκληση για βοήθεια στην οικογένεια του

Συναντήσαμε τον Δημήτρη Φεΐμογλου στην περιοχή της Σχολής Τυφλών στην ανατολική Θεσσαλονίκη, εκεί που όπως ο ίδιος λέει άλλαξε η ζωή του. Ο Δημήτρης είναι Ρομά, κατάγεται από τις Σέρρες και άρχισε να χάνει την όραση του από τα 8 του χρόνια. Δεν τα παράτησε όμως ποτέ, και με τη στάση ζωής του μας δείχνει πως παρά τις δυσκολίες μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, αρκεί να έχουμε ανθρωπιά και αλληλεγγύη.

Σήμερα κατοικεί στη Θεσσαλονίκη και σπουδάζει στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η οικογένεια του όμως στις Σέρρες αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα διαβίωσης, ενώ από τις 25 Μαρτίου είναι άστεγη, καθώς το σπίτι τους κάηκε από μια ανεξέλεγκτη πυρκαγιά.

Ο Δημήτρης κάνει έκκληση σε χορηγούς και πολίτες που έχουν τη δυνατότητα, να στηρίξουν την οικογένεια του, μιας και, όπως λέει, ο Δήμος έχει αδιαφορήσει για τα προβλήματα τους, καθώς το μόνο που έγινε μετά την πυρκαγιά ήταν να δοθούν κάποιες στρατιωτικές σκηνές στους συγγενείς του. «Ενώ είχαμε προειδοποιήσει για τους κινδύνους από την πυκνή βλάστηση και τα πλημμυρικά φαινόμενα, ο δήμαρχος μίλησε για “αμέλεια”. Είναι ντροπή του. Μόνο αυτό μπορώ να πω», λέει μεταξύ άλλων σε σχέση με τις ευθύνες των τοπικών Αρχών.

Αρκετά από τα μέλη της οικογένειας του αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και πρέπει να είναι προστατευμένα και με πρόσβαση σε καθαρό νερό. Η παραχώρηση λυόμενων οικίσκων θα μπορούσε να είναι μια άμεση λύση για τους ίδιους.

«Υπάρχει ρατσισμός απέναντι μας σε μεγάλο βαθμό. Το κράτος έχει ευθύνη για τον αποκλεισμό των Ρομά από την εκπαίδευση», δηλώνει μεταξύ άλλων στο alterthess. Περιγράφοντας το δύσκολο περιβάλλον διαβίωσης στον καταυλισμό όπου ζει η οικογένεια του λέει πως «αν ζούσα ακόμα στις Σέρρες, μπορεί να ήμουν φυλακή ή και νεκρός. Μπορεί να είναι βαρύ αυτό που λέω αλλά το πιστεύω ακράδαντα».

Παράλληλα, αναφέρεται και στον κοινωνικό στιγματισμό που βιώνουν μέχρι και σήμερα οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης. «Υπάρχουν άνθρωποι που φωνάζουν τα παιδιά τους να μην μας πλησιάζουν επειδή είμαστε τυφλοί, δεν μπαίνουν στην προσπάθεια να μάθουν για εμάς», περιγράφει χαρακτηριστικά.

Σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας του Δημήτρη τα τελευταία χρόνια είναι η συμμετοχή του στην Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου Τυφλών. «Ζούμε κάτι μοναδικό» μας επισημαίνει, τονίζοντας πως «ως παιδί που λάτρευα το ποδόσφαιρο δεν πίστευα ότι από τη στιγμή που έχασα την όραση μου θα είχα την ευκαιρία να το απολαύσω ξανά, αλλά με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο».

Συνέντευξη: Ιάσων Μπάντιος

Κάμερα/ μοντάζ: Θεόφιλος Καλαϊτζίδης

Δείτε τη συνέντευξη που έδωσε στο alterthess ο Δημήτρης Φεΐμογλου:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απεργία στον κλάδο του Επισιτισμού-Τουρισμού στις 15 Ιουνίου

Καταδικάστηκαν δύο μέλη του κινήματος κατά των πλειστηριασμών στη Θεσσαλονίκη