in

Νέο ναυάγιο στη Ρώ: Νεκρά δύο προσφυγόπουλα- Συνεχίζεται η μεταφορά προσφύγων από τα νησιά

Νέο ναυάγιο στη Ρώ: Νεκρά δύο προσφυγόπουλα- Συνεχίζεται η μεταφορά προσφύγων από τα νησιά

Το δράμα των προσφύγων δεν έχει τέλος. Σήμερα δύο μικρά κοριτσάκια ενός και δύο ετών περισυνελέγησαν νεκρά στη θαλάσσια περιοχή της Ρω, όταν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσαν από λέμβο που μετέφερε 35 με 40 πρόσφυγες στο ελληνικό νησί από τα τουρκικά παράλια. Τα άτυχα παιδάκια εντοπίστηκαν από πλωτό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος.

Μέχρι τις 10:00 το πρωί 10 βάρκες έχουν καταφέρει να φτάσουν στις ακτές της Λέσβου με πάνω από 600 άτομα ενώ σε αλλεπάλληλες διασώσεις έχουν προχωρήσει από το πρωί διασωστικά και πλοία του λιμενικού. Μέσα σε μια βάρκα που έφτασε το πρωί στην περιοχή του αεροδρομίου εντοπίστηκαν νεκροί δύο πρόσφυγες, πιθανόν από καρδιά ενώ διατάχθηκε νεκροψία νεκροτομή.

Σε εξέλιξη είναι η μεταφορά προσφύγων από τα νησιά στον Πειραιά και από εκεί σε κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα. Μέχρι την Δεύτερα θα πρέπει να έχουν μεταφερθεί όλοι οι πρόσφυγες που βρίσκονται στα νησιά καθώς από αυριό μπαίνει σε εφαρμογή η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας. 

Δέκα ακόμη λεωφορεία που μετέφεραν πρόσφυγες από τον Πειραιά, έφθασαν το πρωί στον καταυλισμό υποδοχής και διαμονής που έχει διαμορφωθεί στο στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου» στο Κουτσόχερο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταγραφή τους μετά την ολοκλήρωση της οποίας θα προκύψει και ο ακριβής αριθμός τους, ο οποίος πάντως υπολογίζεται στα 400 άτομα. Εχθές ο τελικός αριθμός των πρώτων προσφύγων που έφθασαν στον συγκεκριμένο καταυλισμό έφθασε στα 330 άτομα.

Διαμαρτυρία στις ράγες της Ειδομένης

Σε διαμαρτυρία προχώρησαν σήμερα πρόσφυγες στις ράγες των τρένων στην Ειδομένη ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα για να συνεχισουν το ταξίδι τους στην Β. Ευρώπη.

Οι πρόσφυγες βρίσκονται για περισσότερες από 20 μέρες εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες στον καταυλισμό της Ειδομένης οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν ξέρουν τι ακριβώς μέλλει γενέσθαι μετά και τον αποκλεισμό καθε πιθανότητας να ανοίξουν τα σύνορα.

Βίαιες επαναπροωθήσεις από την ΠΓΔΜ

Συνολικά δεκατρείς πρόσφυγες και μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων, με τραύματα από ξυλοδαρμό, περιέθαλψε το βράδυ της Παρασκευής η ιατρική ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ειδομένη του Κιλκίς. Οι πρόσφυγες κατήγγειλαν πως δέχτηκαν βασανιστήρια με χρήση taser και ξυλοδαρμό. Πρόσφυγες μεταξύ αυτών και ασυνόδευτοι ανήλικοι πέφτουν συχνά θύματα βιαιοπραγιών από την αστυνομία της ΠΓΔΜ όταν προσπαθούν να περάσουν στα σύνορα της γειτονικής χώρας, οι αρχές της οποίας προχωρούν σε άτυπες επαναπροωθήσεις που συνοδεύονται από ξυλοδαρμό.

Στην Ελευσίνα έφτασαν το πρωί 1169 πρόσφυγες από την Χίο ενώ το Σάββατο το βράδυ 446 πρόσφυγες από τους 604 συνολικά που έφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», οδηγήθηκαν με πούλμαν σε κέντρα φιλοξενίας στη Λάρισα.
Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από το Λιμενικό Σώμα στο λιμάνι του Πειραιά φιλοξενούνται προσωρινά 4.458 άτομα στους τέσσερις επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην πέτρινη αποθήκη. Στο μεταξύ το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Eλευθέριος Βενιζέλος» αναμένεται να αναχωρήσει στις 10 το πρωί με 1372 άτομα από το λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό την Καβάλα.

 

Στους 48.000 ανέρχονται οι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Η σύσταση Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Πολιτική αποφασίστηκε στη σύσκεψη που έγινε το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, με θέμα την εφαρμογή της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία .

 

Γ. Κυρίτσης: Δεν επικράτησαν οι φωνές της αγριότητας, της απομόνωσης και της ξενοφοβίας

Τα κρίσιμα σημεία στην υλοποίηση της συμφωνίας, στην οποία κατέληξαν η ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό, θα είναι η στάση, που θα τηρήσει η Τουρκία -αν δηλαδή θα κινηθεί μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ανταπόκριση της ΕΕ στην επείγουσα ανάγκη της Ελλάδας για ενίσχυση των δυνατοτήτων της να αντεπεξέλθει στο καθήκον της, καθώς και η διατήρηση της αλληλέγγυας στάσης της ελληνικής κοινωνίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος συμμετείχε στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

“Υπάρχει μία συμφωνία την οποία αναλύουμε και προσπαθούμε την πολιτική απόφαση στην οποία κατέληξαν η ΕΕ με την Τουρκία να την κάνουμε επιχειρησιακό σχέδιο. Υπάρχει ένα πλαίσιο το οποίο δόθηκε και αυτό πρέπει να σπάσει σε συγκεκριμένες διαδικασίες”, είπε ο κ.Κυρίτσης, μιλώντας στο “Πρακτορείο 104,9 fm”.

“Είναι μία πολύ σύνθετη διαδικασία, θα χρειαστεί να έλθουν και πάνω από 2.000 ειδικοί, να στηθούν υποδομές, για την υπόθεση του ασύλου, με τον τρόπο που απαιτεί η διεθνής νομιμότητα. Συνεχίζουμε εμείς ταυτόχρονα να δημιουργούμε θέσεις προκειμένου να φιλοξενήσουμε τον κόσμο, είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, το οποίο έχει αναληφθεί”, πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο της συμφωνίας ο κ.Κυρίτσης επισήμανε ότι “σε κάθε περίπτωση είναι πολύ καλύτερη από αυτήν, η οποία ήταν πολύ πιθανή μέχρι χθες”, εκτιμώντας πως “φάνηκε ότι ως έναν βαθμό δεν επικράτησαν οι φωνές της αγριότητας, της απομόνωσης και της ξενοφοβίας”

Φωτογραφίες: Β. Μαθιουδάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυστρία: Κατακραυγή από τη δήλωση βουλευτή που παρομοίασε τους πρόσφυγες με τους Νεάντερταλ

Ειδομένη: 33 άτομα κατήγγειλαν ότι ξυλοκοπήθηκαν από τις αρχές της ΠΓΔΜ