in , ,

Νέες διαδηλώσεις σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προς υπεράσπιση των δικαιωμάτων του απεργού πείνας Δ. Κουφοντίνα

Αίτημα διακοπής της ποινής κατέθεσε η Ι. Κούρτοβικ

Land & Freedom

Νέα μέρα δράσης πραγματοποιείται σήμερα σε ένδειξη αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα με πορείες και συγκεντρώσεις να καλούνται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Στην Αθήνα, οργανώσεις, συλλογικότητες καλούν στις 18:00 στο Σύνταγμα ενώ μαζί με τους δικηγόρους, πρωτοβουλία καλλιτεχνών από όλους τους χώρους θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα υπεράσπισης του κράτους δικαίου και της Δημοκρατίας. Αντίστοιχο κάλεσμα απευθύνουν συλλογικότητες στη Θεσσαλονίκης για τις 18:00 στο άγαλμα Βενιζέλου.

Το πρωί αίτημα διακοπής της ποινής εξαιτίας του κινδύνου θανάτου που αντιμετωπίζει ο κρατούμενος κατέθεσε η δικηγόρος του Ι. Κούρτοβικ στον εισαγγελέα και το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας.

Η Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης

«Όταν το δικαίωμα απέναντι στο νόμο καταστρατηγείται για έναν, καταστρατηγείται για όλες και όλους» σημειώνει στο κάλεσμά της η Πρωτοβουλία καλλιτεχνών, τονίζοντας πως η κυβέρνηση έχει απομείνει μόνη να υποστηρίζει την εξακολούθηση της παραβίασης της νομιμότητας μέχρι το σημείο μη επιστροφής.

«Ολόκληρη πλέον η αντιπολίτευση πλην της φασιστικής Ελληνικής Λύσης, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Πάτρας και Πειραιά, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, φοιτητικοί σύλλογοι, διεθνείς οργανισμοί, χιλιάδες νομικοί, γιατροί, επιστήμονες ζητούν από την κυβέρνηση έστω και την ύστατη αυτή ώρα να τηρήσει το νόμο που ψήφισε και να μην φτάσουμε στο αναπότρεπτο.

Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών και ανθρώπων του Πολιτισμού θα βρεθούμε απόψε στην πρώτη γραμμή του αγώνα υπεράσπισης του κράτους δικαίου και της Δημοκρατίας, μαζί με το μπλοκ της Πρωτοβουλίας Δικηγόρων και των Φοιτητικών Συλλόγων, όπως μας υπαγορεύει η συνείδησή μας» αναφέρεται ακόμη στο κάλεσμα.

Ξανά στους δρόμους της Αθήνας θα διαδηλώσουν δικηγόροι και νομικοί για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου δηλώνοντας πως «οι καθημερινές συγκεντρώσεις χιλιάδων λαού ενάντια στην αδιάλλακτη και εξοντωτική πολιτική της κυβέρνησης που απειλεί από ώρα σε ώρα να οδηγήσει στον πρώτο θάνατο κρατούμενου απεργού πείνας και δίψας στη χώρα, αποτελούν έναν θρίαμβο του ανθρωπισμού και του δημοκρατικού αισθήματος. Χρειάζεται όμως να θριαμβεύσει και η ζωή».

Νέα συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου

Μετά τη μαζικότερη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του απεργού πείνας νέο κάλεσμα απευθύνουν συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και της αριστεράς για συγκέντρωση στις 18:00 στο άγαλμα Βενιζέλου. Παράλληλα κάλεσμα απευθύνει και η Κατάληψη Εργατικού Κέντρου για την αλληλεγγύη στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα.

«Καλούμε κάθε κάτοικο αυτής της πόλης που νοιώθει ότι ο αγώνας του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα αφορά πολλούς περισσότερους από τον ίδιο τον απεργό, που αντιλαμβάνεται τη σημασία να υπάρξουν ρωγμές και αναχώματα στην οξυμένη κρατική καταστολή, που ασφυκτιά από την εγκληματική, ταξική και κατασταλτική διαχείριση της πανδημίας από το κράτος να πλαισιώσει την κατάληψη του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης για να λειτουργήσει ως κέντρο αγώνα με αιχμή την απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα και να το μετατρέψουμε μαζί με την Κατειλημμένη Πρυτανεία σε εστίες συντονισμένης αντίστασης» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κάλεσμα της κατάληψης.

Αίτημα διακοπής της ποινής

Να σημειωθεί ότι το πρωί η δικηγόρος του Δ. Κουφοντίνα που συμπληρώνει σήμερα 55 μέρες απεργίας πείνας και 9 δίψας και η υγεία του βρίσκεται σε οριακό σημείο, κατέθεσε αίτημα διακοπής της ποινής εξαιτίας του κινδύνου θανάτου που αντιμετωπίζει ο κρατούμενος.

Το αίτημα κατατέθηκε από κοινού με τον δικηγόρο Θέμη Σοφό στον εισαγγελέα Λαμίας και στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας. Αίτημα, επίσης, κατατέθηκε για την άμεση μεταγωγή του κρατούμενου στον Κορυδαλλό.

Όπως είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 η Ιωάννα Κούρτοβικ, «επειδή κι εμείς πιστεύουμε ότι όταν πρέπει να σωθεί ένας άνθρωπος μπορούν να ξεπεραστούν οι τυπικές προϋποθέσεις, θα προσφύγουμε στο Πρωτοδικείο και στην εισαγγελία της Λαμίας ζητώντας τη διακοπή της ποινή του γιατί η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο».

Το αίτημα για τη διακοπή της ποινής εάν γίνει δεκτό από το δικαστήριο θα δώσει τη δυνατότητα στον κρατούμενο να νοσηλευθεί σε νοσοκομείο όπου μπορεί να του προσφερθεί καλύτερη περίθαλψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Ισχυρός σεισμός 6 ρίχτερ

Tρίτη συνεχόμενη μέρα στους δρόμους για την απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα