in

Νέα συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα την Τετάρτη το πρωί

Νέα συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα την Τετάρτη το πρωί

Έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης με το θέμα της Ελλάδας στο τραπέζι. Νέα συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 11.00 το πρωί, ώρα Ελλάδος. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας με αίτημα του στις υπόλοιπες ηγεσίες της ΕΕ έχει ζητήσει παράταση του προγράμματος για ένα μήνα. 

Η έκτακτη συνεδρίαση έρχεται μετά την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.

Μετά τη συνεδρίαση ο Γερούν Ντέισελμπλουμ δήλωσε ότι ένα νέο πακέτο διάσωσης θα μπορούσε να συνοδεύεται από αυστηρότερους όρους. 

Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τoν ελληνικό λαό. Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης.

Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε την Τρίτη διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

“Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ” υπογραμμίζουν και καταλήγουν “Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής”.

Η πρόταση της κυβέρνησης ήρθε μετά από έντονη κινητικότητα τις τελευταίες ώρες αλλά και μετά την επαναφορά τα ξημερώματα της πρόταση προς την Ελλάδα από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ η οποία απορρίφθηκε. Η πρόταση Γιούνκερ, η σημερινή λήξη του προγράμματος, μετά την άρνηση παράτασής του από τους ηγέτες της ΕΕ, καθώς και της προθεσμίας καταβολής της δόσης της Ελλάδας στο ΔΝΤ άνοιξε νέους διαύλους μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών.

Το πρωί της Τρίτης ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με  τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς.

Το στίγμα του Μαξίμου έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ο οποίος δήλωσε: «επιτέλους οι “εταίροι” θα σταματήσουν την προπαγάνδα με την επανάληψη της ίδιας πρότασης παρουσιάζοντάς τη σαν καινούργια;».

Για να βρεθεί λύση μια είναι η πρόταση, ξεκαθαρίζει ο κ. Φλαμπουράρης, που πρέπει να περιλαμβάνει καμία μείωση σε μισθούς και συντάξεις, αποκατάσταση των Συλλογικών Διαπραματεύσεων και του κατώτατου μισθού, πρόσθετο αναπτυξιακό πακέτο, πέρα από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) και αναδιάρθρωση με κούρεμα του χρέους.

Από τη πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εξερχόμενος του υπουργείου Οικονομικών  ανάμε σε συμφωνία και απάντησε: “Ελπίζουμε”. Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώσει σήμερα τη δόση στον ΔΝΤ.

Πηγές του Μαξίμου δήλωναν τα ξημερώματα ότι η ελληνική κυβέρνηση ακούει με ενδιαφέρον ό,τι λέγεται, ωστόσο βαδίζει προς την κάλπη και ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή θα ψηφίσει “όχι” ενώ λίγες νωρίτερα απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τις δηλώσεις της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις και στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης, τα ξημερώματα της Τρίτης ο πρόεδρος της Κομισιόν απέστειλε «μήνυμα» προς το Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο ζητάει από τον Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί την πρόταση των θεσμών, όπως αυτή δημοσιεύθηκε από τον ίδιο τον κ. Γιούνκερ, την Κυριακή 28 Ιουνίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι θεσμοί είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν μία αλλαγή στις ήδη κατατεθείσες προτάσεις.

“Η πρόταση Γιούνκερ” ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί τη νέα πρόταση και να καλέσει τον ελληνικό λαό να ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Η νέα πρόταση, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, προβλέπει την ανανέωση της δέσμευσης των θεσμών για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, όπως ακριβώς είχε εκφραστεί στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012. 

Εν μέσω εκβιασμών 

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα απορρίφθηκε και το αίτημα ολιγοήμερης παράτασης του προγράμματος που ζήτησε με επιστολή του στους ηγέτες της Ευρωζώνης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Κατόπιν διαβουλεύσεων με τους ηγέτες, απόντων νέων στοιχείων, δεν βλέπω καμιά επιθυμία να αντιταχθούμε στις θέσεις τις οποίες εξέφρασαν οι υπουργοί Οικονομικών στο συμβούλιό τους την 27η Ιουνίου», ανέφερε ο Ντ. Τουσκ σε απαντητική του επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Μετά την απόφαση της ελληνικής Βουλής για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ξεκίνησε ένα μπαράζ δηλώσεων των πολιτικών ελίτ της Ευρώπης με στόχο την επικοινωνιακή επίθεση και τον απροκάλυπτο εκβιασμό για την τρομοκράτηση του ελληνικού λαού, την επικράτηση του φόβου, την πολιτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, την ανατροπή της κυβέρνησης και τελικά την ήττα της ελπίδας για μια Ελλάδα και για μια Ευρώπη χωρίς λιτότητα, ανέχεια, αυτοκτονίες και εκμετάλλευση. Φυσικά από κοντά σε αυτή την προσπάθεια είναι και οι εγχώριοι εκφραστές του νεοφιλελεύθερου δρόμου που λειτουργούν ως παράρτημα των δανειστών στην Ελλάδα.

Μάλιστα τη Δευτέρα εκτυλίχθηκε μια χωρίς προηγούμενο παρέμβαση στα εσωτερικά πολιτικά δεδομένα των ηγετών της Ευρωζώνης με μπαράζ δηλώσεων Ολάντ, Μέρκελ, Γκάμπριελ, Σουλτς αλλά και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, παρέμβαση η οποία παρότι επιχείρησε να δημιουργήσει εντυπώσεις κατέρρευσε εντός λίγων ωρών.

Η παρέμβαση Γιούνκερ που εμφανίστηκε ως ο στρατηγός του ΝΑΙ δυσκολεύει τους εγχώριους υποστηρικτές των δανειστών καθώς τους βαζει στη δύσκολη θέση να υπερασπιστούν τον “κοινωνικά δίκαιο” χαρακτήρα της λιτότητας, της καταστροφής των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού.

“Είναι η στιγμή της αλήθειας. Ποτέ δεν θα εγκαταλείψουμε τους Έλληνες. Θα ήθελα να ζητήσω από τον ελληνικό λαό να ψηφίσει ΝΑΙ ανεξάρτητα από το ερώτημα που θα τεθεί. Θα μπορούσε να αλλάξει αλλαγή του ερωτήματος. Ζητάω από τον ελληνικό λαό να ψηφίσει ΝΑΙ” αυτά δήλωσε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, οποιος ισχυρίστηκε πως δεν ζητήθηκαν ποτέ περικοπές σε συντάξεις και μισθούς.

Βέβαια σε όσα είπε ο κ. Γιούνκερ μόνο λίγα ψήγματα αλήθειας μπορεί κανείς να βρει γεγονός που ανάγκασε ακόμα και τους ανταποκριτές μεγάλων διεθνών μέσων ενημέρωσης να αντιδράσουν και να τον κατηγορήσουν ότι λέει ψέμματα.

Η παρέμβαση Γιούνκερ ξεκίνησε από την Κυριακή όταν έδωσε στη δημοσιότητα ένα σχέδιο συμφωνίας ισχυρίστηκε πως δεν είναι τελεσίγραφο και το οποίο δεν έλαβε ποτέ η ελληνική κυβέρνηση ενώ μόνη διαφορά των δύο κειμένων αφορά τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.

Τέλος απαντώντας το Μέγαρο Μαξίμου στις αιτιάσεις τόσο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και των δανειστων όσο και των εγχώριων εκφραστών τους έδωσε στη δημοσιότητα  το κείμενο -πρόταση των δανειστών το οποίο τίθεται στη κρίση του ελληνικού λαού τη Κυριακή αλλά και αναλυτική λίστα των μέτρων που ζητούν οι δανειστές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η επίθεση της Ευρώπης στην ελληνική δημοκρατία. Του Τζόζεφ Στίγκλιτς

Συνεχής ενημέρωση: Αποφάσεις μετά το δημοψήφισμα από το Eurogroup