in , ,

«Να βάλουμε φρένο στην κατάρρευση του ΕΣΥ» – 48ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ την επόμενη εβδομάδα (βίντεο)

Σε τραγική κατάσταση παραμένουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης λόγω της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης. Αυτό επισημαίνουν τα μέλη της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης ενόψει της 48ης απεργίας που έχει προκηρύξει για την επόμενη εβδομάδα η ΟΕΝΓΕ.

Στο πλαίσιο της 48ης απεργίας η ΕΝΙΘ καλεί την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου σε πρωινή συγκέντρωση στις 11:00 στην πύλη του Ιπποκρατείου, ενώ στις 18:00 καλεί σε μεγάλο συλλαλητήριο για την υγεία το Άγαλμα Βενιζέλου με τη συμμετοχή φορέων και οργανώσεων της πόλης. Για την Πέμπτη 30/11 προγραμματίζεται η συμμετοχή τους στην πανελλαδική συγκέντρωση έξω από το υπουργείου Υγείας στην Αθήνα.

Αναμονή για χειρουργείο 2 χρόνια

«Η κατάσταση του ΕΣΥ είναι χειρότερη από ποτέ. Βγαίνουμε από μια πανδημία που το ΕΣΥ πέρασε τα πάνδεινα και η κυβέρνηση συνεχίζει στη λογική της εμπορευματοποίησης της υγείας», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ Χρήστος Καραχρήστος.

«Πρέπει να βάλουμε φρένο» σημείωσε ο κ. Καραχρήστος συμπληρώνοντας πως οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων της πόλης διεκδικούν τον διπλασιασμό των απολαβών του προσωπικού του ΕΣΥ, την ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων, την νομιμοποίηση των συμβασιούχων επικουρικών καθώς και την αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ.

Είναι χαρακτηριστικό της υποστελέχωσης που είναι στο 30% είναι το παράδειγμα του αναισθησιολογικού τμήματος του νοσοκομείου Παπανικολάου. Από τις 26 οργανικές θέσεις σήμερα υπηρετούν μόλις 7 αναισθησιολόγοι. Έτσι, από τις 11 χειρουργικές αίθουσες καθημερινά λειτουργούν 3-4 χειρουργικές αίθουσες και αυτό οδηγεί στον διπλασιασμό των αναμονών των χειρουργείων. Τα οξεία περιστατικά έχουν αναμονή έναν ολόκληρο μήνα και τα υπόλοιπα χειρουργεία αναμονή δύο χρόνια!

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις προκηρύσσονται θέσεις αναισθησιολόγων και άλλων ειδικοτήτων και κανένας δεν καταθέτει τα χαρτιά του ο κ. Καραχρήστος απαντά, «ποιος γιατρός θα κάνει τα χαρτιά του όταν στην καλύτερη περίπτωση θα πρέπει να καλύψει δουλειά δύο ακόμη συναδέλφων του, θα δουλεύει για τρεις. Καταντούν άγονες τις θέσεις και οδηγούν τα νοσοκομεία σε κατάρρευση».

Παράλληλα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συνεχίζει το μπαράζ μετακινήσεων γιατρών από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σε νοσοκομεία της περιφέρειας, κάτι που οδηγεί σε περεταίρω εξάντληση το προσωπικό, το οποίο καλείται να υπερεφημερεύσει, γεγονός επικίνδυνο τόσο για την υγεία τους όσο και για τους ασθενείς.

«Πρέπει να δοθούν οικονομικά κίνητρα, ένας ειδικευόμενος αμείβεται 1,5 ευρώ την ώρα, ενώ οι υπερωρίες πληρώνονται μετά από μήνες. Βιώνουμε άθλιες συνθήκες εργασίες με παλιά κτίρια που δεν καλύπτουν τις συνθήκες για ασφαλή νοσηλεία», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ.

Ο flyover εγκυμονεί κινδύνους για τους ασθενείς

Από τη μεριά του ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Βασίλης Τσάπας αναφέρθηκε στην έλλειψη ακτινολόγων, όπου καταγράφεται νέο κύμα φυγής τους προς τον ιδιωτικό τομέα. Μπροστά σε αυτό το πρόβλημα η κυβέρνηση υιοθετεί λύσεις «τηλεϊατρικής», χωρίς όμως να υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για ασφαλείς, έγκυρες και έγκαιρες διαγνώσεις.

Παράλληλα ο κ. Τσάπας αναφέρθηκε στο σημαντικό πρόβλημα υποστελέχωσης των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ, ενώ σε σχέση με το σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει οι εργασίες για την κατασκευή του flyover περιφερειακού ο κ. Τσάπας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. «Μεγάλα νοσοκομεία της πόλης τροφοδοτούνται από τον περιφερειακό. Υπάρχουν ασθενείς η ζωή των οποίων εξαρτάται από το 1 και τα 5 λεπτά. Αυτή η συνθήκη κυκλοφοριακή συμφόρηση οδηγεί σε καθυστέρηση των ασθενοφόρων και είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τις ζωές των ασθενών», τόνισε χαρακτηριστικά ο γραμματέας της ΕΝΙΘ.

Σε σχέση με το Παιδιατρικό Νοσοκομείο που πρόκειται να δημιουργηθεί με τη μορφή ΣΔΙΤ στη Θεσσαλονίκη τα μέλη της ΕΝΙΘ εκφράζουν την εκτίμηση ότι η στελέχωση του θα γίνει με την μετακίνηση των υποστελεχωμένων παιδολογικών κλινικών των υπόλοιπων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, και όχι με την πρόσληψη νέου και μόνιμου προσωπικού. Σημειώνουν δε ότι η δημιουργία ενός νοσοκομείου με ΣΔΙΤ το μετατρέπει σε επιχείρηση που επιζητά το κέρδος, και όχι σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, όπως θα όφειλε να είναι.

Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης

Την αλληλεγγύη τους στον λαό της Παλαιστίνης εξέφρασαν τα μέλη της ΕΝΙΘ, κρεμώντας ένα γιγαντοπανό στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Όπως δήλωσε ο Χρ. Καραχρήστος, «στεκόμαστε στο πλευρό των ηρωικών υγειονομικών των νοσοκομείων της Γάζας. Καταδικάζουμε τα συνεχιζόμενα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ που επιτίθεται σε νοσοκομεία. Απαιτούμε να σταματήσει άμεσα η ισραηλινή εισβολή στη Γάζα».

Ιάσων Μπάντιος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Πρόβλημα» τα εργασιακά δικαιώματα για τους παραγωγούς του νέου «Ηollywood» της Θεσσαλονίκης

«Φυσικές καταστροφές και φωτορεπορτάζ», μια συζήτηση με αφορμή τη δουλειά του Νικόλα Γιακουμίδη