in ,

Να σταματήσει η εγκατάλειψη της Κορώνειας!

Κριτική και προτάσεις από την «Οικολογία-Αλληλεγγύη»

Μετά από πλήρη αδράνεια ετών, η Ελλάδα συνεχίζει να απειλείται με πρόστιμο για την Κορώνεια ενώ η λίμνη μπορεί να οδηγηθεί και πάλι σε περιβαλλοντική καταστροφή, τονίζει η «Οικολογία-Αλληλεγγύη». Ταυτόχρονα, σημειώνει, πέφτει και η στάθμη της λίμνης Βόλβη, αφού τα νερά δύο χειμάρρων εκτράπηκαν για να τροφοδοτήσουν την Κορώνεια.

Σε ανακοίνωσή της η «Οικολογία-Αλληλεγγύη» αναφέρεται στα συμπεράσμτα του ΤΕΕ-ΚΜ, που τονίζει ότι η αποτελεσματική επαναφορά των λειτουργιών της λίμνης Κορώνειας δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα για μια σειρά λόγων, μεταξύ των οποίων και η μη έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τη θεσμοθέτηση της προστασίας των οικοσυστημάτων της περιοχής, η μη ολοκλήρωση όλων των προβλεπόμενων έργων του Master Plan, η ελλιπής συντήρηση των έργων που ήδη έχουν ολοκληρωθεί, η μη σύσταση του Φορέα Διοίκησης των έργων αποκατάστασης και η μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα.

«Ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι από το 2020 που μεταφέρθηκαν όλες οι σχετικές αρμοδιότητες στο Υπ. Περιβάλλοντος, μετά από πρωτοβουλία του τότε υπουργού κ. Χατζιδάκη, υπήρξε πλήρης αδράνεια και δεν προχώρησε ούτε καν η συντήρηση της ενωτικής τάφρου, για την οποία υποτίθεται ότι είχε βρεθεί χρηματοδοτικό μέσο!» τονίζει η δημοτική κίνηση που έφερε το ζήτημα μέχρι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση πρωτοβουλίες της ώθησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ασκήσει μεγάλες πιέσεις στις ελληνικές κυβερνήσεις και να εφαρμοστεί μετά από πολλές περιπέτειες και παρατράγουδα ένα Master Plan, που μπορεί να είχε μειονεκτήματα, αλλά εφάρμοσε, έστω και με δυσφορία από τις διοικήσεις της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, ορισμένα αναγκαία μέτρα.

Παρ’όλα αυτά το πρόβλημα της Κορώνειας επανέρχεται εξαιτίας της αδράνειας των αρμόδιων με αποτέλεσμ  η χώρα συνεχίζει να απειλείται με πρόστιμο ενώ η λίμνη βρίσκεται σε μια οριακή κατάσταση, που μπορεί να οδηγήσει ανά πάσα στιγμή και πάλι σε περιβαλλοντική καταστροφή. Μάλιστα τελευταίες έρευνες δείχνουν μέσα από την εφαρμογή λεπτομερών μοντέλων ότι και η λίμνη Βόλβη υφίσταται μια συνεχή πτώση στάθμης, η οποία οφείλεται στο ότι στερήθηκε τα νερά δύο χειμάρρων, οι οποίοι εκτράπηκαν τεχνητά για να τροφοδοτήσουν την Κορώνεια.

Ο Μ. Τρεμόπουλος, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης τονίζει ότι ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος κ. Γιουτίκας αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι χωρίς την απαραίτητη συντήρηση και τις άλλες δράσεις που απαιτούνται, κανείς δεν είναι σε θέση σήμερα να γνωρίζει ποιο θα είναι το μέλλον της Κορώνειας, μια και η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία μεγάλη και συνεχή απειλή! Ωστόσο, όπως επισημαίνει, όταν η “Οικολογία-Αλληλεγγύη” υποδείκνυε μαζί με ειδικούς επιστήμονες τις αδυναμίες του Master Plan και κυρίως την προβληματική πορεία εφαρμογής του από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας εισέπραττε υποτίμηση. Σήμερα ο κ. Γιουτίκας αποσείει τις ευθύνες της δικής του θητείας και ρίχνει όλες τις ευθύνες στο Υπουργείο!»

Η διάσωση της Κορώνειας δεν είναι έργο τοπικής σημασίας. Είναι έργο εθνικής αλλά και ευρωπαϊκής σημασίας, γιατί αποτελεί ένα οικοσύστημα ανεκτίμητης αξίας, που η αποκατάσταση και η συντήρησή του είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και της ζωής στην ευρύτερη περιοχή. Γι’ αυτό και αποτελεί επιτακτική ανάγκη να κινητοποιηθούν και πάλι όλοι οι αρμόδιοι φορείς, η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας να ανακτήσει ορισμένες τουλάχιστον από τις αρμοδιότητες που είχε και ο πρώην Φορέας Διαχείρισης (νυν Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κ. Μακεδονίας, ενταγμένη στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής –ΟΦΥΠΕΚΑ– του Υπ. Περιβάλλοντος) να αποκτήσει άμεση επικοινωνία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς φορείς.

Θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ισορροπία στο ισοζύγιο του νερού, με δράσεις και έργα δραστικής εξοικονόμησης του αρδευτικού νερού, που παραμελήθηκαν μέχρι σήμερα. Θα πρέπει να προχωρήσει η κατασκευή έργων ορεινής υδρονομίας, με κατασκευή μικρών πέτρινων φραγμάτων ανάσχεσης σε ορεινούς χειμάρρους, έτσι ώστε να συγκρατούνται τα φερτά υλικά και το νερό της βροχής να εμπλουτίζει τον υδροφόρο ορίζοντα. Πρόκειται για έργα που προβλέπονταν στο Master Plan αλλά «κόλλησαν» στις αδράνειες τις ελληνικής δημόσιας διοίκησης, χωρίς να αναζητηθούν ποτέ οι σχετικές ευθύνες» αναφέρει στην ανακοίνωσή της δημοτική κίνηση ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι  ακόμη και όταν ολοκληρωθούν τα πολύπαθα έργα του Master Plan, θα παραμείνουν σοβαρά προβλήματα (ο επιβαρυμένος με βαρέα μέταλλα πυθμένας της Κορώνειας, το ελλειμματικό υδατικό της ισοζύγιο, η συνεχιζόμενη πτώση της στάθμης της λίμνης Βόλβης). Αν, όμως, όπως λέει, δεν ολοκληρωθεί το Master Plan, ώστε να ικανοποιηθούν οι όροι που έχει θέσει στη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποφυγή προστίμου και την εκταμίευση σχετικών κονδυλίων, δεν μπορεί να αναληφθεί και δεύτερο πρόγραμμα που φαίνεται να είναι απαραίτητο για την πλήρη αποκατάσταση της περιοχής.

Η «Οικολογία-Αλληλεγγύη» καλεί τη διοίκηση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας να συνεργαστεί με τους Δήμους της περιοχής, να αποκαταστήσει τους διαύλους επικοινωνίας με το Υπ. Περιβάλλοντος, να προσφέρει βήμα διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων σε αυτοδιοικητικές κινήσεις, παρατάξεις, περιβαλλοντικές οργανώσεις και τοπικούς συλλόγους και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω υποβάθμιση. «Ήδη τα χωριά της περιοχής ερημώνουν, καθώς αντί να αποτελέσει το καθεστώς προστασίας ευκαιρία αναζωογόνησης, θεωρήθηκε η περιοχή ως ο σκουπιδοτενεκές της Κ. Μακεδονίας, με τη δημιουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης αρχικά και της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων αργότερα. Αν οι πολίτες δεν χρεώσουν τις πολιτικές ευθύνες σε όσους είχαν τις τύχες της περιοχής στα χέρια τους τις τελευταίες δεκαετίες και δεν στάθηκαν άξιοι της εμπιστοσύνης τους, τότε η μαρασμός και η κατάρρευση δεν μπορούν παρά να συνεχίσουν» καταλήγει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Εγκλωβισμός στο Όριο»: Μια έρευνα για τους θανάτους προσφύγων στα κέντρα κράτησης της Λέσβου

«Αυτοί με δίκες, διώξεις, τρομοκρατία εμείς με το λαό για δωρεάν παιδεία!»