in ,

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι πρυτανικές αρχές ζητούν φοιτητές-τριες

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ  στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ όπου πραγματοποιείται εκδήλωση για την παρουσίαση του σχεδίου δράσης για την Ισότητα των Φύλων στην οποία θα έδινε το παρών ο πρύτανης Ν. Παπαϊωάννου. Οι φοιτητές ζητούν από τον πρύτανη, ο οποίος τελικά δεν προσήλθε, να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στο ΑΠΘ με τις συνθήκες συνωστισμού στις αίθουσες και τα περιστατικά αστυνομικής βίας. Το κτίριο μετά από παρέμβαση φοιτητών που νωρίτερα σήκωσαν πανό για τους βιασμούς εντός της αίθουσας, παρέμεινε για ώρα κλειστό τόσο για όσους επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση όσο και για όσους επιθυμούσαν  να φύγουν από αυτή.

«Σήμερα πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι ήρθαμε εδώ να κάνουμε παρέμβαση όπου θα ήταν παρών ο πρύτανης για να του ζητήσουμε να αναλάβει τις ευθύνες για όσα έχουν συμβεί στη θητεία του. Υπήρχαν περιστατικά στα οποία φοιτητές-τριες κόντεψαν να χάσουν τη ζωή τους, είτε αυτά αφορούσαν τραυματισμούς από ρίψεις σε ευθεία βολή χειροβομβίδων κρότου λάμψης είτε τη διάλυση της συναυλίας του Θ. Παπακωνσταντίνου ή το τελευταίο περιστατικό στο τμήμα Νομικής όπου φοιτητής έπεσε από το παράθυρο γιατί δεν υπήρχαν κενές θέσεις να καθίσει. Όλα αυτά αποτελούν ευθύνες του πρύτανη που έχει μετατρέψει το πανεπιστήμιο σε χώρο στάθμευσης των αστυνομικών δυνάμεων. Δίνονται λεφτά για την αστυνομία, τα τουρνικέ κτλ ενώ υπάρχει πλήρης αδιαφορία για το πώς βιώνουν οι φοιτητές-τριες τη φοίτησή τους» δήλωσε ο Λάμπρος Παπανικόπουλος, μέλος του ΔΣ του φοιτητικού συλλόγου Πληροφορικής.

«Ο πρύτανης δεν λογοδοτεί ποτέ γιατί η αναβάθμιση του ιδρύματος που ευαγγελίζεται σημαίνει μόνο περισσότερες αστυνομικές δυνάμεις  και όχι νέες αίθουσες και καθηγητές. Τέτοιες εικόνες συνωστισμού και συνολικής υποβάθμισης του πανεπιστημίου κάνουν ξεκάθαρο ότι τόσο η πρυτανεία όσο και όλα τα τμήματα πρέπει να απολογηθούν για αυτό» σημείωσε η Αθηνά Γκέρτσου, φοιτήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτονικής.

Διήμερη κατάληψη σήμερα και αύριο αποφάσισε στη χθεσινή γενική του συνέλευση ο σύλλογος φοιτητών-τριών της Νομικής. Οι φοιτητές-τριες δηλώνουν πως δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ξανά μαθήματα υπό αυτές τις συνθήκες και ζητούν να συνεδριάσει το τμήμα καθηγητών πάνω στα αιτήματα του φοιτητικού συλλόγου.

Τα μέλη φοιτητικού συλλόγου Νομικής διαμαρτύρονται για τις συνθήκες συνωστισμού που επικρατούν στις αίθουσες σε μόνιμη βάση καταγγέλλοντας πως ενώ οι αίθουσες χωρούν 120 άτομα, συνήθως υπάρχουν μέσα σε αυτές 200 άτομα με αποτέλεσμα οι φοιτητές-τριες να κάθονται στο πάτωμα, στους διαδρόμους και στα περβάζια.

Επιπλέουν τονίζουν πως αντί ο Κοσμήτορας και ο πρύτανης αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την κατάσταση αυτή αποδίδουν το πρόβλημα στους … αιώνιους φοιτητές και σε υπεράριθμους φοιτητές που φοιτούν στα πανεπιστήμια της χώρας.

Να σημειωθεί πως το μάθημα που παρακολουθούσε ο φοιτητής που έπεσε από τον τρίτο όροφο του κτιρίου, ήταν μάθημα του δευτέρου έτους, υποχρεωτικό και προαπαιτούμενο για την παρακολούθηση άλλων μαθημάτων ενώ η ίδια κατάσταση επικρατεί όχι μόνο στη Νομική αλλά και σε άλλα τμήματα του πανεπιστημίου.

Διαδήλωση στις 13:00 στην Καμάρα ενάντια στην αστυνομοκρατία αλλά και διεκδίκησης ασφαλών συνθηκών φοίτησης διοργανώνουν φοιτητικοί σύλλογοι πολλών τμημάτων του ΑΠΘ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γιώργος Μαύρος: Στο ΑΠΘ δεν ξέρεις για ποιον λόγο κάθε φορά θα καταλήξεις στα επείγοντα του νοσοκομείου

Ποιος ευθύνεται για την πτώση του φοιτητή;